Dzisiaj jest 31 mar 2025, 08:23

Golf Plus 2010 Opory toczenia

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

Glivek76

Sympatyk

• Online: 4d 9h 23m 42s
  • Auto: VW GOLF SPORTSVAN
  • Silnik: 2.0 TDI CRLB

Golf Plus 2010 Opory toczenia

Post24 sty 2016, 15:54

Witam wszystkich. Mam taki dylemat, problem nie wiem jak to nazwać. Dwa miesiące temu kupiłem Golfa Plusa 1.6 TDI CAYC z przebiegiem 64tkm. Wczesniej jeździłem Skoda Octavia 2. Problem a w zasadzie pytanie moje polega na tym ze kiedy zjeżdżam powiedzmy z górki, mocnego wzniesienia to auto tak jakby nie nabierało pędu, prędkości,nie rozpędzało sie samoistnie. Porównujac to do Octavii która jakby nie było była lżejsza o jakieś 100kg wyglada to dziwnie. Wiem ze opływowość Golfa Plusa w porównaniu z Octavia jest gorsza ale nie sądze zeby to bylo tego przyczyna. Żadne z kół sie nie grzeje ani nie jest gorące po zakończonej jeździe. Stad tez domniemywam ze hamulce w żadnym z kół nie "trzymają". Miał ktoś moze podobny problem i mógłby coś zasugerować? Poza tym spalanie chwilowe nawet przy bardzo delikatnym przyspieszaniu czasem mnie przeraża.
Dzieki za sugestie.

Dodam że koła to standardowe 16'' a opony 205/55R16 wiec wszystko fabryczne.

leonarest

Gadatliwy

• Online: 8d 21h 4m 57s
  • Pochwały: 1

Re: Golf Plus 2010 Opory toczenia

Post24 sty 2016, 18:22

Na początek zbieżność do kontroli,sprawdź czy nie drze opon z przodu to na początek,bo przyczyn może być wiele.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:00 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika

Glivek76

Sympatyk

Post24 sty 2016, 20:04

Rzucę okiem ma opony i dam znać jak to wyglada.

Jednorazka

Nieśmiały

• Online: 6d 6h 33m 28s
  • Auto: golf6 plus
  • Silnik: cbdb

Post24 sty 2016, 20:39

Kontrola zbierzności nie zaszkodzi jak sugerował kolega wyżej.Podnieś samochód i sprawdź z jakim oporem obracają sie poszczególne koła.Czy masz prawidłowe ciśnienie powietrza.To na początek.
Powodzenia.
Awatar użytkownika

Glivek76

Sympatyk

Post24 sty 2016, 23:36

Cianienie w oponach jest zgodne z zaleceniami. Opony przednie zużywają sie równomiernie. Podjadę w środę sprawdzić geometrię i dam znać co i jak. Sprawdzę tez każde koło czy nie ma żadnych oporów ale skoro sie nie grzeje żadne z nich nie sadze żeby było cos nie tak jak należy ale zerknę. Dzieki

Wróć do Zawieszenie i podwozie