Dzisiaj jest 26 gru 2024, 18:56

GOLF 6, 1.6 TDI CYAC - wariująca kontrolka ciśnienia oleju

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość

Hans87

Nowicjusz

• Online: 56m
  • Auto: VW Golf 6 2010r.
  • Silnik: 1.6 TDI 77 KW CYAC

GOLF 6, 1.6 TDI CYAC - wariująca kontrolka ciśnienia oleju

Post06 gru 2024, 20:03

Witam. Mam problem z zapalającą się kontrolką ciśnienia oleju w VW Golfa 6 2010 rok, 1,6 TDI 105 KM kod CYAC (przebieg ok 400 000 km).
Kontrolka nie zapala się stale. Czasami mogę zrobić trasę i wcale się nie pojawi, a na kolejną trasę zapala się parę razy, albo co chwila). Zazwyczaj dzieje się to na przy temperaturze oleju 70 - 90 st.
Dwóch mechaników próbowało to naprawić i polegli.

1)Sprawdzone ciśnienie oleju manometrem na rozgrzanym silniku, podczas jazdy. Wynik był ponad 2 bary, gdzie dlatego silnika podobno jest to nominalna wartość. Z kolei na zimnym na jałowym 0,6-0,8 bara.
Jeśli są inne nominalne wartości dlatego silnika to proszę napiszcie.

2) założono łącznie 2 czujniki firmy Hella (oryginał) i po założeniu parę miesięcy kontrolka się nie zapalała i było dobrze, by później znów problem się pojawiał

3) usterkę mam już ponad rok. Przez ten czas zrobiłem około kilka tysięcy kilometrów. Silnik pracuje równo, cicho, turbina też w porządku, moc jest.

Pytanie do Was czy ktoś miał podobny problem z wariującą kontrolką i czy przyczyna raczej leży po stronie wtyczki i przewodu który idzie od czujnika ciśnienia w kierunku komputera (sterownika)?
Tak się zastanawiam czy jakieś zwarcie się nie dzieje, spadek napięcia, etc i przez to komputer wariuje.
Ewentualnie czy przyczynę należy szukać w komputerze (jakiś zimny lut, albo coś się przesterowało).

Hans87

Nowicjusz

• Online: 56m
  • Auto: VW Golf 6 2010r.
  • Silnik: 1.6 TDI 77 KW CYAC

Re: GOLF 6, 1.6 TDI CYAC - wariująca kontrolka ciśnienia ole

Post07 gru 2024, 18:57

pomoże ktoś? dzisiaj to nawet na zimnym silniku się kontrolka zapaliła.
Tal, myślę, bo ten golf miał kiedyś zegary wymieniane na kolorowe (3D), może to on coś nawala że wciąż to się zapala.
Tylko, że zegary były zmieniane kilka dobrych lat temu i było ok przez ten czas.

Wróć do Elektryka i Elektronika