Mam Golfa 7 hatchback, produkcja 20.10.2015, czyli rok modelowy MY2016
radio Composition Media generacja MIB2 przekątna 6,5" rozdzielczość 800x480 (od maja 2015 montują MIB2, wcześniej MIB1 5,8" rozdzielczość 400x240)
jednostka centralna o takich numerach:
3Q0035819A
Sprzęt: H24
Oprogramowanie: 0245
Wg materiałów VW w MIB2 powinno być jako opcja dostępne App-Connect (3 aplikacje: Android Auto, MirrorLink, CarPlay).
Natomiast w Polsce dla Golfa opcja App-Connect za 800pln pojawiła się w cenniku i konfiguratorze dopiero w 2016 r. dla roku modelowego MY2017 (produkcja pewnie gdzieś od maja 2016), a np. w Niemczech App-Connect dostępne było już w 2015 dla aut produkowanych właśnie od maja 2015.
(Oddzielny temat, że chyba dla Discovery Pro mogło być aktywne w ramach Car-Net, a dla niektórych innych modeli VW MY2016 w Polsce też już było dostępne w 2015, a dziwnym trafem właśnie dla Golfa nie)
Jeśli jednak nie zamówiło się App-Connect od razu przy konfigurowaniu auta (czego w 2015 w Golfie nie można było zrobić w PL), to teoretycznie dla MY2016 i radia Composition Media lub navi Discovery Media generacji MIB 2 (czyli dla identyfikacji: na wklejce w książce gwarancyjnej kod PR-Nr. I8E) można dokupić produkt akcesoryjny 5G0054830A np. jak tutaj:
https://shops.volkswagen.com/de_DE/web/zubehoer/p/aktivierungsdokument-f%C3%BCr-app-connect-5g0054830a-10#Ja chciałem normalnie kupić i zainstalować w ASO ten produkt ale po kontakcie z centralą w Poznaniu, a oni z informacji z Niemiec, odpowiedzieli, że dla tych jednostek jest niedostępne:
3Q0035819A
3Q0035820A
I niestety ta informacja chyba się potwierdza bo z jakiegoś powodu u mnie na ekranie wśród innych nie ma ikony "App-Connect", po której naciśnięciu wyświetliłby się kolejny komunikat, że trzeba wtedy aktywować w ASO.
Może ma ktoś wiedzę jak się dobrać do tej jednostki 3Q0035819A... może jakoś zmienić oprogramowanie albo firmweare urządzenia żeby dało się jednak dograć ten App-Connect? A może trzeba jednak fizycznie wymienić tą jednostkę ze schowka?
Ale na jaką konkretnie i czy da się ją wtedy poprawnie zakodować do auta?
Czy na jakąś jednostkę, w której będzie:
- otwarta możliwość aktywacji (ikona App-Connect) i dokupienie produktu akcesoryjnego?
- od razu jakaś jednostka z zainstalowanym w fabryce App-Connect?