Witam. Mam problem z wymianą przedniego reflektora w Golfie VII z 2016r. nie znalazłem podobnego wątku na forum to piszę jako nowy, ale jeśli ktoś by się spotkał z podobnym problemem to będę wdzięczny za podpowiedź
Jako, że od jakiegoś czasu prawy reflektor w Golfie parował od środka (namierzony pęknięty klosz) zdecydowałem się na zakup nowego i wymianę. Nie chciałem się bawić z używanymi oraz zamiennikami innej marki dlatego też zdecydowałem się na zakup nowego firmy Valeo - sądziłem że będzie to praktycznie robota "plug and play"

bo przecież zamiana jest praktycznie jeden do jednego, a nie na xseony czy ledy. Niestety po zamontowaniu nowego reflektora świecił on jakieś 15 cm poniżej (na ścianie w odległości metra od zderzaka) od tego co powinien i nie było możliwości żadnej regulacji, poniżej widok świecenia:

Nr starego reflektora VW: 5G1 941 006 E (prod. Valeo)
Nr nowego reflektora Valeo: 044918
Mimo kilku prób nie udało mi się prawidłowo zamontować reflektora (tak żeby świecił na właściwej wysokości) i uznałem, że być może jest to wada fabryczna i odesłałem go do dostawcy na reklamację. W odpowiedzi otrzymałem informację odmowną, iż nie stwierdzono fabrycznych wad materiałowych lub montażowych
a możliwym problemem jest konieczność wykonania pełnej regulacji z wykorzystaniem np. VCDS .
I teraz pytanie czy przy wymianie reflektorów praktycznie 1 do 1 jest potrzeba adaptacja z wykorzystaniem VCDSa?
Szukałem na tym forum oraz innych, a także na filmach instruktarzowych nigdzie o takiej adaptacji nie ma wzmianki.
Może ktoś się spotkał z podobnym problemem i jest w stanie pomóc

byłbym wdzięczny ewentualnie może ktoś podpowie jak taką adaptację przeprowadzić o ile jest konieczna.

PS. Po zamontowaniu starego reflektora świeci on na prawidłowej wysokości.