Dzisiaj jest 10 maja 2025, 04:20

Jak dbać o dwu-masę?

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

UserRetired

Jak dbać o dwu-masę?

Post17 sty 2014, 13:29

Witam serdecznie !
Panie i Panowie mam pytanko odnośnie dwumasy, nie to że się mi psuję czy coś ale zawsze warto zapytać :-)

Ostatnio miałem wizytę w ASO... i tak z ciekawości podpytałem Pan w podeszłym wieku (lat około 55) jak dbać o dwumasę, zdając sobie sprawę że skoro Pan jest pewnie zorientowany, ku mojemu zdziwieniu powiedział że "raczej eco-driving" nie pomaga dwumasie wręcz przeciwnie przykłada się do jej szybszego zużycia....
A hmm zdziwiłem się, ale podjąłem temat i Pan rozwodził się na tą dwumasą, stwierdził że, zadne dojeżdzanie na biegu do skrzyżowania tylko auto ma być wysprzęglone (luz), nie męczyć auta typu 50km/h i mamy włączony 6 bieg ( to takurat mówi samo przez się ), najbardziej zaintrygowało mnie te dojeżdzanie na luzie do skrzyżowania, raczej puszczenie gazu i spokojny dojazd na biegu do skrzyzowania nie powinno miec wpływu na wcześneijsze zuzycie dwumasy co innego jakbym ( tak mi się wydaje ) jadąc 150 km/h włączył z 6 biegu na 3 bieg, ale spokojny dojazd !? A hmmm
I tutaj nasuwa mi się dygresja co sądzicie o takiej opini pracownika Aso !? Może się ktoś wypowiedzieć w tej kwestii ?

Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Re: Jak dbać o dwu-masę ?!

Post17 sty 2014, 14:26

Generalnie dojazd do skrzyżowania na biegu bez gazu, ewentualnie zmiana na niższy i dojazd nie szkodzi dwumasie, a przy okazji silnik nie zużywa paliwa.

Co do samego eco driningu to generalnie ma trochę racji bo idea to jazda na możliwie najwyższym biegu z najniższymi obrotami a zbyt wysoki bieg w połączeniu z niskimi obrotami obciąża układ sprzęgła a również układ korbowo-tłokowy silnika.

w podobny sposób działa sugerowany bieg w naszym autach, dużo za wsześnie każe włączać wyższe przełożenia.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci

UserRetired

Post17 sty 2014, 15:42

No właśnie komputer pokładowy dość szybko karze zminiać bieg na wyższy.. jade 70 km/h a tutaj juz karze mi 6 bieg włączać dla mnie to nie eco-driving tylko eco-męczenik auta :-),,,,

Ehhh... a co do tego dojazdu do skrzyżowania na biegu to spokojnie można bez jakiegoś szczególnego zajeżdzania dwumasy !?

Pozdrawiam Mariusz

ktry

Aktywny

• Online: 1d 2h 34m 32s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Passat B7 1 6 tdi
  • Silnik: CAYC

Post17 sty 2014, 21:54

Eko jazda dobija dwumase,ostra jazda jeszcze bardziej dobija. Ale hamowanie silnikiem,lub inaczej nazywając biegami także niszczy to cudo techniki.Najlepiej przed zatrzymaniem jak najprędzej wbić na luz i zwalniać tylko hamulcem.Klocki,tarcze są o wiele tańsze jak dwumas,skrzynia,przeguby,sprzęgło.Tylko to nie zgodne z tym co uczą na kursach,ale zdrowe dla naszych maszyn.

UserRetired

Post18 sty 2014, 09:42

Czyli z tego wynika że lepiej luz przed skrzyżowaniem niz dojeżdzać na biegu !? Czyli jednak chłop miał rację z tego ASO !? :despair:
Awatar użytkownika

lyngso

Aktywny

• Online: 8d 20h 12m
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM

Post18 sty 2014, 13:18

Witam

Użytkuję już drugie auto z dwumasą (nie sugerować się autem w opisie :) ) i generalnie jedna zasada się sprawdza. Im mniej zmiennych warunków jazdy (zmain biegów itp) tym dwumasa starcza na dłużej.
Na każdą dwumasę przyjdzie czas, przy czym na te używane więcej w mieście niż na trasie o wiele szybciej.
Częste hamowanie i rozpędzanie powoduje, że dwumasa pracuje intensywniej.

Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7
Awatar użytkownika

shark__

Stały Bywalec

• Online: 7d 5h 57m 34s
  • Pochwały: 7
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 122KM

Post18 sty 2014, 20:47