Dzisiaj jest 28 mar 2025, 03:33

Wymiana reflektora przedniego - brak możliwości regulacji

Moderator: flo

Regulamin forum Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

duch

Nowicjusz

• Online: 9h 13m 36s
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: CXXB

Wymiana reflektora przedniego - brak możliwości regulacji

Post26 lut 2025, 17:47

Witam. Mam problem z wymianą przedniego reflektora w Golfie VII z 2016r. nie znalazłem podobnego wątku na forum to piszę jako nowy, ale jeśli ktoś by się spotkał z podobnym problemem to będę wdzięczny za podpowiedź ;)

Jako, że od jakiegoś czasu prawy reflektor w Golfie parował od środka (namierzony pęknięty klosz) zdecydowałem się na zakup nowego i wymianę. Nie chciałem się bawić z używanymi oraz zamiennikami innej marki dlatego też zdecydowałem się na zakup nowego firmy Valeo - sądziłem że będzie to praktycznie robota "plug and play" [-X bo przecież zamiana jest praktycznie jeden do jednego, a nie na xseony czy ledy. Niestety po zamontowaniu nowego reflektora świecił on jakieś 15 cm poniżej (na ścianie w odległości metra od zderzaka) od tego co powinien i nie było możliwości żadnej regulacji, poniżej widok świecenia:
Obrazek

Nr starego reflektora VW: 5G1 941 006 E (prod. Valeo)
Nr nowego reflektora Valeo: 044918

Mimo kilku prób nie udało mi się prawidłowo zamontować reflektora (tak żeby świecił na właściwej wysokości) i uznałem, że być może jest to wada fabryczna i odesłałem go do dostawcy na reklamację. W odpowiedzi otrzymałem informację odmowną, iż nie stwierdzono fabrycznych wad materiałowych lub montażowych a możliwym problemem jest konieczność wykonania pełnej regulacji z wykorzystaniem np. VCDS .

I teraz pytanie czy przy wymianie reflektorów praktycznie 1 do 1 jest potrzeba adaptacja z wykorzystaniem VCDSa?
Szukałem na tym forum oraz innych, a także na filmach instruktarzowych nigdzie o takiej adaptacji nie ma wzmianki.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i jest w stanie pomóc ;) byłbym wdzięczny ewentualnie może ktoś podpowie jak taką adaptację przeprowadzić o ile jest konieczna. :pub:

PS. Po zamontowaniu starego reflektora świeci on na prawidłowej wysokości.

Pablosx

Nowicjusz

• Online: 7d 18h 17m 12s
  • Auto: VW Scirocco
  • Silnik: CAVD

Re: Wymiana reflektora przedniego - brak możliwości regulacj

Post26 lut 2025, 21:03

Próbowałeś nowy reflektor po zamontowaniu regulować manualnie śrubami regulacyjnymi?

duch

Nowicjusz

Post26 lut 2025, 21:29

Pablosx pisze:Próbowałeś nowy reflektor po zamontowaniu regulować manualnie śrubami regulacyjnymi?

Oczywiście, że tak praktycznie żadnej reakcji nie było, trochę większe manewry były przy przesuwaniu lewo prawo, ale mi zależało żeby ją podnieść. Jak zajrzałem do środka po zdjęciu zaślepki do ewentualnej wymiany żarówki to miałem wrażenie jakby tym odbłyśnikiem od reflektora lekko można było poruszać.
Reflektor montowałem chyba ze 3 razy i raczej nie ma opcji żebym nie trafił w odpowiednie miejsca bo ma dedykowane lokalizacje do montażu. Tym bardziej że po zamontowaniu starej lampy od razu poziom świecenia był odpowiedni.
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

• Online: 134d 12h 58m 10s
  • Pochwały: 24
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI

Post26 lut 2025, 22:42

Moze uszkodzone bylo cos w tej lampie, pytanie czy golf nie mial jakis przygod przodem, i ktos cos juz kombinowal przy lampie przez co stara "pasuje" a nowa juz nie koniecznie
Awatar użytkownika

flo

Senior Moderator

• Online: 6d 2h 24m 38s
  • Pochwały: 38
  • Auto: Golf 7 2016
  • Silnik: CZCA

Post27 lut 2025, 06:04

Nie możliwe, że nie było reakcji na kręcenie manualnie śrubą. U siebie jak kręciłem to była zauważalna zmiana wysokości przy każdym obrocie, może kręciłeś nie tą śrubą. Tam są dwie, jedna na boki a druga góra dół. Jest w VCDS coś takiego jak bazowa pozycja wysokości, ale jeśli dobrze wyregulujesz śrubą to nie ma różnicy czy zrobisz to z VCDSem czy bez. Chyba, że tą śrubę ukręciłeś, jest opór podczas kręcenia?

duch

Nowicjusz

Post27 lut 2025, 07:01

greg2 pisze:Moze uszkodzone bylo cos w tej lampie, pytanie czy golf nie mial jakis przygod przodem, i ktos cos juz kombinowal przy lampie przez co stara "pasuje" a nowa juz nie koniecznie

Ta kwestia raczej odpada stara lampa nie ma nic uszkodzonego poza pęknięciem na kloszu, wszystkie uchwyty całe i była zamontowana na fabryczne śruby w docelowych miejscach.

flo pisze:Nie możliwe, że nie było reakcji na kręcenie manualnie śrubą. U siebie jak kręciłem to była zauważalna zmiana wysokości przy każdym obrocie, może kręciłeś nie tą śrubą. Tam są dwie, jedna na boki a druga góra dół. Jest w VCDS coś takiego jak bazowa pozycja wysokości, ale jeśli dobrze wyregulujesz śrubą to nie ma różnicy czy zrobisz to z VCDSem czy bez. Chyba, że tą śrubę ukręciłeś, jest opór podczas kręcenia?

Dokładnie zgadza się, że są dwie śruby: jedna prawo-lewo a druga góra dół. I o ile prawo-lewo jakoś działa o tyle góra dół nic, i faktycznie nie czuć żadnego oporu, tylko że tego oporu nie było od samego początku. No chyba, że faktycznie za mocno kręciłem ale jak próbowałem ustawić to nie robiłem tego na siłę bo zdawałem siebie sprawę że możnaby to ukręcić i będzie kicha :?

Czyli w Waszej ocenie oprawa w przypadku właściwego montażu i ewentualnej regulacji z wykorzystaniem śrub powinna dać się prawidłowo ustawić ? I do tego zabiegu nie ma wymogu adaptacji w VCDS?

W reklamacji mam opcje że wyślą lampę do producenta na weryfikację tylko chciałem się upewnić, że do wymiany reflektora nie jest konieczne kodowanie w VCDS.

Wróć do Oświetlenie