Dzisiaj jest 23 lis 2024, 09:22

[2.0 TSI 210KM] jakby tarcie przy pełnym skręcie kół.

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

jwiecek

Nieśmiały

• Online: 4m 41s
  • Auto: VW GOLF GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

jakby tarcie przy pełnym skręcie kół.

Post27 gru 2012, 21:50

Witam, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Przy pełnym skręcie kół przy wolnej jezdzie ruszaniu słychać jakby tarcie, nie jest to zależne od kierunku skrętu, występuje w takim samym stopniu przy jezdzie na 1b, jak i wstecznym. Ktoś mi powiedział że tak pracuje mechanizm różnicowy. jeszcze nie wybrałem sie do serwisu, ale jak problem sie nasili to po nowym roku bedzie trzeba. Samochód ma przejechane 3tys.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Re: jakby tarcie przy pełnym skręcie kół.

Post27 gru 2012, 22:09

U mnie sporadycznie mógł być podobny efekt do Twojego (ale zaznaczam że sporadycznie i nie wiem czy o tym samym mówimy), przy maksymalnym dowolnym skręcie, niezależnie od biegu (wsteczny, jedynaka) było słychać takie jakby tarcie lub odgłos przekładni (silniczka) który się nasilał wraz ze wzrostem prędkości - miałem tak na początku czyli tak do 5-10k (nie pamiętam dokładnie), teraz albo już tego nie słyszę (w co wątpię) albo ten odgłos zniknął. Próbowałem potworzyć odgłos u brata bliźniaka ale nigdy mi się nie udało, u mnie też nie zawsze występował. Jak nie zapomnę to przy najbliższej okazji popróbuje.
My TSI

jwiecek

Nieśmiały

Post28 gru 2012, 09:26

daj znać czy coś się pojawiło, bo u mnie dziś rano cisza. Wczoraj zauważyłem to na rozgrzanym, sprawdze jeszcze dziś później po jakiejś trasie, czy ponownie efekt będzie zauważalny.

barthez

Sympatyk

• Online: 13m 22s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi

Post28 gru 2012, 11:18

Miałem to samo. Zauważyłem u siebie, że to kwestia temperatury i wilgotności powietrza.
Rozmawiałem z serwisem i kolega mi powiedział, że to nie jest usterka tylko przy maksymalnym skręcie moze przy wilgosci tak cos tam cos tam (nie pamiętam co ) pracować.
Miał się skonsultować w tej sprawie z fabryką, czy coś im na temat takiej usterki wiadomo. Ale to okres swiąteczno noworoczny, przerwy w niemczech etc. to mu na razie dupy nie zawracam.
Bede wiedział wiecej to napisze.

jwiecek

Nieśmiały

Post28 gru 2012, 18:31

zrobiłem test na rozgrzanym, efekt sie nie pojawia. być może jest podobnie jak u Ciebie "barthez". daj znac jak bedziesz miał info
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post02 sty 2013, 08:13

Sprawdziłem dziś rano kilka razy przód tył w kombinacji z prawy, lewy skręt -> cisza.
My TSI

jwiecek

Nieśmiały

Post03 sty 2013, 19:43

u mnie dzis efekt znów sie pojawił, ale jak pisał bathez u niego była to kwestia wilgotności... poprzednio zauwazyłem przy takiej samej pogodzie jak dzis temp około 5st i deszcz. poprzednie dni było sucho i nic nie zauważyłem. bathez daj znać czy serwis coś Ci odpowiedział.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post03 sty 2013, 20:33

W moim teście z 2 stycznia pogada też raczej była angielska (zimno, ciemno a na pewno mokro). Myślę że to tarcie (jeżeli to to samo co u mnie było) zniknie. Jestem prawie pewny że tylko kilka razy (2-4 razy) to usłyszałem, bo jakby więcej razy wystąpiło to na pewno pojechał bym z tym do ASO.
Acha w moim przypadku, początki znajomości z moim autem były w lecie - więc to "tarcie" musiało u mnie występować przy pogodzie typu Bahama (gorąco, jasno i sucho).
My TSI

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów