Dzisiaj jest 31 mar 2025, 05:12

Multifunkcja w kierownicy

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

szumek5837

Stały Bywalec

• Online: 11d 8h 7m 38s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Renault Laguna Coupe
  • Silnik: FR4T 2.0T

Multifunkcja w kierownicy

Post16 sie 2012, 09:24

Koledzy.. jestem na etapie poszukiwania golfa i wiele aut nie ma multifunkcji w kierownicy..

Stąd moja wątpliwość i pytanie do Was:
Czy taką multifunkcję można "dołożyć" do kierownicy? Czy trzeba wymienić całą kierownicę? Plus przeprogramowanie komputera trzeba zrobić? Jak najlepiej ugryźć temat? Będę wdzięczny za rady bo jestem zielony w tym temacie :|
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

• Online: 16d 17h 58m 22s
  • Pochwały: 22
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+

Re: Multifunkcja w kierownicy

Post16 sie 2012, 12:40

Czesc
Z tego co ja się orientuje to potrzebne ci bedzie do modyfikacji:
1. Kierownica z multifunkcją
2. Moduł pod kierownicą
3. Kabel do przeprogramowania.

To raczej jakorszy scenariusz. Może być też tak że moduł medzie obsługiwał multi, ale niewiem jak to sprawdzić przed zakupem nie rozbierając obudowy kolumny kierownicy i sprawdzając numer. Może po VIN'ie da rade to jakoś sprawdzić.

W golfie V 2005 rok. musiałem wymieniać też taśme łączącą poduszke powietrzna i moduł oraż kabelki(wiążke) łacząca poduszke-moduł-multi. Mysle że to może być wieksze wyzwanie :) Ale może ktoryś z kolegów wymieniał w mk6 to niech sie wypowie:P
Awatar użytkownika

tomekb29

Stały Bywalec

• Online: 23h 21m 45s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf
  • Silnik: 1.4 TSI

Re: Multifunkcja w kierownicy

Post16 sie 2012, 13:38

szumek5837 pisze:Koledzy.. jestem na etapie poszukiwania golfa i wiele aut nie ma multifunkcji w kierownicy..

Stąd moja wątpliwość i pytanie do Was:
Czy taką multifunkcję można "dołożyć" do kierownicy? Czy trzeba wymienić całą kierownicę? Plus przeprogramowanie komputera trzeba zrobić? Jak najlepiej ugryźć temat? Będę wdzięczny za rady bo jestem zielony w tym temacie :|

Nie szukaj, ja mam multifunkcję razem z golfem :) Auto na sprzedaż :D

Pozdro

Wróć do Retrofitting