Dzisiaj jest 21 lis 2024, 14:10

wysoki bieg - mała prędkość

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

rebep

Nieśmiały

• Online: 3d 7h 33m 53s
  • Auto: Golf variant mk6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM CAXB

wysoki bieg - mała prędkość

Post07 lip 2013, 14:50

Witam!
Tak jak w temacie, moje pytanie brzmi, czy wolna jazda na wysokim biegu i związane z tym szarpanie ma jakiś wpływ na silnik bądź coś innego? Czasami zdaża mi się "zbyt oszczędnie" wciskać gaz i tak się dzieje.
Uruchomione: Staging, Rain Closing, Disable Seatbelt Warning, Speed on RCD310 i jeszcze szukam :D
Nie działa: kontrolka świateł dziennych :cry:

street

Sympatyk

• Online: 5d 1h 24m 32s
  • Auto: Golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI

Re: wysoki bieg - mała prędkość

Post07 lip 2013, 15:51

rebep pisze:Witam!
Tak jak w temacie, moje pytanie brzmi, czy wolna jazda na wysokim biegu i związane z tym szarpanie ma jakiś wpływ na silnik bądź coś innego? Czasami zdaża mi się "zbyt oszczędnie" wciskać gaz i tak się dzieje.

Nie wiem czy wiesz ale jadąc na wysokim biegu ze zbyt małą prędkością, zużywamy więcej paliwa, przy eco-driving'u w silniku benzynowym należy utrzymywać ok. 2000 obr./min.

Nieodpowiednie dostosowanie biegu do predkosci obrotowej silnika niszczy wszytko,sprzegło, panewki, skrzynia itd.

Więc uważaj bo ta delikatność jest pozorna, mizianie gazu nie prowadzi do oszczedności.

Trzeba zdecydowanie przyspieszyc a dopiero pozniej wrzucic mozliwe najwyzszy bieg aby utrzymywać prędkość.

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów