Witam WSZYSTKICH posiadaczy Golfików.
Zwracam się do Was z prośbą o sprawdzenie danych z wydruku dot. DPFa, ze względu na oczywiste próby naciągania przez warsztat......do wypalania go.
Samochód posiadam od 2 lat, przy przebiegu 105.000 wymieniłem EGR. Początkowo jeździłem do pracy 25 km po autostradzie jednym ciągiem. Niestety od 7 miesięcy musiałem zmienić pracodawcę i odcinek do pracy wynosi 15 km z czego 10 km po autostradzie. Raz na około 3 tygodnie przejeżdżam odcinek ok 70 km do Wisły czasem jakiś wyjazd.
Po zostawieniu na tydzień żonie auta
, która jeździła cały czas po mieście auto było zamulone i poszedłem wydrukować dane dot. DPFa przy okazji problemu z poduszką powietrzną. Przebieg auta to 135.000 km.
Dane: Filtr cz. stałych obj. popiołu olej 37 g, filtr cz. st. masa sadzy obliczona 14, 66 g, filtr cz. stałych masa sadzy zmierzona 3.54 g, przebieg ost. regeneracji filtra DPF 280 km, przebieg od kasowania pamięci błędów 76 g, filtr cz. st. gran. st. zaniecz. popioł. 70 g.
Teraz staram się pilnować żeby raz na 3 tygodnie zrobić dłuższą trasę. Moje pytanie czy mam się martwić tymi danymi?
Pytanie nr 2 ile to jest procent napełnienia filtra, przy jakich wartościach mniej więcej trzeba będzie go wypalić komputerowo, zapali się ikonka lub chemicznie.
Tak na koniec stwierdzę że staram się jeździć dość szybko, w mieście rzadko daje 4 chyba że powyżej 60 km/h.
DZIĘKI ZA WSZYSTKIE WSKAZÓWKI. PS NASTĘPNYM RAZEM CHYBA BENZYNA 25 TYŚ. KM ROCZNIE TO NA DIESLA ZA MAŁO CHYBA.
POZDRAWIAM