Dzisiaj jest 25 kwie 2025, 23:50

[1.4 TSI 122PS] Wysokie obroty przy odpaleniu auta

Moderator: flo

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

Pablo1979

Aktywny

• Online: 2d 11h 42m 22s
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: TSI 122KM

Wysokie obroty przy odpaleniu auta

Post19 maja 2014, 17:14

Mam pytanie ,od paru dni zauważyłem, że po odpaleniu auta po nocy mam wysokie obroty ok. 1200. Zdarza się to sporadycznie, ale jednak zdarza. Po odpaleniu przy tych wysokich obrotach jak przygazuje go lekko w obroty wyższe i puszcze pedał gazu mam taki dziwny dźwięk z silnika jak by coś się zepsuło. Po wycofaniu auta z parkingu i ruszeniu do przodu problem znika. Zauważyłem również ,że od tego momentu mniej więcej, mam wyższe spalanie o ok. 1-1,5l. robiąc te same trasy. Ciężko mi jest zejśc poniżej 7,5-8l. w mieście. Wcześniej spokojnie schodzilem do 6-6,5l.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2014, 19:46 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Do oznaczenia wersji silnikowej wystarczy prefiks
Awatar użytkownika

swietlik

Stały Bywalec

• Online: 9d 22h 24m 24s
  • Pochwały: 1
  • Auto: vw golf 7
  • Silnik: tsi 1.4 122km

Re: Wysokie obroty przy odpaleniu auta 1,4 TSI 122PS

Post19 maja 2014, 18:46

Pablo1979 pisze:Mam pytanie ,od paru dni zauważyłem, że po odpaleniu auta po nocy mam wysokie obroty ok. 1200. Zdarza się to sporadycznie, ale jednak zdarza. Po odpaleniu przy tych wysokich obrotach jak przygazuje go lekko w obroty wyższe i puszcze pedał gazu mam taki dziwny dźwięk z silnika jak by coś się zepsuło. Po wycofaniu auta z parkingu i ruszeniu do przodu problem znika. Zauważyłem również ,że od tego momentu mniej więcej, mam wyższe spalanie o ok. 1-1,5l. robiąc te same trasy. Ciężko mi jest zejśc poniżej 7,5-8l. w mieście. Wcześniej spokojnie schodzilem do 6-6,5l.

No ja zauważyłem coś takiego

mk7-problemy-usterki/dziwny-odglos-na-wolnych-obrotach-122-hp-t1507.html
Awatar użytkownika

Pablo1979

Aktywny

Post19 maja 2014, 19:31

Ale czy tez zdarza Ci się, że po odpaleniu masz wyższe obroty niż 700 ?
Dzisiaj zrobiłem małą trasę ok. 70km i wydaje mi się ,że jest mułowaty tzn. wciskam na 4 biegu gaz do podłogi, żeby się zebrał porządnie a tu nie ma tego zrywu jak powinien, przypomina mi się problem jaki kiedyś miałem w MK4 jak się turbina przywiesiła, było dokładnie to samo.
Awatar użytkownika

swietlik

Stały Bywalec

• Online: 9d 22h 24m 24s
  • Pochwały: 1
  • Auto: vw golf 7
  • Silnik: tsi 1.4 122km

Post19 maja 2014, 20:29

Pablo1979 pisze:Ale czy tez zdarza Ci się, że po odpaleniu masz wyższe obroty niż 700 ?
Dzisiaj zrobiłem małą trasę ok. 70km i wydaje mi się ,że jest mułowaty tzn. wciskam na 4 biegu gaz do podłogi, żeby się zebrał porządnie a tu nie ma tego zrywu jak powinien, przypomina mi się problem jaki kiedyś miałem w MK4 jak się turbina przywiesiła, było dokładnie to samo.

O to na to nie zwracałem uwagi,ale chyba nie,i co czasami patrzałem to obroty były ok

Arek_VI

VIP

• Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 62
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122

Post20 maja 2014, 01:07

Pablo1979 pisze:Mam pytanie ,od paru dni zauważyłem, że po odpaleniu auta po nocy mam wysokie obroty ok. 1200. Zdarza się to sporadycznie, ale jednak zdarza. ...

To procedura dogrzewania katalizatora. Tak ma być.... niestety.
Pewnie wcześniej nie zwróciłeś na to uwagi bo podziwiałeś inne uroki nowego samochodu 8-)
Awatar użytkownika

Pablo1979

Aktywny

Re: Wysokie obroty przy odpaleniu auta

Post22 maja 2014, 19:35

Dowiedziałem się w serwisie VW, że to niby normalne w tych naszych silnikach, że po odpaleniu auta po nocy albo po kilku godzinach postoju czasami obroty wskakują od razu na 1200 zamiast na 700 (przypominam , na postoju). Objaw ten jest spowodowany tym, że czujnik daje sygnał do dawki paliwa żeby przedmuchac przewody z zanieczyszczeń. Daje to dawkę paliwa rzędu 3-4l zamiast 0,5l. na postoju oczywiście jak to powinno byc. Po ok 30-45 sekundach obroty się normują w prawidłowej pozycji tj. 700obrotów.
Według mnie są to brednie w celu zbycia klienta. Rozumiem gdyby to była zima , minusowe temperatury , obroty wtedy po odpaleniu maja prawo byc wyższe i po kilkudziesięciu sekundach unormowac się na 700.
Mnie niepokoi ten dźwięk ,który daje silnik przy lekkim naciśnięciu gazu przy wystąpieniu tych wyższych obrotów po odpaleniu.
Proszę wszystkich o opinie czy u was ten problem występuje po odpaleniu auta szczególnie po nocy. Jeśli nikt z was nie zaobserwował tego problemu uderzam w taki razie do serwisu niech sprawdzają co jest nie tak.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 50s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post22 maja 2014, 20:24

Pablo1979 pisze:Mam pytanie ,od paru dni zauważyłem, że po odpaleniu auta po nocy mam wysokie obroty ok. 1200. Zdarza się to sporadycznie, ale jednak zdarza.

