Jak kupilem rok temu online, to byl zapis, ze mozna skorzystac po 14 dniach od zawarcia umowy... zapewne ze wzgledu na 14-dniowy okres mozliwosci odstapienia przy umowach poza lokalem... ale okres pakietu niestety dokladnie 24 miesiace od ZAKUPU, czyli faktycznie 24 m-ce minus 14 dni (ale mozna bylo tez kupic stacjonarnie w ASO i wtedy chyba szybciej można korzystać).
Pakiet przeglądów obejmuje:
a) obowiązkowe przeglądy okresowe samochodu w okresie zmiennym wykonywane wg wskaźnika okresów międzyobsługowych wraz z materiałami eksploatacyjnymi wymienionymi w pkt. b) we wskazanych przez Firmę Autoryzowanych Stacjach Obsługi danej marki – zgodnie z instrukcją obsługi samochodu objętego umową,
b) materiały eksploatacyjne: olej zgodny ze specyfikacją danej marki, filtr oleju, filtr przeciwpyłkowy, filtr paliwa, filtr powietrza, podkładka korka miski olejowej (lub korek miski olejowej z podkładką), płyn hamulcowy, świece zapłonowe, olej skrzyni biegów automatycznej zgodny ze specyfikacją danej skrzyni wraz z filtrem oleju, olej sprzęgła Haldex, olej przekładni kątowej.
Czynnosci (na przykładzie mojego) wykonywane sa wg:
- "trybu zmiennego" wyswietlanego w infotainmencie: olej silnikowy wg tego co sie wyswietla (max co 2 lata/30kkm, ale algorytmy auta w zależności od warunków eksploatacji potrafią skrócić okres), przeglądy co 1 rok (pierwszy po 2 latach)/30kkm
oraz
- wg procedur serwisowych VW: np. plyn hamulcowy co 2 lata (pierwszy po 3 latach), swiece zaplonowe co 4 lata/60kkm, filtr powietrza silnika co 6 lat/90kkm, filtr p-pyłkowy co 2 lata/60kkm. Nie wiem czy VW przewiduje okresową wymianę płynu chłodzącego.
W mojej skrzyni DSG DQ200 z suchymi sprzeglami procedury VW w ogole nie przewiduja wymiany oleju (choc sa tam nawet 2 plyny) wiec mimo, że opis samego Pakietu wyszczególnia wymianę oleju DSG to akurat w moim aucie nie jest to przewidziane, natomiast w skrzyniach z mokrymi sprzeglami np. DQ250, DQ380 przewidziana jest okresowa wymiana oleju (nie pamiętam co ile). Czy kolega sie akurat zalapie, to zalezy czy ma "mokre DSG" i ile lat/przebiegu ma auto i czy akurat własnie w tym okresie procedury VW przewiduja wymiane oleju DSG. Trzeba sprawdzić co ile VW przewidział tą wymianę.
Czy sie oplaca, to indywidualne... w moim przypadku daty przegladow do okresu obowiazywania Pakietu dobrze sie skladaja oraz czynnosci serwisowe i wymiany poszczegolnych materialow mi kalkuluja sie korzystnie, rok temu w listopadzie na Black Week kupiłem Pakiet za 999zł a już w grudniu za przegląd rozszerzony (coroczny + z wymianą oleju) na zleceniu widniała kwota 1100zł a to przecież nie koniec obowiązywania 2 letniego Pakietu
Nie wiem czy VW Financial Services (sprzedawca Pakietu) rozlicza się z ASO po niższych stawkach niż normalnie ASO z samym klientem, ale to ich sprawa, mi ASO bezpośrednio policzyłoby normalnie, no może z jakimś symbolicznym rabatem, więc ja jestem na plus.