Forumowicz
- Online: 16d 3h 16m 3s
- Pochwały: 107
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Silnik: CLHA
Witam
Przedstawiam tańszą alternatywę na wymianę przednich wycieraczek szyby.
Można kupić Nowy zestaw wycieraczek z ASO VW (5G1998002) i zapłacić ok. 200 zł (na portalach aukcyjnych ciut taniej), ale można również jeżeli mamy Oryginalne wycieraczki wymienić same gumki i nie mówię tu o jakiś zamiennikach, ale o oryginalnych zestawach gumek do wycieraczek oryginalnych sprzedawanych w ASO VW.
Chociaż zestawy nie są dedykowane do Golf-a 7, a do innych modeli spokojnie można je stosować.
A więc to rzeczy.
Zestawy gumek możemy kupić w różnych długościach:
- 1K0955429B - 650 mm
- 1K0955429D - 700 mm
Nas interesują tylko te 650 mm czyli 1K0955429B, koszt w ASO jednej takiej gumki to: 36 zł (ja kupowałem na Alledro z ASO VW z Wrocławia po 28 zł i z przesyłką SMART za 0 zł do paczkomatu)
Oryginalne wycieraczki są rozbieralne, ale nie można dokupić np. uszkodzonej części, tylko kompletną wycieraczkę.
Do wymiany samego pióra trzeba wypiąć dwie końcowe zapinki/blokady i co WAŻNE trzeba to zrobić tak żeby nie połamać zapięć bo dodane do zastawu z piórem nie pasują do naszych wycieraczek.
Zapinki wypina się podważając w dwóch miejscach salową prowadnicę i zsuwa się je (patrz poniżej)
Nowe gumowe pióra trzeba przyciąć i za wzornik najlepiej użyć starych piór.
U mnie tyle musiałem poodcinać:
Wymiana gumek skończona, koszt: 56 zł
Trzeba pamiętać o dwóch rzeczach, wycieraczki raczej musza być oryginalne, po drugie jak już wcześniej pisałem nie można uszkodzić tych zapinek/blokad.
Wycieraczki mają od dołu nr., a więc spokojnie można sprawdzić czy są oryginalne czy z innej firmy.
Na koniec dla tych co nie wiedzą i mają trudności z wymianą wycieraczek na aucie.
Położenie serwisowe wycieraczek przednich:
- włączamy zapłon
- wyłączamy zapłon (nie wyjmujemy kluczyka)
- naciskamy manetkę wycieraczek w dół do pojedynczego ruchu
- wycieraczki przesuwają się w skrajne górne położenie i tak zostają
- możemy wyjąć kluczyk ze stacyjki
Po wymianie wycieraczek:
- włączamy zapłon
- wycieraczki wracają do skrajnego dolnego położenia.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Przedstawiam tańszą alternatywę na wymianę przednich wycieraczek szyby.
Można kupić Nowy zestaw wycieraczek z ASO VW (5G1998002) i zapłacić ok. 200 zł (na portalach aukcyjnych ciut taniej), ale można również jeżeli mamy Oryginalne wycieraczki wymienić same gumki i nie mówię tu o jakiś zamiennikach, ale o oryginalnych zestawach gumek do wycieraczek oryginalnych sprzedawanych w ASO VW.
Chociaż zestawy nie są dedykowane do Golf-a 7, a do innych modeli spokojnie można je stosować.
A więc to rzeczy.
Zestawy gumek możemy kupić w różnych długościach:
- 1K0955429B - 650 mm
- 1K0955429D - 700 mm
Nas interesują tylko te 650 mm czyli 1K0955429B, koszt w ASO jednej takiej gumki to: 36 zł (ja kupowałem na Alledro z ASO VW z Wrocławia po 28 zł i z przesyłką SMART za 0 zł do paczkomatu)
Oryginalne wycieraczki są rozbieralne, ale nie można dokupić np. uszkodzonej części, tylko kompletną wycieraczkę.
Do wymiany samego pióra trzeba wypiąć dwie końcowe zapinki/blokady i co WAŻNE trzeba to zrobić tak żeby nie połamać zapięć bo dodane do zastawu z piórem nie pasują do naszych wycieraczek.
Zapinki wypina się podważając w dwóch miejscach salową prowadnicę i zsuwa się je (patrz poniżej)
Nowe gumowe pióra trzeba przyciąć i za wzornik najlepiej użyć starych piór.
U mnie tyle musiałem poodcinać:
Wymiana gumek skończona, koszt: 56 zł
Trzeba pamiętać o dwóch rzeczach, wycieraczki raczej musza być oryginalne, po drugie jak już wcześniej pisałem nie można uszkodzić tych zapinek/blokad.
Wycieraczki mają od dołu nr., a więc spokojnie można sprawdzić czy są oryginalne czy z innej firmy.
Na koniec dla tych co nie wiedzą i mają trudności z wymianą wycieraczek na aucie.
Położenie serwisowe wycieraczek przednich:
- włączamy zapłon
- wyłączamy zapłon (nie wyjmujemy kluczyka)
- wycieraczki przesuwają się w skrajne górne położenie i tak zostają
- możemy wyjąć kluczyk ze stacyjki
Po wymianie wycieraczek:
- włączamy zapłon
- wycieraczki wracają do skrajnego dolnego położenia.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pochwały przyznane za posta: 3