Dzisiaj jest 03 gru 2024, 18:49

[ALL] Jaka płukanke polecacie do silnika?

Moderator: rafaello

Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

jarekbarcaaa

Gadatliwy

• Online: 6d 17h 45m 56s
  • Pochwały: 8
  • Auto: golf 6
  • Silnik: 1.4 tsi 122 km

Jaka płukanke polecacie do silnika?

Post28 wrz 2013, 09:56

Witam,jak w temacie czy płukanie silnika przed wymiana ma sens? auto ma 120000km i nie płukałem jeszcze silnika przed wymiana oleju. Co sadzicie o tym?

ktry

Aktywny

• Online: 1d 2h 34m 32s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Passat B7 1 6 tdi
  • Silnik: CAYC

Re: Jaka płukanke polecacie do silnika?

Post28 wrz 2013, 20:06

Ja myślę że nie ma sensu. Zmieniac częściej i nie uznawac zasady Longlife.Czyli wymiana co 30,a nawet co 40 tys.Chyba specjalnie wymyślili takie długie okresy wymiany, żeby silniki za długo nie wytrwały, a klient się cieszył że nie musi często jeżdzic na przeglądy do serwisu.

Arek_VI

VIP

• Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 62
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122

Re: Jaka płukanke polecacie do silnika?

Post28 wrz 2013, 20:20

Płukanie silnika jak najbardziej. Myślę, że nie należy przesadzać z częstotliwością. Ja robię co 2-3 wymianę oleju. Najlepsza płukanka według napotkanych opinii to Pro-Tec :

Obrazek

Osobiście używam Millersa lub Liqui Moly (trzykrotnie tańsze od Proteca).

Wróć do Serwis i eksploatacja