Dzisiaj jest 20 maja 2025, 12:33

[1.2 TSI 105PS] Dziwny odgłos podczas jednostajnej jazdy

Moderator: flo

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

pablop

Nieśmiały

• Online: 1d 2h 43m 58s
  • Auto: VW Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI 105 KM

Dziwny odgłos podczas jednostajnej jazdy

Post23 gru 2013, 22:28

Witam,
w czasie jednostajnej jazdy, najczęściej 40 albo 50 km/h, na rozgrzanym silniku, z prawej części komory silnikowej dochodzi od czasu do czasu dziwny odgłos, przywodzący na myśl obracający się, niewyważony element metaliczny, lub kojarzący się z wpadaniem jakiegoś elementu w rezonans. Nie jest to fachowe określenie, ale użyję go dla lepszego zobrazowania tematu- mi kojarzy się z odgłosem świerszcza. Odgłos ustaje po zwolnieniu pedału przyspieszenia, albo po dodaniu gazu. Tak temat przedstawiłem w ASO, jechał ze mną serwisant, ale jak na złość nic wtedy nie było słychać. Słyszałem o problemie wpadania cięgna od turbiny w rezonans, ale czy dotyczył on także silnika 1,2? Podejrzewam, że w ASO, w którym byłem, znali problem, ale nic u mnie nie zrobili, mimo że założenie blaszki trwa 30 s. Może chodzi o coś innego? Czy ktoś z Was ma/miał podobny problem?
Awatar użytkownika

marcin79

Aktywny

• Online: 21d 23h 20m 28s
  • Auto: vw golf 7
  • Silnik: CMBA 90 KW

Re: Dziwny odgłos podczas jednostajnej jazdy

Post23 gru 2013, 22:45

pablop pisze:Witam,
w czasie jednostajnej jazdy, najczęściej 40 albo 50 km/h, na rozgrzanym silniku, z prawej części komory silnikowej dochodzi od czasu do czasu dziwny odgłos, przywodzący na myśl obracający się, niewyważony element metaliczny, lub kojarzący się z wpadaniem jakiegoś elementu w rezonans. Nie jest to fachowe określenie, ale użyję go dla lepszego zobrazowania tematu- mi kojarzy się z odgłosem świerszcza. Odgłos ustaje po zwolnieniu pedału przyspieszenia, albo po dodaniu gazu. Tak temat przedstawiłem w ASO, jechał ze mną serwisant, ale jak na złość nic wtedy nie było słychać. Słyszałem o problemie wpadania cięgna od turbiny w rezonans, ale czy dotyczył on także silnika 1,2? Podejrzewam, że w ASO, w którym byłem, znali problem, ale nic u mnie nie zrobili, mimo że założenie blaszki trwa 30 s. Może chodzi o coś innego? Czy ktoś z Was ma/miał podobny problem?

Z tego co piszesz wyglada na to ze to wlasnie te cigno wchodzi w rezonans najbardziej slychac przy otwartym oknie podczas jazdy obroty okolo 2500 jak najbardziej zalozenie tej spinki dotyczy tez silnika 1.2 ,ja mialem to samo po zalozeniu tej spinki jak reka odjol ja mam 1.4 ale akurat te ciegna sa takie same.nr. tego elementu sprezystego 04E145220 cena okolo 80 zl
byl golf2 ,golf3 ,golf4 ,golf6 ,golf6 jest golf7 wszystkie 3d
Awatar użytkownika

pablop

Nieśmiały

Post29 gru 2013, 09:46

w innym ASO powiedzieli, że blaszki montowano w ramach akcji serwisowych w polo i golfach VI, w VII problem został wyeliminowany. O rezonansie słyszeli, ale tym razem w okolicach wydechu i może być słyszalny z komory silnika, ale żadnego TPI na razie nie ma.
Awatar użytkownika

marcin79

Aktywny

• Online: 21d 23h 20m 28s
  • Silnik: CMBA 90 KW

Post29 gru 2013, 15:42

pablop pisze:w innym ASO powiedzieli, że blaszki montowano w ramach akcji serwisowych w polo i golfach VI, w VII problem został wyeliminowany. O rezonansie słyszeli, ale tym razem w okolicach wydechu i może być słyszalny z komory silnika, ale żadnego TPI na razie nie ma.

