VIP
- Online: 10d 16h 14m 40s
- Pochwały: 62
- Auto: Golf VI
- Silnik: TSI 122
pschemo pisze:
Obawiam się, że zbiornik paliwa nie będzie miał miejsca do zamocowania pompki (trzeba będzie rzeźbić). Obawiam się też, że w podłużnicy nie będzie śrób czy otworów do mocowania pieca (będzie rzeźba). Zbiorniczek spryskiwaczy (stadardowy) wydaje się być identyczny jak w Golfie (oglądałem zdjęcia tych ze sroki i golfa na allegro), a więc tem mniejszy powinien pasować.
Myślę, że zbiorniki są takie same i VW nie opłacałoby się zmieniać technologię produkcji dla Scirocco. Wejdź pod samochód i zajrzyj czy masz uchwyty na pompkę Otworami bym się nie przejmował (chociaż podejrzewam , że są fabrycznie zrobione - taka sama historia jak ze zbiornikiem). Zawsze można zrobić otwór samemu.
pschemo pisze:Co prawda Webasto i Eberspecher mają dedykowane zestawy do sroki (cena okolo 7k - 8k), ale to są piece analogowe, które nie łączą się systemem CAN auta (zwłaszcza webasto jest zastanawiające - czemu nie wkłądają cyfrowego termo top V?). Trzeba dokładać szpecący deskę zegar i IPCU. Co ciekawe obie firmy montują piece do LEWEJ podłużnicy i "wkłuwają" się do układu chłodzenia w okolicach skrzyni biegów.
Montują po lewej bo nie zmieniają zbiornika spryskiwaczy - bez tego nie byłoby miejsca na montaż pieca.
pschemo pisze:Zapomniałem Cię zapytać: jaki masz akumulator i jak on znosi obciążenie wabasto? W moim siedzi 60Ah. Ale np. w pasatach B6 które z fabryki wyjechały z webasto pod lewym poszyciem bagażnika siedzi dodatkowy (drugi) akumulator koło 50-60Ah.
Mój fabryczny aku padł po 2 latach. Przed montażem webasto wymieniłem go na jakiś 75 ah. Nie pamiętam jakiej firmy.
Co do obciążenia to trzeba uważać aby robić dłuższe przebiegi po odpaleniu pieca.
Co do montażu w Scirocco obawiałbym się jedynie wyprofilowania zderzaka przedniego - czy jest w nim wystarczająco miejsca na filterek powietrza do Webasto, który nieco wystaje poza obrys pieca - ale to też da się "wyrzeźbić". Moim skromnym zdaniem bierz się do pracy Będzie działać.