Dzisiaj jest 12 gru 2024, 00:38

Bi-xenon bez poziomowania

Moderatorzy: BRUNO55, ryba113

Regulamin forum Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

Adam

Nowicjusz

• Online: 6h 55m 37s
  • Auto: VW Golf 6 GTI

Bi-xenon bez poziomowania

Post13 maja 2014, 12:01

Witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość jeśli zrobię coś nie tak ale jestem tu nowy. Od niedawna jestem posiadaczem golfa 6 gti i zauważyłem ze poziomowanie świateł nie działa, po włączeniu świateł kompletnie nic się nie dzieje. Moim punktem odniesienia jest poprzedni golf 5 gti gdzie po uruchomieniu świateł najpierw następował test, światła zjeżdżały całkowicie na dol a potem się ustawiały w odpowiedniej pozycji. W moim poprzednim golfie przerabiałem temat niejednokrotnie raz się spalił silniczek w lampie innym razem czujnik przy wahaczu a jeszcze innym mechanik urwał kabel od czujnika. Niestety w tym przypadku nie ma czujników przy wahaczach ani z przodu ani z tylu nie ma tez manualnej regulacji reflektorów oraz spryskiwaczy. Wyczytałem gdzieś ze VW montuje Xeony które maja około 2000l i nie trzeba wtedy montować drogiego osprzętu. Czy to możliwe żeby mój samochód posiadał właśnie takie światła? Dodam ze auto pochodzi z stanów ma led do jazdy dziennej oraz lampy z tylu ledowe ale nie sadze żeby to miało jakieś znaczenie. Jeśli ktoś przerabiał ten temat i wie o co chodzi to proszę o pomoc.
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Re: bi xsenon bez poziomowania

Post13 maja 2014, 12:05

w golfie czujnik poziomowania jest z tyłu, xenony któe montuje vw wymagają sprysków i poziomowania, jeśli nie masz tego to pewnie ktoś dokładał xenony do auta sam i nie założył ani nie podpiął osprzętu.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

Adam

Nowicjusz

Re: bi xenon bez poziomowania

Post13 maja 2014, 12:20

http://moto.wp.pl/kat,92714,title,Tansz ... omosc.html

Konkretnie to właśnie o ten artykuł mi chodziło. Nie sadze aby poprzedni właściciel coś grzebał przy oświetleniu ale mogę się mylić. Gdyby wcześniej miał zwykłe lampy to pewnie w kabinie by pozostała manualna regulacja a takowej brak.
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

Post13 maja 2014, 12:43

Kolego ten artykuł dotyczy tylko najnowszych aut, generalnie od końca zeszłego roku niektórzy pakują ekologiczny xenon, ale vw nie należy do tej grupy...

Jesli jak piszesz nie masz nawet spryskiwaczy to tak jak napisałem dwie opcje albo dokładany xenon albo po wypadku auto poskładane na innych częściach i innej opcji nie ma!!!

Jeśli nie ma regulacji to bardziej po wypadku źle poskładane auto...

Obrazek

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Re: Odp: bi xenon bez poziomowania

Post13 maja 2014, 12:44

Na stany nie wychodzila wersja z ledowymi tylnymi lampami...

Adam

Nowicjusz

Post13 maja 2014, 13:24

Skoro vw nie należy do tej grupy to dlaczego na filmiku jest wyraźnie mowa o audi, vw, citroenie itd.? Myślę że zagadka nie została jeszcze rozwiązana, samochód nie jest po wypadku badanie w serwisie potwierdziło tylko podwójna warstwę lakieru na części drzwi pasażera, nie sadze aby to miało wpływ na jakieś nie tanie przeróbki. Chyba przyjmę że ktoś chciał wymienić sobie lampy na lepsze i tak tez zrobił tylko w jakim celu zostało usunięte pokrętło zasięgu świateł ? Czy po vin idzie sprawdzić wyposażenie ?
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

Post13 maja 2014, 15:36

Gadają na filmie ale vw dalej do golfa pakuje zwykłe xenony, a ty masz stare auto tzn golfa 6 i wtedy nikt nawet nie słyszał o ekologicznych xenonach, na vlepce w książce lub bagazniku są kody wyposażenia po nich łatwo sprawdzić czy auto miało xenon czy nie.

sprawdź na liczniku czy masz czujnik płynu spryskiwaczy jeśli jest to auto spryskiwacze winno mieć.