Ta spinka o numerze ktory Ci podalem nie ma zwiazku z akcjami odnosnie golfa 6 czy polo to zupelnie inny problem , tam domontowac trzeba bylo blaszke a odnosnie golfa 7 jest to spinka sprezysta na ciegno z turbiny.Napewno jest TPI w tej sprawie bo gdy ja mialem montowana ta spinke czytalem to TPI i dotyczylo ono wlasnie silnikow 1.2 i 1.4 niestety numeru nie pamietam ale doradca tez musial troche poszukac zanim je znalazl .Jeszcze raz podaje nr tego elementu do tego TPI 04E145220
byl golf2 ,golf3 ,golf4 ,golf6 ,golf6 jest golf7 wszystkie 3d
Awatar użytkownika

Gumis6

Aktywny

• Online: 1d 19h 11m 4s
  • Auto: Vw Golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI 140

Post02 sty 2014, 20:38

Mam to samo w 1.4 tsi 140 km. Byłeś z tym w serwisie?
Awatar użytkownika

webster82

Nowicjusz

• Online: 14h 10m 58s
  • Auto: WV Jetta VI
  • Silnik: TSi 105 KM

Post02 sty 2014, 20:43

ja w jetta 5C6 też to miałem i wystarczyło odgiąć osłonę termiczną w pobliżu silnika nad rurą wydechową i po sprawie. Serwisant od razu wiedział o co chodzi. Trzeba tylko uważać żeby się nie oparzyć. Zrobił od razu bo ich to nic nie kosztowało.
Awatar użytkownika

swietlik

Stały Bywalec

• Online: 9d 22h 24m 24s
  • Pochwały: 1
  • Silnik: tsi 1.4 122km

Post02 sty 2014, 20:46

a od kiedy macie ten problem ?
Awatar użytkownika

webster82

Nowicjusz

• Online: 14h 10m 58s
  • Auto: WV Jetta VI
  • Silnik: TSi 105 KM

Post02 sty 2014, 21:59

ja miałem to od początku i przy zgłoszeniu stukania sprzęgła zrobili mi to na miejscu a ze sprzęgłem jadę 7- mego 0,1

tomvideo

Nieśmiały

• Online: 2d 3h 8m 42s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.2 TSI 105KM

Post03 sty 2014, 06:18

Witam

Posiadam też golfa 1,2tsi i u siebie obserwuję też dziwne zjawiska pukania stukania ,dziwne odgłosy podczas zapalaniaitp.
zaczyna mnie to powoli męczyć jednym słowel BUBEL - kupując auto nowe żebym się tak wkurzał.
Wymieniony podobno ?! rozrząd i po ok 9tyś. zaczyna znowy jakoś buczeć przy odpalaniu .Niestety auto już po ich śmiesznej gwarancji !!!
Zastanawia mnie czy ten silnik dojeździ 200tyś ????
Awatar użytkownika

swietlik

Stały Bywalec

• Online: 9d 22h 24m 24s
  • Silnik: tsi 1.4 122km

Post03 sty 2014, 09:31

Do tomvideo ty masz golfa 7 czy 6 ?
Awatar użytkownika

arturro

Gadatliwy

• Online: 13d 40m 7s
  • Pochwały: 7
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI

Post03 sty 2014, 11:18

swietlik pisze:Do tomvideo ty masz golfa 7 czy 6 ?

