Witam,
Mój golf VI 1.4 TSI 122KM przebieg ok 130000 tyś km. przy 50tyś wymienione turbo, regularnie serwisowane (od 4 lat nie w aso 1 mechanik), rozrząd wymieniony przy 90000tyś - terkotał przy odpalaniu długo. Naprawiona skrzynia po ok 100000tyś km - świszczała przy przyśpieszaniu- teraz ok. Auto nie zgłasza żadnych błędów. To tyle jeśli chodzi o charakterystykę mojego auta, chciałem zobrazować pacjenta

. Problem jaki mam to wysokie spalanie, po mieście jak jadę miedzy 50-70 / 70 - 100 nie jestem w stanie zejść poniżej 9.0 litra, w trasie pali średnio 8.7 Litra przy prędkościach do 130 powyżej pali 11Litrów . Próbowałem zdiagnozować problem ale poległem - nie wiem gdzie mam szukać przyczyny. Auto przed wymianą rozrządu (tak to osadzam w czasie) paliło mniej po mieście miedzy 6.5l do 8.0l po trasie 5.7/6.7l a przy maksymalnych predkosciach nie wiecej niz 10l . Proszę może wy macie pomysły co może być przyczyną wzrostu spalania.
Auto przyśpiesza normalnie, nie szarpie, błędów brak, wgrałem też w ASO aktualizację komp też nić nie dało.
Jedyne co przychodzi mi na myśl to problem z wariatorem - ale nie wiem jak go zdiagnozować i u kogo ?

Bo wiekszość mechaników nie chce się zająć tematem bo nie cytuję" nie ma błędów nie mam czego szukać"