Dzisiaj jest 21 lis 2024, 11:16

CAYC - stukanie w silniku po odkręceniu korka oleju

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

demson88

Nieśmiały

• Online: 14h 56m 48s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 tdi dsg

CAYC - stukanie w silniku po odkręceniu korka oleju

Post14 sty 2024, 16:30

Cześć, zwracam się do Was z pytaniem, czy ktoś spotkał się z takim czymś..
Dzisiaj po kilku dniach nie odpalania auta, po urlopie, postanowiłem "odpalić" Golfa. Odpalił bez problemu. Nie wiem co mnie podkusiło, odkręciłem korek wlewu oleju. Usłyszałem dość głośne metaliczne stukanie..
Stukanie słychać tylko przy odkręconym korku.
Nie wiem też od kiedy tak " stuka" bo przyznam szczerze, korek oleju odkręcam tylko w momencie wymiany oleju..
Pojawiło się dymienie z korka, nie kojarzę aby kiedykolwiek wcześniej pojawiło się coś podobnego.
Auto normalnie pracuje, nie zauważyłem braku mocy.

Wtryski, pompa vacuum, uszczelka czy może to norma... bo wiele różnych teorii wyczytałem na forach i yt.

Prośba o pomoc, na forum widziałem podobny post, z tym ,że w tamtym przypadku stukanie było również podczas jazdy.

Pozdrawiam :(

Wróć do Układ napędowy i skrzynia biegów