Taka ciekawostka, jak ekonomiczna może być CAVD przy zwykłej jeździe.
Do tej pory byłem przekonany że przy normalnej jeździe (zgodnie lub prawie zgodnie z przepisami) maksymalny zasięg na jednym zbiorniku jaki udało mi się uzyskać to 780km - w tym przypadku nawet jechałem czasami poniżej dopuszczalnej prędkości bo kolega nie mógł przekroczyć 120km/h a w Austrii można jechać ciut więcej niż 130
Jednak w tym roku moja CAVD'a mnie zaskoczyła - powrót z nart, 3 osoby, opony zimowe (temp. na zew. 19-20'C), auto zapakowane na maksa. Początek (tj. 150km) lokalne górskie drogi w Szwajcarii (tu nie można nawet o 8 przekroczyć prędkości
- no chyba że ma się gruby portfel) Włochy i Austria - tu już można ciut więcej niż ustawa przewiduje
, potem nudne autostrady (Austria, Czechy - 130 km/h z haaaakiem
) i ....
Po tych 150km (po wyjechaniu na autostradę do Insbrucka) pokazał mi taki oto komunikat. Myślałem, że jak zwykle żartuje (jak to przeważnie było po zjeździe z francuskich ośrodków)
A tu jednak ciągle żarcik ale mniejszy - bo pomyłka o ok. 180km. Przeważnie mylił się o 380km.
Tak jak wspomniałem, nie robiłem nic w kierunku ekonomicznej jazdy. Tyle co ograniczenie + mały hak