27 lut 2014, 00:02
Szczegółowo to u mnie wygląda tak: Odpalam samochód wciskam pedał sprzęgła i dodaje gazu tak trochę powyżej 3000 tys obrotów. Pedał zaczyna drgać co jest wyczuwalne pod butem a dodatkowo wydobywa się słyszalny dźwięk takiego terkotania(nie wiem jak to opisać - terkotanie to chyba najwłaściwsze słowo). Gdy sprzęgło lekko puszcze i znów dodam gazu wspomniane efekty się nasilają. Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy rozgrzany. Nie ma natomiast terkotania gdy auto jest na luzie albo jak wcisnę sprzęgło i nie dodaję gazu. Brak tez jest takich dźwięków w czasie normalnej jazdy samochodem. Natomiast w czasie wciskania sprzęgła pojawia się dźwięk takiego szurania i to jest zawsze bez względu na to czy auto jest zimne czy rozgrzane. Czytałem na forum nowej Octawii, że tam też to terkotanie się pojawia i serwisy wymieniają tarcze i jakieś dociski. W serwisie do którego jeżdżę (Płock) stwierdzili, że terkotanie słyszą i czują ale pierwszy raz się z tym spotkali i będą zgłębiać temat w centrali Vw w Poznaniu. Ciekawe co z tego wyjdzie oby nie powiedzieli że ten typ tak ma.