Dzisiaj jest 14 mar 2025, 14:20

[1.4 TSI 122KM] Skrzypiące sprzęgło

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Beskid

Aktywny

• Online: 16h 30m 15s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Skrzypiące sprzęgło

Post18 sie 2012, 14:02

Samochód kupiony w salonie, obecnie auto ma niecały rok i 30 000 przebiegu.
Problemy pojawiły się (a być może zostały dopiero przeze mnie zauważone) przy przebiegu 17 000. Mianowicie, gdy samochód był zimny (np. rano) przy naciskaniu pedału sprzęgła słychać było skrzypienie. Dźwięk wydobywał się spod maski, a dokładnie z okolic wysprzęglika. Oczywiście w ramach gwarancji udałem się do ASO. Serwis stwierdził, że konieczny będzie demontaż skrzyni biegów.
Diagnoza: Skrzypi docisk sprzęgła.
Został wymieniony komplet sprzęgła (docisk, łożysko i tarcza).
Po naprawie skrzypienie zniknęło, ale jednak nie na długo. Przy przebiegu 24 000 nastąpił nawrót choroby. Udałem się więc kolejny raz do ASO, tym razem wymieniono mi wysprzęglik hydrauliczny (ten wchodzący do skrzyni). Niestety skrzypienie pozostało.
Jestem umówiony na kolejną wizytę w serwisie w następnym tygodniu. Najgorsze jest jednak to, iż autoryzowany serwis stwierdził cytuję "nie mamy pomysłu co to może być".
Skrzypienie to występuje jedynie na zimnym samochodzie (wyłączony, włączony nie ma znaczenia). po rozgrzaniu znika na dobre i pojawia się dopiero kolejnego dnia rano.
Sam nie wiem czy ten "typ tak ma", czy to możliwe, żeby kolejny docisk był wadliwy?

Czy wy macie podobne objawy w swoich bolidach? Moglibyście to sprawdzić?

Z góry dzięki za wszelką pomoc

sebkoch

Stały Bywalec

• Online: 5d 12h 40m 27s

Odp: Skrzypiące sprzęgło

Post18 sie 2012, 20:54

Też mam skrzypienie przy wciskaniu i puszczaniu ale słychać to tylko na zimnym nie uruchomionym aucie. Na uruchomionym słychać zawsze takie cyknięcie a po nocy jak jest zimno terkocze coś dopóki nie wciśnie się sprzęgła. Ma rozgrzanym tego nie ma. Natomiast odgłos cyknięca mam również przy zmianie biegu z 1 na 2 i z 2 na 3. Dodatkowo zmiana biegu nie jest komfortowa i lekko rwie autem... Zaczęło mi to przeszkadzać od ok 18 tyś przebiegu. Aso na razie zrobiło tylko regulację wodzików ale po wakacjach mam zamiar ich męczyć żeby to zrobili. Tylko pytanie co? Sprzęgło, docisk, łożyska docisku?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Beskid

Aktywny

Re: Skrzypiące sprzęgło

Post20 sie 2012, 07:47

Skrzypienie najlepiej słychać przy nieuruchomionym silniku, podczas odpowiedniego "pompowania" pedałałem sprzęgła.

Ja również miałem problem z pracą skrzyni biegów, a dokładniej z redukcją np. z 5 na 3 bieg czy z 5 na 4. Czasmi wogóle nie można było wbić 3 oraz 4 biegu. Poza tym bardzo trudno było załączyć 1 bieg gdy samochód np. toczył się w korku. Po wymianie kompletu sprzęgła (docisk, tarcza, łożysko oporowe) problem zniknął. Biegi wchodzą dobrze i od wymiany nigdy nie miałem już problemów z redukcją czy zmianą biegów. Niestety skrzypienia nie udało się wyelimnować i bardzo szybko powróciło (po kilku tyś.). Poza skrzypieniem nie mam zastrzeżeń co do pracy skrzyni czy samego sprzęgła.
Postaram się wrzucić filmik obrazujący problem skrzypienia w moim samochodzie.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 3s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post20 sie 2012, 08:05

Ja u mnie na samym początku (chyba w pierwszym lub drugim miesiącu po odebrania auta) raz, czy dwa słyszałem skrzypienie sprzęgła podczas pompowania pedałem, potem już tego nie słyszałem. Postaram się nie zapomnieć dziś sprawdzić, ale z duży prawdopodobieństwem nie stwierdzę skrzypienia, za to na pewno słychać takie cykanie - ale wydaje mi się że to poprawne zachowanie.
Widziałem kiedyś filmik na UTubie jak w Scirocco sprzęgło piszczało, skrzypiało. Jak go znajdę to go tu dodam, porównasz czy o coś takiego u Ciebie chodzi.
My TSI
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post20 sie 2012, 08:47

Znalazłem - czy o takie skrzypienie Ci chodzi?

