Jako że mam okazję jeździć tymi samymi autami na różnych co roku nowych! oponach to może zrobię taki krótki ranking

1. Dunlop Winter Sport 4D =najlepsze trzymanie,sztywny kord, auto nie pływa nawet na 15", duże przebiegi!
1. Conti TS850- również bardzo dobre trzymanie,ale kord bardziej miękki co przy wysokim caddy'lacku już jest odczuwalne na zakrętach! Szybko się zużywa
2.Michelin Alpine 4 - dobre trzymanie na śniegu i suchym, na mokry potrafiła się uślizgnąć, cicha, średnia twardość kordu
3. Uniroyal (nie pamiętam modelu)= dość uniwersalna opona z całkiem niezłym trzymanie, po śniegu bardzo ładnie szła do mokrego i suchego również nie miałem zastrzeżeń, trochę miękki kord i auto lekko pływało
4. GY Ultragrip 9- rozczarowany jestem tą oponą, może ma dobrą przyczepność na wprost przy ruszaniu i hamowaniu, ale w zakrętach jakbym płynął łajbą!! Bardzo nieprzewidywalne zachowanie przez DUUUŻOO za miękki kord.
5. Kleber Krisalp 3- dość sztywna, ale na mokrym się mocno ślizga.
Wszystkie opony nówki,na takich samych autach z takimi samymi silnikami 195/65 R15 91H