Raczej 6 bo 7 jeszcze nie zdarzyly wyjsc ze "smiesznej" gwarancji

tomvideo

Nieśmiały

Post03 sty 2014, 17:17

Golf 6 1.2tsi

"Śmieszna gwarancja " dlaczego ? dziwicie się dlaczego tak nazwałem - proste, ładnie i miło wszystko wyglądało
jak kupywałem auto ( klient nasz Pan ) po prostu KUPIŁEŚ JUŻ AUTO TO NAM TYŁKA NIE ZAWRACAJ i tyle -

"jakiś chałas??? "

pawel_wawa

Nowicjusz

• Online: 5d 5h 14m 31s

Post03 sty 2014, 17:47

tomvideo pisze:Witam

Posiadam też golfa 1,2tsi i u siebie obserwuję też dziwne zjawiska pukania stukania ,dziwne odgłosy podczas zapalaniaitp.
zaczyna mnie to powoli męczyć jednym słowel BUBEL - kupując auto nowe żebym się tak wkurzał.
Wymieniony podobno ?! rozrząd i po ok 9tyś. zaczyna znowy jakoś buczeć przy odpalaniu .Niestety auto już po ich śmiesznej gwarancji !!!
Zastanawia mnie czy ten silnik dojeździ 200tyś ????

Skoro jestes z Płocka pewnie naprawe robiles u paprakow w VW AUTO FORUM PŁOCK ? oni do nieczego sie nie nadaja.... ale skoro naprawe robiles 9 tys temu to mimo ze nie masz juz gwarancji mozesz zarelamowac naprawe na to tez jest gwarancja ! a no i zycze powodzenia bo dogadac sie z nimi to tragedia...

tomvideo

Nieśmiały

Post03 sty 2014, 22:48

Wszystko się zgadza to co piszesz pawel_wawa - wszystko robią aby kienta wypchnąć z serwisu. Teraz zaczynam mieć wątpliwości czy aby wszystko ,cały kmp.rozrządu został wymieniony tzn. napinacz ,łańcuch ??!!
Może jedno wymienił mechanik a drugie poszło na LEWO? (a co klientowi już niebawem kończy się gwarancja niech się martwi)

marcinde

Sympatyk

• Online: 2d 5h 40m 23s
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI 140KM

Post03 sty 2014, 23:06

Co nie zmienia postaci rzeczy, że skoro był wymieniany kompletny rozrząd, to czy coś poszło na lewo czy nie, masz prawo do reklamowania tej usługi. ASO odpowiada za to co wymienili (bądź nie wymienili)
Awatar użytkownika

Almighty

Administrator

• Online: 130d 15h 15m 15s
  • Pochwały: 2

Post05 sty 2014, 22:44

Wątek zatytułowany jest "Dziwny odgłos podczas jednostajnej jazdy" i został założony w dziale związanym z problemami siódmej wersji golfa (Problemy / Usterki » MK7), a co za tym idzie nie dotyczy jakości usług ASO z Płocka (na to jest osobny dział), zasad działania gwarancji (na to jest osobny temat) oraz opinii związanej z jakością szeroko pojętego VW (to też można wyrazić we właściwym dziale) czy też inne informację nic a nic nie związane z tematem i co za tym idzie nie przybliżające do rozwiązania problemu.

Proszę się trzymać tematu, gdyż kolejne posty nie związane z tematem opisanym w pierwszym poście będą usuwane. Autorowi zależy na rozwiązaniu jego tematu i tego się tu trzymamy.
Jeżeli chcesz rozwiązać swój problem, to opisz go w odpowiednim do tego miejscu.
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.
Awatar użytkownika

pablop

Nieśmiały

Post10 wrz 2014, 21:53

Panowie, nie spotkaliście się w swych autach (1.2 tsi 105 km) z odgłosem rezonansu przy jednostajnej jeździe? Dodając gazu albo zwalniając pedał przyspieszenia odgłos ustaje. Mnie to denerwuje, wiec włączam radio. Proszę o Wasze doświadczenia. W serwisie mnie zbyli.
Awatar użytkownika

zbych_u

Aktywny

• Online: 24d 12h 9m 32s
  • Auto: Passat B7
  • Silnik: CFFB 2.0 TDI 140KM

Post10 wrz 2014, 23:04

pablop pisze:Panowie, nie spotkaliście się w swych autach (1.2 tsi 105 km) z odgłosem rezonansu przy jednostajnej jeździe? Dodając gazu albo zwalniając pedał przyspieszenia odgłos ustaje. Mnie to denerwuje, wiec włączam radio. Proszę o Wasze doświadczenia. W serwisie mnie zbyli.

