krystiangl pisze:Co powinienem, a czego nie muszę zrobić na tym przeglądzie ?
W ASO przekazali mi że powinienem:
- wymienić olej i filtr ( oczywiste )
- filtr kabinowy ( oczywiste )
- filtr powietrza ( ? wymieniany rok temu. Sprawdzałem, czysty )
- filtr paliwa ( ??? )
- płyn hamulcowy ( ? , nie wiem kiedy był wymieniany )
Czy coś jeszcze powinienem ?
W zasadzie to możesz wykonać przegląd (okresowy lub podstawowy - nie pamiętam jak to się nazywa) w ramach którego żadna z wymieniowych czynności nie jest obowiązkowa. Są stosowne tematy w ramach których znajdziesz info co wchodzi w zakres danego przeglądu.
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - co chcesz osiągnąć przez to, że zrobisz przegląd i/lub wymianę wymienionych elementów w ASO, bo jeżeli straciłeś gwarancję mobilności to ja osobiście nie widzę sensu.
No chyba że robisz to dla papierka - ale to inna bajka na inny temat.
Co do oleju i filtrów - to tak jak koledzy, napisali jest dedykowany temat i na jego podstawie sam musisz zdecydować czy, co ile i na co wymieniać.
Filtr Kabinowy - słyszałem zalecenia aby wymieniać co 0,5 roku.
Filtr powietrza - moim i nie tylko moim zdaniem najlepiej razem z olejem.
Filtr paliwa - spotkałem się z zaleceniami że co 60-70k km. Według producenta nie musisz tego robić wcale (nawet nie ma zaleceń coby to robić), tak więc decyzja należy do Ciebie.
Płyn hamulcowy - według producenta pierwszy raz po 3 latach, potem co 2 (ta czynność chyba również ma wpływ na gwarancje mobilności).
krystiangl pisze:Słyszałem też że nie da się zrobić wymiany na swoim płynie hamulcowym ponieważ używają jakiejś maszyny, która to robi pod ciśnieniem na ich płynie.
Powiedziałem, że przyjadę ze swoim i czy mi wymienią - nie widzieli żadnego problemu.
Finalnie jednak skorzystałem z ASO'wego, bo zapomniałem przywieźć swojego

.