Dzisiaj jest 06 maja 2025, 09:02

Zestaw Eibach B12

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Zioowo

Sympatyk

• Online: 11h 5m
  • Pochwały: 1
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Zestaw Eibach B12

Post20 lut 2013, 19:45

Zastanawiam się nad zestawem B12 Eibach sportline, na stronie http://www.eibach.pl dostępne są 4 warianty takiego zestawu do 1.4TSI (E95-85-014-01-22, E95-85-014-02-22, E95-85-014-03-22, E95-85-014-04-22)

Napisałem do nich i dostałem pytania kontrolne:

- jaką wersję obudowy przednich amortyzatorów Pan posiada (50mm czy 55mm) ?
- proszę o spisanie z tabliczki znamionowej maksymalnych nacisków na oś przednia oraz tylną ?

Tabliczki nie znalazłem, poza jakąś wlepką w bagażniku i taką samą w książce serwisowej, ale tam nic o naciskach na osie nie znalazłem, jeżeli chodzi o wersje obudowy amortyzatorów tak samo.

Wiecie może gdzie takie informację mogę znaleźć dla mojego modelu (mam 1.4TSI 160, 2009, manual) ?

p.s. jeżeli ktoś miał styczność z tym zestawem i może go porównać do fabrycznego zawiasu o nazwie "sportowe zawieszenie" dostępnego z pakietem felg PORTO lub do zawieszenia od GTI (którego charakterystykę też znam)to proszę o informację :).
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Re: Zestaw Eibach B12

Post20 lut 2013, 22:35

Obudowę amortyzatora odczytasz po kodach z vlepy w książce, a jeśli prosciej co ti styknie spisać numer z amora i sprawdzić w etce jaka jest obudowa podejrzewam że masz 55mm, przy silniku 160km nie dawali 50mm.

Co do nacisków tez po kodach lub w dowodzie masz nacisk na oś...

A porównywanie do fabrycznego zawiasu sport nie ma sensu co b12 to b12 świetnie sie na tym jeździ i zostaje jeszcze granica komfortu...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

Zioowo

Sympatyk

• Online: 11h 5m
  • Pochwały: 1
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Re: Zestaw Eibach B12

Post21 lut 2013, 08:55

musiałbym zdjąć koło, żeby spisać numer z amortyzatora (zresztą nie mam dostępu do ETKA'i), zamiast tego mam do dyspozycji wlepkę z książki, tylko w jaki sposób z tych kodów mam niby odczytać parametry amortyzatora (średnicę obudowy w mm) oraz nacisk na poszczególne osie ?

p.s. w dowodzie rej. nie mam danych dot. nacisku na osie (przynajmniej w moim)

UPDATE:
zrobiłem dekodowanie:

http://rtnet.pl/vagdecoder/index.php?co ... YB+&color=

Opcje D4L i 7MG nie znalezione

potrzebnych informacji tam nie ma :(

UPDATE2:
znalazłem maksymalne obciążania przedniej/tylnej osi na wyciągu z homologacji (punkt 14.3) = 1010kg/880kg

UPDATE3:
znalazłem tabliczkę znamionową , jest na słupku B od strony kierowcy :)

Wróć do Zawieszenie i podwozie