Dzisiaj jest 25 kwie 2025, 13:13

[2.0 TDI 140KM] Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

Monters

Nowicjusz

• Online: 8h 45m 50s
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: CBAB 2.0TDI 103kW

Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h

Post14 cze 2014, 23:30

Witam,

Mam taki problem, że przy prędkości 80 do 90km/h trzęsie budą auta. Trzęsienie najbardziej jest odczuwalne gdy odpuszczam gaz, podczas przyśpieszania nie czuć tego tak mocno. Poniżej 80km/h oraz powyżej 90km/h trzęsienie nie występuje.

Trzęsie tylko budą auta, telepanie nie jest odczuwalne na kierownicy ani pedale sprzęgła, auto jedzie prosto po puszczeniu kierownicy itp.

Felgi aluminiowe 17" oryginalne VW z oponami Dunlop SP01 225/45

Podejrzewałem felgi ale przy niewyważonych felgach występują drgania na kierownicy w zakresie od 90 do 120km/h.

Miał ktoś podobny problem ?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 10:10 przez Monters, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika

szumek5837

Stały Bywalec

• Online: 11d 8h 7m 38s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Renault Laguna Coupe
  • Silnik: FR4T 2.0T

Re: Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90km/h

Post15 cze 2014, 08:28

Witam.
Mechanikiem nie jestem, ale sąsiad miał podobny problem w innym VW.
Wiem, że podejrzewał i sprawdzał półosie, przeguby, poduchę skrzyni i silnika.. no i ogólnie zawieszenie. Niestety nie wiem co w końcu było przyczyną..
Ale od sprawdzenia tego można by zacząć..
Chyba, ze bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą coś innego..
Awatar użytkownika

shark__

Stały Bywalec

• Online: 7d 5h 57m 34s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM

Post15 cze 2014, 11:23

Telepanie budy wynika z konkretnych prędkości czy obrotów silnika ? Zaciagnij ręczny i spróbuj na wstecznym lekko cofnąć, dupa zacznie ci się podnosić wtedy wysprzęglisz silnik, jak usłyszysz uderzenie opadającego silnika to bedą to poduszki. Przerzuć koła na zimowe i zobacz czy jest ok, wtedy masz wyeliminowane opony i felgi, prz okazji przyglądnij się tarczom.

lechu 76

Sympatyk

• Online: 7d 3h 53m 5s
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 1.6 tdi

Post15 cze 2014, 13:31

ja obstawiam przegob wewnetrzny typowy objaw trzesie buda miedzy 80A90km/h znajdz pozadny warsztat niech ci to sprawdza

Monters

Nowicjusz

Post15 cze 2014, 15:13

Sprawdze zaraz z tym ręcznym i napiszę co i jak.

Na 4 biegu przy 1900 obrotów prędkość 80km/h czuć to dość mocno.
Jest to obojętne czy puszczę gaz czy jadę dalej tą prędkością. Nawet jak wysprzęgle to auto się telepie.

Na 3 biegu około 2500 obrotów wiec tylko zależne od prędkości nie od obrotów.

Przegub wewnetrzny z tego co wiem po wysprzęgleniu nie jest odczuwalny. Tylko przy przyśpieszaniu.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 15:25 przez Monters, łącznie zmieniany 1 raz

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post15 cze 2014, 15:23

Może po prostu po dziurach jedziesz? :D

Monters

Nowicjusz

Post15 cze 2014, 15:26

kamill pisze:Może po prostu po dziurach jedziesz? :D

Drogi niemieckie :) sprawdzane tylko na idealnie prostych.

Monters

Nowicjusz

Post15 cze 2014, 16:09

shark__ pisze:Telepanie budy wynika z konkretnych prędkości czy obrotów silnika ? Zaciagnij ręczny i spróbuj na wstecznym lekko cofnąć, dupa zacznie ci się podnosić wtedy wysprzęglisz silnik, jak usłyszysz uderzenie opadającego silnika to bedą to poduszki. Przerzuć koła na zimowe i zobacz czy jest ok, wtedy masz wyeliminowane opony i felgi, prz okazji przyglądnij się tarczom.

A więc tak jak pisalem, telepanie nie jest zależne od obrotów tylko prędkości lecz też nie zawsze :(. Najbardziej to się pojawia jak się rozpędzę ponad 90km/h i zostawię auto żeby jechało swobodnie gdy prędkość zmaleje do około 90km to zaczyna autem telepać. Jak przyśpieszam dość szybko to noe jest jakoś odczuwalne.
Przy wysprzęglaniu silnika na wstecznym nie ma żadnego niepokojącego stuku więc poduszka raczej nie.
Koła na zimowe będę mógł dopiero zmienić w czwartek i wtedy się okaże czy to to.
Z tarczami raczej jest wszystko ok ale jak je dokładnie sprawdzić.
Awatar użytkownika

Johny.gda

Sympatyk

• Online: 9d 14h 57m 58s
  • Pochwały: 5
  • Auto: MK 6 Highline
  • Silnik: 2.0 TDI

Post18 cze 2014, 09:21

Miałem takie same objawy, u mnie okazało się się że przeguby wewnętrzne i zewnętrzne są do wymiany. Więc od razu wymieniłem całe półosie. Mankamentem tego jest to że do końca wiadomo która półoś jest do wymiany. Zaznaczę dodatkowo że ASO Plichta w Gdańsku sugerowało mi wymiany tulei od wahaczy, co się później okazało że tuleje są całe i nie są w ogóle do wymiany. Najlepiej w tym przypadku omijaj ASO bo dość że nie znajdą usterki to wymienić każą Tobie całe zawieszenie ;)

Monters

Nowicjusz

Re: Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h

Post25 cze 2014, 20:59

Witam,

dziękuję wszystkim za wypowiedzi, okazało się, że któraś z felg z przodu jest krzywa lub opona jest już do wyrzucenia. Chociaż dziwne bo opony prawie nówki. Kupiłen nowe koła 18" oryginalne VW Vancouver z oponami założyłem i wszystko jest super :). Tamte felgi 17" sprawdze w najbliższym czasie i na nie założe opony zimowe.

Pozdrawiam

adi2009

Niemowa

• Online: 22m 8s
  • Auto: VW Passat B6
  • Silnik: 2.0 tdi140km

Re: Trzęsie autem pomiędzy 80 a 90 km/h

Post07 kwie 2015, 19:23

Witam
Mam podobny problem.Auto drga w przedziale prędkości 75-85 km/h ale tylko podczas bardzo swobodnej jazdy albo podczas toczenia na luzie. Podczas przyspieszania brak objawów i na kierownicy też nic nie czuć. Niby mechanik podmienić koła z innego auta i poprawa była ale nieznaczna. Drgania są wyczuwalne zarówno na kołach letnich jak i zimowych tylko przedział prędkości różni się o ok 10km/h. Zauważyłem też że po dłuższym postoju przez ok 30 km jest spokój. Po tym drgania powracają. Może ktoś coś podpowie

Wróć do Problemy / Usterki