Regulamin forumRozrząd, układ korbowy, przepływomierz, turbo, intercooler, układ paliwowy, układ smarowania, sterowanie silnikiem ECM, sterowanie zapłonem, świece, przewody zapłonowe, rozdzielacze, chłodnica, pompa wody, wycieki płynu chłodniczego, przegrzewanie silnika, niedogrzanie silnika, czujniki, wskaźniki temperatury.
Pamiętaj:
Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
Czy ktoś siedzący w temacie pomoże w doborze odpowiednich i najlepszych świec zapłonowych do benzyniaka 1.4 TSI CZEA? Widzę są dostępne dwa marki NGK oraz Bosch co wybrać? (nie wiem co obecnie jest zamontowane w aucie) ewentualnie może ktoś podać jaki obecnie numer świec zapłonowych dla mojego silnika stosuje VW? Z góry dzięki za pomoc!
Tak na szybko spojrzałem do Etki, to do silnika CZEA podaje właśnie tylko Bosch 04E905612C czyli nie ma się chyba nad czym zastanawiać... do mojego CZDA podaje 2 możliwości - właśnie powyższy Boscha ale również NGK 04E905602
W moim CZCA na pierwszy montaż miałem NGK i takie też kupiłem (niedługo znów wymiana - 120tys. km). Dodatkowo jest większe prawdopodobieństwo kupienia podróbki w przypadku boscha niż NGK.