Ja nic takiego nie zaobserwowałem. Napisz coś więcej w jakiej sytuacji to słyszysz, przy jakich obiorach i na jakim biegu itd...
Awatar użytkownika

pablop

Nieśmiały

Post11 wrz 2014, 11:06

Sprawa dotyczy golfa VII, najczęściej bieg IV, prędkość 60 km/h, lub bieg V i v= 80 km/h. Czasem III i v=40 km/h

-- 11 wrz 2014, 11:08 --

Czyli wtedy, gdy zbliżam się do 2000 obr/min
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 50s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post11 wrz 2014, 17:16

Czy próbowałeś to o czym pisał webster82, bo Twój opis pasuje do rezonansu osłony termicznej.

webster82 pisze:ja w jetta 5C6 też to miałem i wystarczyło odgiąć osłonę termiczną w pobliżu silnika nad rurą wydechową i po sprawie. Serwisant od razu wiedział o co chodzi. Trzeba tylko uważać żeby się nie oparzyć. Zrobił od razu bo ich to nic nie kosztowało.
My TSI
Awatar użytkownika

pablop

Nieśmiały

Post13 gru 2014, 16:33

Dzis bylem w serwisie na przeglądzie okresowym, tym razem innym niż poprzednio. Zgłosiłem temat swierszczenia. Temat znali, do wymiany przyczyna- karbowany wężyk filtra węgla aktywnego, którego konstrukcja powodowała wpadanie w rezonans.
Awatar użytkownika

pablop

Nieśmiały

Post06 lip 2015, 21:03

i jestem po wymianie karbowanego wężyka filtra węgla aktywnego. Świerszczenie ustąpiło
Awatar użytkownika

melon84

Aktywny

• Online: 28d 42m 36s
  • Auto: Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Post07 lip 2015, 18:20

Od miesiąca mam bardzo podobny jeżeli nie ten sam problem ( opis występowania dziwnego odgłosu zgadza się, głównie przy jeździe na dwójce ale czasem też na trójce, ok 2000-2500 obrotów, słyszalne przy otwartym oknie, odgłos z silnika? wydechu?), byłem dziś na przeglądzie ogólnym w VW ale uprzejmy pan mechanik powiedział, że podczas jazdy nic takiego nie słyszał, a takie tam terkotanie w 2.0 TFSI CCZB to tak ma być. Temat zszedł na głośny 2gi bieg O_o

Panownie ;] we wcześniejszych postach mówiliście o tej spince??

krótszy filmik z numerem części

https://www.youtube.com/watch?v=RVb1YXJQ6UI
Awatar użytkownika

melon84

Aktywny

• Online: 28d 42m 36s
  • Auto: Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Post17 lip 2015, 07:50

Jestem po założeniu spinki [FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE] w aso powiedzieli, ze nic z tym nie zrobią bo nie wiedza o co chodzi, mimo tego, ze pokazałem im wydruk TPI z niemieckiej strony VW. Spinkę kupiłem. Oczywiście w aso [UNAMUSED FACE] dziwnym trafem była na magazynie, cena Ok.80zl Problem grzechotania znikł -----> bezcenne

Sprzedawca

Awatar użytkownika

Pro-choice

Sprzedawca

• Online: 32d 17h 39m 47s
  • Pochwały: 3

Post17 lip 2015, 11:00

ASO to nieźli wymieniacze i często się nie znają niestety...
Obrazek
NAJNIŻSZE CENY NA OLEJE MOTUL NA FORUM FERODO, LIQUI MOLY, MILLERS, LEMFORDER
Zadowolenie klientów bezcenne

Wróć do Problemy / Usterki