My TSI

Beskid

Aktywny

Post20 sie 2012, 10:38

kakaruto pisze:Znalazłem - czy o takie skrzypienie Ci chodzi?

Według mnie to ten sam dźwięk. Co to może być?

sebkoch

Stały Bywalec

• Online: 5d 12h 40m 27s

Odp: Skrzypiące sprzęgło

Post20 sie 2012, 11:20

U mnie o wiele ciszej ale dźwięk podobny.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

• Online: 9d 17h 43m 24s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA

Post20 sie 2012, 12:46

Na zimnym, nie uruchomionym aucie to chyba jest normalne. Mam identyczny, może troszkę bardziej cichy dźwięk. Sprawdziłem też w innych autkach, które użytkuję (Mazda 3 oraz Toyota) i słychać bardzo podobne skrzypienie.

Beskid

Aktywny

Post20 sie 2012, 13:33

Jimmy_PoP pisze:Na zimnym, nie uruchomionym aucie to chyba jest normalne. Mam identyczny, może troszkę bardziej cichy dźwięk. Sprawdziłem też w innych autkach, które użytkuję (Mazda 3 oraz Toyota) i słychać bardzo podobne skrzypienie.

Sprawdzałem w salonie VW i żaden nowy samochód z ekspozycji nie skrzypiał przy naciskaniu pedału sprzęgła. Po wymianie kompletu sprzęgła też było trochę spokoju. Nie wiem czy to nie jest jakaś wada fabryczna/konstrukcyjna sprzęgła (lub jego części) do której VW nie chcę się przyznać. Obawiam się, że to skrzypienie będzie się coraz bardziej nasilać. Pomijam fakt, że jeżdżenie prawie nowym, skrzypiącym samochodem jest trochę irytujące.
W swoim drugim samochodzie (czternastoletni focus) nie stwierdziłem takiego dźwięku i według mnie takie odgłosy nie są normalne.

Tak skrzypi mój golfik
skrzypienie_sprzegla.avi:Obrazek

Kozo

Stały Bywalec

• Online: 4d 14h 20m 3s

Post20 sie 2012, 16:00

Beskid pisze:
Jimmy_PoP pisze:Na zimnym, nie uruchomionym aucie to chyba jest normalne. Mam identyczny, może troszkę bardziej cichy dźwięk. Sprawdziłem też w innych autkach, które użytkuję (Mazda 3 oraz Toyota) i słychać bardzo podobne skrzypienie.

Sprawdzałem w salonie VW i żaden nowy samochód z ekspozycji nie skrzypiał przy naciskaniu pedału sprzęgła. Po wymianie kompletu sprzęgła też było trochę spokoju. Nie wiem czy to nie jest jakaś wada fabryczna/konstrukcyjna sprzęgła (lub jego części) do której VW nie chcę się przyznać. Obawiam się, że to skrzypienie będzie się coraz bardziej nasilać. Pomijam fakt, że jeżdżenie prawie nowym, skrzypiącym samochodem jest trochę irytujące.
W swoim drugim samochodzie (czternastoletni focus) nie stwierdziłem takiego dźwięku i według mnie takie odgłosy nie są normalne.

Tak skrzypi mój golfik
skrzypienie_sprzegla.avi:Obrazek

to jest jakiś dzwięk rozciągającej się sprężyny / obcierającej gumy - tak na moje ucho :)
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post20 sie 2012, 16:59

Sprawdziłem to skrzypienie u mnie po dłużej przerwie (przy czy temperatura na zew. była w okolicach 34 C'), i delikatne piskanie było słyszalne. Sprawdzę jeszcze po nocy na zupełnie zimnym - tzn jakieś 15-20 C' przy obecnie panujących upałach i dam znać w środę.
My TSI

Beskid

Aktywny

Post24 sie 2012, 10:11

Samochód oddałem do serwisu. ASO nagrało filmik i przesłało zapytanie do importera, a ten z kolei do centrali VW.
Podobno potwierdzili, iż problem (skrzypi "słoneczko" docisku sprzęgła) jest znany. Niestety na chwilę obecną nie mają rozwiązania. Stwierdzili, że po wymianie kompletu sprzęgła problem powróci po kilku tyś. i dlatego nie ma sensu kolejny raz wymieniać tych części. Skrzypienie nie ma żadnego negatywnego skutku dla pracy sprzęgła oraz trwałości. Do tematu mamy powrócić po kilku miesiącach...
Sam nie wiem co o tym sądzić.

kakaruto pisze:Sprawdziłem to skrzypienie u mnie po dłużej przerwie (przy czy temperatura na zew. była w okolicach 34 C'), i delikatne piskanie było słyszalne. Sprawdzę jeszcze po nocy na zupełnie zimnym - tzn jakieś 15-20 C' przy obecnie panujących upałach i dam znać w środę.

Sprawdzał kolega?
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post27 sie 2012, 08:37

Beskid pisze:Sprawdzał kolega?

