05 sie 2018, 12:34
Witam.
Od 2 tygodni jestem posiadaczem nowego Gofa 7 1.6 tdi DSG. Ogólnie auto sprawuje się dobrze (chociaż np. przy otwartych oknach i na nierównościach/progach zwalniających słychać pracę skrzyni i lekkie dzwonienie -ale na podstawie lektury innych wątków uznałem, że to normalne w dsg suchym) jednak zastanawia mnie jeszcze inna rzecz odnośnie działania skrzyni biegów DSG.
Mianowicie przy przełączaniu dźwigni z pozycji D na R czasami czuć takie bujnięcie/szarpnięcie całym samochodem/skrzynią/silnikem.
Objaw ten nie występuje za każdym razem, nasila się po rozgrzaniu silnika/skrzyni np. bo jeździe na trasie i próbie zaparkowania lub dłuższym "kręceniu się" po mieście. Na zimnym silniku nigdy tego nie ma.
Szarpiecie to czuć tylko przy wrzucaniu R. Gdy samochód już cofa wszystko odbywa się cicho i płynnie.
Chciałbym zapytać innych użytkowników DSG czy zauważyli coś podobnego w swoich autkach. Czy jest to normalne zjawisko, czy może jechać od razu z tym do ASO? Może jeszcze skrzynia się "ułoży"?
Samochód ma przejechane nieco ponad 2 tys. kilometrów i objaw ten występuje niemal od początku.
Pozdrawiam