Poczytaj, pooglądaj bo nie ma tego dużo -> [1.4 TSI 122KM] Utrzymujące się wysokie obroty po odpaleniu silnika?
Mimo, że opis dotyczy MK6 to podobnie jak Arek sądzę że o to samo chodzi.

Pablo1979 pisze:Po odpaleniu przy tych wysokich obrotach jak przygazuje go lekko w obroty wyższe i puszcze pedał gazu mam taki dziwny dźwięk z silnika jak by coś się zepsuło.

Ahaaaa o ten głos chodzi :tongue: ;) , a tak serio to jeżeli chcesz żeby ktoś Ci pomógł, to użyj więcej przymiotników lub innych określeń oddających charakter tego "zepsutego" dźwięku silnika albo najlepiej zamieść dźwięk i rozwiej wszelkie możliwości nadinterpretacji słowa pisanego :D

Pablo1979 pisze:Dowiedziałem się w serwisie VW, że to niby normalne w tych naszych silnikach, że po odpaleniu auta po nocy albo po kilku godzinach postoju czasami obroty wskakują od razu na 1200 zamiast na 700 (przypominam , na postoju). Objaw ten jest spowodowany tym, że czujnik daje sygnał do dawki paliwa żeby przedmuchac przewody z zanieczyszczeń. Daje to dawkę paliwa rzędu 3-4l zamiast 0,5l. na postoju oczywiście jak to powinno byc. Po ok 30-45 sekundach obroty się normują w prawidłowej pozycji tj. 700obrotów.

Opis poniekąd nawiązuje do tego co jest opisane we wskazanym powyżej wątku -> czyszczenie zanieczyszczeń -> ekologia :o :lol: .

Pablo1979 pisze:Rozumiem gdyby to była zima , minusowe temperatury , obroty wtedy po odpaleniu maja prawo byc wyższe i po kilkudziesięciu sekundach unormować się na 700.

Dlaczego sądzisz że przy minusowych temperaturach obroty powinny być wyższe w stosunku do tych dodatnich temperatur. Pytam, bo sądzę że jednak jesteś w błędzie.
My TSI

Arek_VI

VIP

• Online: 10d 16h 14m 40s
  • Pochwały: 62
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122

Post22 maja 2014, 21:08

Pablo procedura dogrzewania katalizatora wygląda tak, że uruchamiana jest w temperaturze powyżej 10 C. Silnik zalewany jest paliwem, które dopalane jest w katalizatorze - stąd mogą się brać te dźwięki. Poniżej 10 C procedura nie jest uruchamiana.
Takie są dostępne info na ten temat. Myślę, że nie masz żadnych powodów do zmartwień.
Awatar użytkownika

Pablo1979

Aktywny

Post22 maja 2014, 21:14

Miałem MK4 1.9 i w zimie przy mrozach obroty po odpaleniu miałem trochę wyższe i później od razu spadały w dół, lato żadnego problemu , więc dlatego dziwie się, że MK7 ma to samo ,tylko przy dodatnich temp. czyli na odwrót. Czytałem teraz na forum MK6, że jest to samo więc widocznie tak ma byc rzeczywiście :D
Dzięki za odpowiedź i sorki za zamieszanie , ale wolałem się po prostu upewnic, czy wszystko jest w porządku :D

stillahavet

Nieśmiały

• Online: 10h 29m 12s
  • Silnik: 1.4 TSI 140 KM

Post23 maja 2014, 21:36

IMHO nie masz za co przepraszać. Po to zdaje się jest to forum, by dopytywać, jak się nie wie i wyjaśniać wątpliwości.
A skoro pytasz, to pomagasz też innym, którzy też ( jak ja ) nie wiedzą, ale mają się okazję dowiedzieć 8-) . Tak, że nie ma się co mitygować - dzięki i pozdrawiam...
Awatar użytkownika

Almighty

Administrator

• Online: 130d 10h 50m 12s
  • Pochwały: 2

Post24 maja 2014, 09:23

stillahavet pisze:IMHO nie masz za co przepraszać. Po to zdaje się jest to forum, by dopytywać, jak się nie wie i wyjaśniać wątpliwości.

=D>

stillahavet pisze:A skoro pytasz, to pomagasz też innym, którzy też ( jak ja ) nie wiedzą, ale mają się okazję dowiedzieć 8-) .

=D>

stillahavet pisze: Tak, że nie ma się co mitygować

=D> ... bo nikt tu nie gryzie :D, no może czasami ząbki pokaże ale jak może to z pewnością pomoże :bigok:

Przepraszam za OT ale muszę podziękować stillahavet :pub: - dokładnie podsumowałeś cel naszego forum =D>
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.

stillahavet

Nieśmiały

• Online: 10h 29m 12s
  • Silnik: 1.4 TSI 140 KM

Post24 maja 2014, 21:01

Wprawdzie "off topic`a" nie chcę ciągnąć, ale Administratorowi podziękować wypada :pub: , zresztą kto pyta nie błądzi, a zbłądziło wielu... :roll:

Wróć do Problemy / Usterki