Obrazek

kamill

VIP

• Online: 101d 5h 11m 35s
  • Pochwały: 27
  • Auto: MK6
  • Silnik: TDI

Post13 maja 2014, 17:12

Bo oni w usa chyba nie mieli regulacji swiatel wcale. Sprawdz na amerykańskim forum. Bedzie najszybciej i najlatwiej.

Adam

Nowicjusz

Post13 maja 2014, 22:04

Dzięki bardzo, sprawdzę te kody i wszystko będzie jasne. Pomyślałem sobie jeszcze że auta z usa muszą mieć zmienione oświetlenie na europejskie i może dlatego są inne lampy bo zostały wymienione przed rejestracją.
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

Post13 maja 2014, 22:19

kamill pisze:Bo oni w usa chyba nie mieli regulacji swiatel wcale. Sprawdz na amerykańskim forum. Bedzie najszybciej i najlatwiej.
tu masz rację w stanach prawie żadne auto nie ma regulacji wysokości świateł. (doczyałem).

Co do xenonu fakt opcja z wymianą świateł w europie jest bardzo możliwa, sprawdź też czy wtyczki do lamp masz jedne czy są przejściówki dodatkowo założone to też powie jakie lampy były.

Obrazek

Awatar użytkownika

sbstg

Nieśmiały

• Online: 3d 3h 6m 54s
  • Auto: S4 B8
  • Silnik: 3.0TV6

Post14 maja 2014, 06:22

mam wersje US i fabrycznie nie posiadała regulacji zasięgu świateł.

Adam

Nowicjusz

Re: Bi-xenon bez poziomowania

Post14 maja 2014, 23:15

kody sprawdzone- nie ma żadnej informacji o xenonach i ledach, prawdopodobnie zostały zmienione na europejskie przed pierwszym przeglądem a brak manualnej regulacji wynika z faktu że w stanach nie ma takiego obowiązku jak słusznie zauważyli koledzy.
Awatar użytkownika

mstatek

Nowicjusz

• Online: 7h 10m 14s
  • Auto: Golf VI Gti 2012
  • Silnik: 2.0 Tsi

Post09 sie 2015, 22:09

Odświeżę temat z poziomowaniem xenonów.. Czy ktoś z forumowiczów montował czujnik poziomowania xenonów? Wiem że montuje się go gdzieś na wahaczu z lewej strony na tylnej osi. Jeżeli ktoś montował to proszę o jakieś zdjęcia
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

• Online: 134d 1h 13m 1s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Post10 sie 2015, 07:42

tak, montowal ale nie dubluj watkow, wszystko masz opisane tutaj, lacznie z fotami
http://forum.golf6.pl/mk6-oswietlenie/wymiana-zwyklych-przednich-lamp-na-bi-xenon-t328.html
Awatar użytkownika

mstatek

Nowicjusz

• Online: 7h 10m 14s
  • Auto: Golf VI Gti 2012
  • Silnik: 2.0 Tsi

Post10 sie 2015, 21:08

OK dzieki kolego za info

Rysiek

Aktywny

• Online: 3d 21h 38m 38s
  • Silnik: 1.4 TSI

Post14 sie 2015, 17:50

Witam ! Większość samochodów w USA lampy ma mocowane na blachowkretach i nie posiadają regulacji a nawet nie posiadają możliwości wymiany żarówki tylko kupuje sie cały reflektor a stary zostawia w sklepie ! Ps. Pisze o samochodach na rynek USA . Nikogo nie chce obrażać ale takie przypadki miałem ja i moi koledzy którzy tam byli !

-- 14 sie 2015, 18:50 --

Witam ! Większość samochodów w USA lampy ma mocowane na blachowkretach i nie posiadają regulacji a nawet nie posiadają możliwości wymiany żarówki tylko kupuje sie cały reflektor a stary zostawia w sklepie ! Ps. Pisze o samochodach na rynek USA . Nikogo nie chce obrażać ale takie przypadki miałem ja i moi koledzy którzy tam byli !

Wróć do Oświetlenie