Dzisiaj jest 29 sty 2025, 21:12

Chip/Box 2.0 TDI 110KM 5 biegów

Modyfikacje mechaniczne wpływające na osiągi naszych samochodów.

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Modyfikacje silnika oraz modułów elektronicznego sterowania silnikiem, układu napędowego i paliwowego w celu uzyskania większej mocy oraz momentu obrotowego, które to przekładają się na większe przyśpieszenia oraz wyższe prędkości maksymalne.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

walus5555

Sympatyk

• Online: 8d 20h 59m 45s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI 110KM

Chip/Box 2.0 TDI 110KM 5 biegów

Post03 wrz 2013, 00:53

Czy ktoś orientuje się co do sensowności takiej operacji? Słyszałem od kilku osób, że po zwiększeniu mocy skrzynia i sprzęgło znacznie szybciej ulegną zużyciu. Interesuje mnie mod do 130-140KM. Przy okazji co sądzicie o powerboxach?
Awatar użytkownika

Baster

VIP

• Online: 90d 14h 4m 50s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8

Re: Chip/Box 2.0 TDI 110KM 5 biegów

Post03 wrz 2013, 10:43

walus5555 pisze:Czy ktoś orientuje się co do sensowności takiej operacji? Słyszałem od kilku osób, że po zwiększeniu mocy skrzynia i sprzęgło znacznie szybciej ulegną zużyciu. Interesuje mnie mod do 130-140KM. Przy okazji co sądzicie o powerboxach?

Co do szybszego zużycia skrzyni i sprzęgła to kolego wszystko zalezy od traktowania przez uzytkownika.
Nie znam dokładnie parametrów jakie wytrzymuje sprzęgło w Twoim golfie.
Na ogół dodanie 20-30 KM nie obciąza za bardzo napędu.
Chyba ze z dodaniem mocy wzrastają ogromnie ambicje kierowcy i ciśnie jak popadnie i kiedy sie da.
Natomiast jeśli chodzi o powerboxy to musisz sobie zdawać sprawe ze tanie nie gwarantują poprawnej pracy auta.Najcześciej ich zasada działania ogranicza sie na oszukaniu czujnika temperatury paliwa i ciśnienia doładowania.Co moze powodować wyskakującymi błedami dotyczącymi podawania błędnych wartości ( nieprawidłowych).
Box dobrej jakości kosztuje swoje ale daje efekt i pewność ze nic nie spierdzieli nam w aucie.
http://www.bestchip.se/index.php?menuid ... nd=1,11,50
Ja zakupiłem u nich juz pare sztuk i wszyscy są zadowoleni.
Box jest wielokanałowy. masz mozliwość samodzielnego dopasowania boxa do własnych potrzeb. Jak i istnieje mozliwość zakupienia Pilota do włanczania i wyłanczania boxa :)
Wiec zakup Boxa najlepiej dokonywać z pewnego źrodła np. VTG Polska
Pozdrawiam.
Baster
Awatar użytkownika

sbstg

Nieśmiały

• Online: 3d 3h 6m 54s
  • Auto: S4 B8
  • Silnik: 3.0TV6

Re: Chip/Box 2.0 TDI 110KM 5 biegów

Post25 wrz 2013, 08:18

odradzam stosowania wszelakiego rodzaju magicznych skrzynek, chcesz długo cieszyć się dobrą kondycją silnika we własnym aucie a zarazem większą mocą zdecyduj się na sensowną modyfikację opartą o uczciwą diagnostykę i hamowanie przed i po.

110 w CR ma potencjał, jedyną wadą jest 5 biegów w skrzyni

Wróć do Tuning mechaniczny