09 mar 2025, 21:13
Błędów brak, wtryskiwacze sprawdzone vcds, auto w rodzinie od 2019 roku, EGR nigdy nie był wymieniony/czyszczony, odnośnie spalania, na jałowym od zawsze na rozgrzanym silniku było 0.1, średnie spalanie do szkoły ~25km 5-5.5L, przy dłuższych trasach 4.5-5L ~120km/h, gdy jadę sam, gdy jadę w 5 os. 6-6.5L/100km do szkoły, w trasie majać pełne auto jakoś mniej wiecej tyle samo. Kiedys był niewielki problem z jednym wtryskiwaczem, po czyszczeniu chemią od liquid Molly, podłączoną bezpośrednio pod listwę wtryskową z pominięciem zbiornika paliwa, chemii spalił 1L, wymieniłem filtr paliwa dwa razy, odpowietrzylem układ przy pomocy vcds i na prawdę dobrze pracowało to auto i teraz zaczęły skakać te obroty. DPF uzupełniony na 16g, ostatnie wypalanie 365km temu
-- 09 mar 2025, 21:21 --
Ciśnienie na listwie stabilne, ogólnie sprawdziłem wszystko co jest związane z układem paliwowym i wszystko jest ok, po przeczytaniu dużej ilości wątków na tym forum, doszedłem do niepewnego wniosku, że prawdopodobnie po takim przebiegu (245 tyś.km) pada EGR
-- 17 mar 2025, 16:10 --
Dzisiaj zauważyłem, że po tym jak akumulator doładuje się i ma powyżej 14V obroty zaczynają skakać, pomyślałem, że może trzeba zrobić adaptacje akumulatora, ale kanał w vcds (nie ma polączenia) przeczytałem, że w takim przypadku moje auto po prostu nie ma zarządzania akumulatorem.
Według VCDS pozycja rzeczywista egr to -8.5, -8%, wartość wymagana 0%, więc RACZEJ problem jest z EGR