Dzisiaj jest 15 maja 2025, 19:16

[1,6 TDI 105KM] 01598 - napięcie akumulatora jazdy ?

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

• Online: 18d 15h 18m 27s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA

Re: 01598 - napięcie akumulatora jazdy ?

Post11 lip 2016, 20:42

ten sterownik naładowania akumulatora gdzie sie znajduje?to ten na przewodzie masowym?
jeśli to o nim mówisz to własnie się dowiedziałem ze trzeba zrobic adaptacje czy kodowanie dla niego, plus trzeba wpisac poziom naładowania akumulatora, ponoc VAs-em mozna to zrobic nie wiem jak z vcds
moze ktor to robił- ponoc bez tego sterwonik przesyła błedne odczyty i alternator raz ładuje tak a raz inaczej, trzeba to od nowa ustawic.
i dlatego aku od bluemotion nie mozna ładowac poza autem, chyba że pozniej vas-em zmieni sie poziom naładowania aku
wie ktos czy mozna to ogarnac vcds?
diesel podstawą, turbo zabawą...

m.g.h

Nowicjusz

• Online: 3h 4m 7s
  • Auto: passat B6 2010r
  • Silnik: 2.0 TDI cbab

Post12 lip 2016, 14:08

Tak, przewody masowe zamieniłem z tym sterownikiem. Dziś kombi zrobiło 250km i wszystko ok(ale ostatnio zrobił ponad 1000km i było dobrze). Od jutra CC będę jeździł na tym sterowniku z kombi i zobaczę czy w nim zaczną się problemy z obrotami i z napięciem. Ciekawe rzeczy piszesz o tym kodowaniu zaraz podejdę do samochodu i popatrzę w laptopie różnymi programami czy jest coś takiego u mnie.

niedzwiedz1981

Stały Bywalec

• Online: 18d 15h 18m 27s
  • Auto: golf VII 1.4 tsi
  • Silnik: CZCA

Post12 lip 2016, 21:46

wiem to info od kolegi ktory jest serwisantem w aso, mowi ze to czesty blad popelniany przez ludzi i koduja prawie codziennie u kogos ten sterownik w aso
on moze mi to zrobic ale dopiero we wrzesniu ,mam nadzieje ze do tego czasu ogarniemy to sami
nie wiedzial tylko czy vcds to ogarnie bo oni maja vas-a i tam wnastawach podstawowych jest adaptacja sterownika poziomu naładowania akumulatora, trzeba go ponownie adoptowac i wpisac poziom naładowania aku, jeśli to nie pomoże batman (czyli ten sterownik) wraz z przewodem masowym do wymiany
jak mu powiedzialem o bledach i objawach od razu powiedzial ze obstawia to
a powiedz kolego na zmienionych sterownikach jakie jest napięcie po odpaleniu?
diesel podstawą, turbo zabawą...

m.g.h

Nowicjusz

• Online: 3h 4m 7s
  • Auto: passat B6 2010r
  • Silnik: 2.0 TDI cbab

Post19 lip 2016, 08:54

Witam, ostatnio mało jeździłem samochodami wiec za dużo nie mogę ci powiedzieć.
Po zamianie sterowników (przewodów masowych) ładowanie zachowuje się podobnie jak opisywałem wcześniej w obydwu autach czyli:
-po odpaleniu raz pokazuje około13V a raz 14,5V,wydaje mi się że jak aku słaby lub ma duże obciążenie prądu to załącza na większe ładowanie, a normalnie łagodnie startuje od poziomu naładowania aku czyli 12,7V(też mi po odpaleniu na takim poziomie utrzymywał napięcie)
- po zamianie do tej pory nie podniósł mi obrotów żaden samochód, a także nie złapał mi błędu napięcia,ale tak jak mówiłem ostatnio mało jeździłem.
Przy okazji nawet sobie dokupiłem ten przewód ze sterownikiem na zaś, za 50zł.
W laptopie mam Vag-can pro,VCDS,delphi i nie znalazłem nic o kodowaniu tego sterownika(ale patrzyłem pobieżnie).
Poprzednia

Wróć do Problemy / Usterki