Tak dla porządku o aktualizacji firmware'u, dla tych którym nie zrobiono tego np. w ramach akcji serwisowej, a infotainment nie działa prawidłowo:
Softy dla infotainmentów Composition Media oraz Discover Media, generacji MIB2,
z roku modelowego MY2016producent jednostki
Delphi - można poznać po tym, że soft ma postać typu np. 0617, 0624 - jest
0629producent jednostki
TechniSat - można poznać po tym, że soft ma postać typu np. 0240, 0245 - jest
0252choć już w innym temacie o tym pisałem:
http://forum.golf6.pl/mk7-multimedia/composition-media-brak-niektorych-uslug-t4017-25.html#p55728Żeby w ASO zaktualizowali trzeba zgłosić usterkę w rodzaju, że infotainment się wiesza, gaśnie, zapomina ustawionych funkcji itp. i sytuacja się powtarza, jednak w nieprzewidywalnych momentach, więc trudno to zaprezentować na poczekaniu... i nie dać się zbyć

Jak trafi się na kumatego elektryka na zmianie, to będzie wiedział jak zaktualizować, bo są na to biuletyny serwisowe TPI - elektryk nagrywa kartę SD z pobranym z serwera VW softem, wkłada kartę SD do czytnika w aucie i robi aktualizację.
Jak auto na gwarancji to na 100% należy się gratisowo... jak po gwarancji to nie wiem, może zależy jakie się ma umiejętności negocjacyjne i czy np. ASO w którym się jest stałym klientem
Aktualizację można zrobić też samemu o ile ma się skopiowany soft... o ile pamiętam wystarczy karta SD 8GB.
Jednostki z kolejnych lat modelowych mają już inne numery softu, nie zgłębiałem za bardzo tematu, chyba np.:
MY2017 Technisat - 0359
MY2018 Technisat - 0468