Przepraszam, troszki mi się wyjechało. Sprawdzałem i:
- na zimny (po nocy) jest identyczne delikatne skrzypienie/piskanie jak to o którym pisałem powyżej
- na ciepłym nie ma znaczenia czy po trasie dłuższej czy krótszej - też delikatne skrzypienie/piskanie potrafi się pojawić, co prawda nie zawsze ale potrafi.
My TSI
Awatar użytkownika

marrcin

Stały Bywalec

• Online: 29d 8h 38m 48s
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4TSI 122KM CAXA

Post04 wrz 2012, 14:36

Dzisiaj zaobserwowałem u mnie że jak silnik chodzi i wciskam sprzęgło i puszczam to w połowie jak puszczam pedał słychać delikatny stuk przez moment, później znowu cisza, tylko w połowie.
Co to ? Przejechane 3500km

caxa

Nieśmiały

• Online: 1d 15h 59m 16s
  • Auto: VW Golf VII
  • Silnik: 1.4TSI

Post05 wrz 2012, 19:36

Ja też to mam, tyle że stuk słychać przy wyłączonym silniku

mich

Stały Bywalec

• Online: 4d 18h 35m 38s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.4 122 TSI

Post05 wrz 2012, 20:52

caxa pisze:Ja też to mam, tyle że stuk słychać przy wyłączonym silniku

tak samo.

caxa

Nieśmiały

• Online: 1d 15h 59m 16s
  • Auto: VW Golf VII
  • Silnik: 1.4TSI

Post06 wrz 2012, 06:30

Ciekawe co na to panowie w serwisie?
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, 09:02 przez caxa, łącznie zmieniany 1 raz

mich

Stały Bywalec

• Online: 4d 18h 35m 38s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.4 122 TSI

Post06 wrz 2012, 10:03

Nie wiem. Szkoda mi czasu na taką pierdołę. Słychać to tylko jak się wciśnie sprzęgło podczas wyłączonego silnika, więc ja się tym nie mam zamiaru zajmować. Auto jest do jeżdżenia, a nie nasłuchiwania. Jeżeli rzeczywiście coś przeszkadza w użytkowaniu auta, to się tym zajmuję, ale to olewam ;)

mareksy

Nowicjusz

• Online: 2h 58m 16s
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 1.4 TSI 122 KM CaXa

Post27 wrz 2012, 10:55

Witam

podobny dźwięk występował u mnie oczywiście na wyłączonym silniku nie istotne czy zimnym czy ciepłym
oddałem samochód na przegląd serwisowy , powiedziałem ze trzeszczy , oddzwonili i powiedzieli że wymontowali sprzęgło i nasmarowali i już jest ok :) na jak długo napisze jak odbiorę samochód

barthez

Sympatyk

• Online: 13m 22s
  • Auto: VW golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi

Post27 wrz 2012, 14:34

łożysko wysprzęglika :) W 1.4 tsi jest jakaś wada, nie wiem od którego roku zmienili konstrukcje, ale po wymianie problem znika
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

Post27 wrz 2012, 14:49

Oooo dobrze wiedzieć bo u mnie też to jest - to przy okazji zmiany oleju poproszę o nowe.

Jeżeli macie więcej szczegółów, coby dobrze nakierować doradcę to będę bardzo wdzięczny ;)
My TSI

barthez

Sympatyk

Post27 wrz 2012, 17:11

Przy rozgrzanym silniku, przy wrzuceniu 1 i odpuszczeniu sprzegła, powoli raczej, jest metaliczne zgrzytnięcie. Serwis moze to przesmarować, ale to jest tylko lekarstwo na krótką metę.

Wymiana to koszt: łozysko koło 300-400 pln (zaleznie od serwisu i zniżek) robocizna ok 800-1000. Trzeba wyjmowac całe sprzeglo itd.

Nie bardzo chca to zrobic w ramach gwarancji, bo zawsze mozna stwierdzic ze to od stylu jazdy :(

Należy uważać zeby nie dac sie wrobic w wymianę całego sprzegła - regeberowane w serwisie koło 1500 pln.
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

• Online: 16d 17h 58m 22s
  • Pochwały: 22
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+

Post21 paź 2012, 14:37

Nie da rady kupić samego lozyska występuje tylko w komplecie (lozyska tarcza docisk). Na gwarancji mi wymienili ale po 10k ja znów lozysko sie odzywa- tak myśle bo odglosow nie ma ale czuje pod noga jak by lekka tarkę.

barthez

Sympatyk

Post21 paź 2012, 16:22

Łozysko wysprzeglika wystepuje samodzielnie.
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

• Online: 16d 17h 58m 22s
  • Pochwały: 22
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+

Post21 paź 2012, 21:39

Mi na rozliczeniu powiedzieli ze musieli cały komplet dać bo osobno nie ma. A było to na gwarancji i uznali lozysko ze sie wysypalo. Chyba ze po drodze jest jeszcze inne lozysko które jak piszesz występuje osobno.
Następna

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów