Najważniejsze - masz wsad do aktualizacji?
W MIB2 jednostkę dostarczały 2 firmy: Delphi i TechniSat - a dla każdego producenta jest inny wsad (choć wspólny dla Composition i Discover Media), nie jestem pewien ale coś kojarzę, że w MIB1 były chyba (też) Panasonic ...ale po numerach softu można rozpoznać - jak masz 0430 to nowszy dla tego producenta będzie w stylu np. 0440 lub 0435... ale już nie np. 0140 czy 0135... aha, no i oczywiście wsad musi być dla VW a nie np. dla Skody.
Robiłem w MIB2 (na dokupionej jednostce) ale zapewne w MIB1 identycznie - procedura aktualizacji jest prosta: bez włączonego zapłonu, na włączonym Infotainmencie naciskasz klawisz "Menu" i trzymasz aż pojawi się menu serwisowe, gdzie jest "Aktualizacja"... wybierasz źródło "Karta SD", odpowiedni plik ...itd. Potrwa to kilka minut i już powinno być zaktualizowane (są filmiki na youtube, dla obeznania tematu mogą być też ze Skody czy Seata).
A później ewent. tak jeszcze dla porządku należałoby wyczyścić błąd chyba 1555 "niezgodności oprogramowania" VCDS'em (mam też gdzieś info jak się przy tym przelicza sumę kontrolną) ...ale nawet bez tego sama aktualizacja Infotainmentu zadziała, z tym że nie spodziewaj się jakichś nowych funkcji dla użytkownika, aktualizacje poprawiają raczej tylko jakieś bugi programowe typu: wieszającego się systemu.
Możesz też pojechać do ASO i poprosić o aktualizację, nie wiem ile za to policzą, wg mnie powinni się zamknąć w 0.5 roboczogodziny (ok. 120 pln), jeśli więcej to naciąganie... w trakcie gwarancji jest free gdy użytkownik potrafi wiarygodnie opowiedzieć o wieszającym się infotainmencie - ja potrafiłem (w fabrycznej jednostce)