Dzisiaj jest 04 cze 2025, 03:34

[1,6 TDI 90KM] [1,6 TDI 75KM] Zgasł. Brak ciśn. paliwa

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

Awewu

Nowicjusz

• Online: 4h 19m 27s
  • Auto: Polo v
  • Silnik: Caya

[1,6 TDI 75KM] Zgasł. Brak ciśn. paliwa

Post08 paź 2016, 18:54

Cześć wszystkim zainteresowanym :pub:

Mam problem ze swoim Polo 1.6 CR CAYA, otóż podczas jazdy auto zgasło. po podłączeniu VCDS błąd o nr:
10119 - High pressure fuel rail
P006C 00 [165] - Minimum pressure not reached
MIL ON - not confirmed.

podczas kręcenia rozrusznikiem(a w zasadzie po) wartości z adv. meas.:
139 fuel consumption 0.0148 ml/s
140 fuel high pressure sensor unconditioned v. N/A
141 fuel high pressure; actual valve-FUP_FIL 0.000MPa
144 fuel metering valve-VCV 0.000%
145 fuel pressure 0 kPa rel
146 fuel pressure regulator valve-PCV 0.000%
147 fuel pressure regulation valve actual N/A
148 fuel pressure regulation valve specified N/A
149 fuel temperature 9'C
154 high fuel pressure, control deviation-PFU 32.416 MPa
155 high fuel pressure; specified value-FUP 32415.771kPa

Błąd się pojawia podczas każdej próby odpalenia. Układ odpowietrzony, pompa pod siedzeniem z tyłu ok, pompa AUX - nie można uruchomić z VCDS: test abortet:safety reasons:ERROR, ręczna gruszka do pompowania podłączona za filtrem również nic nie daje. Filtr wymieniony, paliwo jest. Raz udało mi się zapalić (na samostarcie) chwile chciałem przytrzymać go na obrotach jednak zaczęła migać sprężynka oraz max obr mimo pedału w podłodze to ok. 2000,(powinny być 2600 na postoju) puściłem gaz obr spadły na jałowe i podczas dotknięcia pedału gazu momentalnie auto zgasło. Było słychać głośniejsze stukanie wtrysków. Podczas jazdy w czerwcu tak miałem dwa razy, że max obr to 2000 migała sprężynka i wystarczyło wyłączyć zapłon, włączyć i ponownie było ok. Teraz coś się zrąbało na amen bo nie idzie odpalić.
Na co byście stawiali i jak/co polecacie

Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam Piotrek
Ostatnio zmieniony 14 paź 2016, 18:43 przez Awewu, łącznie zmieniany 1 raz

Awewu

Nowicjusz

Re: [1,6 TDI 75KM] Zgasł. Brak ciśn. paliwa

Post14 paź 2016, 15:24

Koledzy wymienilem wtryski na sprawne 100% czujnik cisnienia i zawor na listwie. Podpowiedzcie w ktorym bloku vcds 15.7 jest wartosc cisnienia na listwie. Chodzi o blok 154??

lkgh

Stały Bywalec

• Online: 12d 6h 55m 49s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni

Post14 paź 2016, 17:32

n290 to ten zawor na pompie wysokiego cisnienia. Sciagnij go, trzyma sie na dwoch srubach i zobacz czy nie ma tam jakis opilkow.

Mozliwe ze padla pompa w baku. Jesli nie mozna odpalic auta to typowy objaw. Jak otwierasz drzwi kierowcy to powinienes ja slyszec, dziala przez 2 -3 sekundy

Awewu

Nowicjusz

Post14 paź 2016, 18:40

Dzieki za zainteresowanie. N290 rozbieralem działa tzn po podaniu napięcia otwiera po odłaczeniu zamyka. Jest czysto bez opiłków. W listwie tez bylo czysto. Pompa w baku działa, podaje paliwo. Auto nadal nie odpala. Zostala mi chyba tylko wtryskowa ale nie wiem czy blok 154 w VCDS 15.7.1: high fuel pressure to ciśnienie z listwy? Jeśli tak to mam powyżej 250 bar podczas kręcenia rozrusznikiem więc czy ona może być niesprawna?

Awewu

Nowicjusz

Post15 paź 2016, 17:50

Ogolnie to po wymianie pompy wtrysków i listwy z czujnikiem i zaworem auto chodzi. Klekocze jak stary diesel oraz nie trzyma jałowych obrotów. Powyżej 1500rpm idzie bdb cichutko. Wtryski zaprogramowałem. Nie mogę tylko uruchomić opcji precyzyjnych dawek w BasicSettings. Jak to zrobic?

Awewu

Nowicjusz

Post21 paź 2016, 11:53

Witam. usterka została naprawiona. Problemem była pompa wtryskowa. Co do nierównej pracy problemem okazały się wtryski mimo, że sprzedawca dał papiery ze sprawdzenia i gwarancje na nie. Po moich doświadczeniach będę się starał pomagać osobom mającym problemy z układem paliwowym. Dziękuję wszystkim za śledzenie tematu oraz pomoc. :pub: Temat można zamknąć.

lkgh

Stały Bywalec

• Online: 12d 6h 55m 49s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni

Post24 paź 2016, 06:58

Grejt :)

Wróć do Problemy / Usterki