Dzisiaj jest 26 kwie 2025, 02:59

[All] [1.8 TSI 160KM] Zeżarł olej przez 300 km

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość

MuchaZ

Nowicjusz

• Online: 2h 55m 11s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.8 TSI 160KM

[1.8 TSI 160KM] Zeżarł olej przez 300 km

Post30 maja 2016, 19:59

Cześć,
Zakupiłem kilka dni temu Golfa 6 1.8 160 KM, od razu udałem się na krótki przeglądzik połączony z wymianą płynów i filtrów. Mechanik stwierdził, że trochę mi cieknie olej przez uszczelkę przy głowicy - no nic, naprawi się w najbliższym czasie.
Jednak po przejechaniu ok. 300 km dostałem info "Check oil level" - poniżej minimum na bagnecie... Możliwe, żeby było to przez tę uszczelkę? Mogę dopiero pojutrze udać się do mechanika, ale chciałbym już wiedzieć o co tu chodzi. Z góry dzięki!

R.T

Aktywny

• Online: 29d 15h 16m 27s
  • Pochwały: 12
  • Silnik: 1.6 TDI 77 kw

Re: [1.8 TSI 160KM] Zeżarł olej przez 300 km

Post30 maja 2016, 21:49

Trudno tak jednoznaczne odpowiedzieć,zerknij w miejsce gdzie ciekło jeśli tam cieknie to silnik będzie brudny z oleju i sprawa jasna jeśli jest czysto, to trzeba szukać dalej możliwości jest dużo

EP09

Nowicjusz

• Online: 3d 13h 53m 55s
  • Auto: Skoda Octavia II
  • Silnik: 1.6 TDI CR

Post31 maja 2016, 08:58

MuchaZ pisze:Cześć,
Zakupiłem kilka dni temu Golfa 6 1.8 160 KM, od razu udałem się na krótki przeglądzik połączony z wymianą płynów i filtrów. Mechanik stwierdził, że trochę mi cieknie olej przez uszczelkę przy głowicy - no nic, naprawi się w najbliższym czasie.
Jednak po przejechaniu ok. 300 km dostałem info "Check oil level" - poniżej minimum na bagnecie... Możliwe, żeby było to przez tę uszczelkę? Mogę dopiero pojutrze udać się do mechanika, ale chciałbym już wiedzieć o co tu chodzi. Z góry dzięki!

Witam.
Podejrzewam, że masz silnik 1,8 TSI CDAA. Czyli niestety siliniki z wadą pierścieni, która powoduje straszne zużycie oleju.
Przeczytaj wątek na forum skody:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25989&start=1400
Niestety naprawa, to tylko kosztowny remont silnika.
Wiele ludzi z forum skody już jest po remoncie silnika przy przebiegach około 100-150kkm
Awatar użytkownika

stahu

Sympatyk

• Online: 6d 22h 28m 57s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: 1.8 TSI CDAA

Post31 maja 2016, 12:51

MuchaZ pisze:Cześć,

Cześć MuchaZ,

również posiadam Golfa 6 z tym silnikiem (CDAA) i miałem takie problemy jak Ty. Pił bardzo dużo i jednocześnie gdzieś uciekało. Okazało się, że jakiś "fachowiec" rozbierał rozrząd tak nieudolnie, że układ był nieszczelny. Pomogło rozebranie i uszczelnienie.

Jakiś czas temu rozmawiałem z Muti'm na ten temat i oto co mi poradził:

Plukanka, penrite enviro + 5w40 I archoil 9100.
Spróbuj takiego zestawu i zużycie oleju powinno spaść. Dodatkowo jak masz duży przebieg to wymienił bym separator oleju na pokrywie zaworów na najnowszy stan. Koszt części około 350zl.

Niestety musiałem na szybko wymienić olej, więc tego nie zrobiłem, ale może sprawdzisz czy u Ciebie pomoże?

Tak jak pisze EP09, silnik ma wadę, dlatego musisz być przygotowany, że CDAA wciągnie Ci około 0.5 l oleju na 1000 km. Remont to spory wydatek. Pilnuj też, żeby nie piłować na zimnym.

Jaki masz przebieg i który rok?

Sprzedawca

Awatar użytkownika

TomekCzarnePaliwo

Sprzedawca

• Online: 1d 10h 45m 31s
  • Auto: Skoda Yeti
  • Silnik: 1.4 TSI CAXA

Post06 cze 2016, 14:47

MuchaZ, zająłbym się najpierw usunięciem wycieku oleju, a następnie zweryfikował ten, na którym obecnie jeździsz. Pozwoli to lepiej ocenić sytuację poboru i ew. przyczynę. Może być tak jak piszą koledzy - wada CDAA.

Wyciek oleju do pary z kiepskim olejem o wysokim Noack także może powodować spory ubytek.

Poczytaj o odparowalności oleju:
https://czarnepaliwo.wordpress.com/2015 ... ug-noacka/

MuchaZ

Nowicjusz

Post15 cze 2016, 09:09

Przepraszam za brak odpowiedzi, ale chciałem jej udzielić jak już dostanę pełniejszy obraz.

Musiałem oddać samochód do wymycia silnika z dołu i z góry, bo był zbyt zalany, żeby można było stwierdzić skąd ten ubytek. No więc leje się na pewno z głowicy. Jeden warsztat powiedział, że cena ok. 1500-3000 zł, natomiast po paru dniach wycofał się i stwierdził, że nie podejmie się naprawy tego silnika, zbyt skomplikowany, nigdy go nie robili. Tak jak napisał EP09 - jest to CDAA.

Przebieg ok. 157 000 km, 2009 rocznik.

stahu, ze zużycia 0,5 l na 1000 km to bym się cieszył jak małe dziecko. Od 28 maja (wymiana oleju), wlałem do silnika 3 litry oleju! Przez ten czas przejechałem łącznie jakieś 600-800 km, nie liczyłem dokładnie.

Znacie może w Krakowie jakieś dobre (ale tańsze niż ASO...) serwisy VW?
Awatar użytkownika

green

Aktywny

• Online: 4d 19h 4m 36s
  • Pochwały: 1
  • Auto: GTI

Post15 cze 2016, 14:04

Profi-auto ze Skawiny. Nie jest to typowo VAG ale znają się na rzeczy. Ja polecam!

Wysłane z mojego SM-N910C
Awatar użytkownika

nimskrk

Nowicjusz

• Online: 3d 5h 11m 59s
  • Auto: vw scirocco
  • Silnik: 1.4 TSI

Post15 cze 2016, 18:33

podjedz i pogadaj http://www.mobil-tech.pl/
"Nemo vir est qui mundum non reddat meliorem"

Stage 2 by Compsport & MGmotorsport 229/325

MuchaZ

Nowicjusz

Post15 cze 2016, 21:39

Byłem po drodze z pracy u jeszcze jednego serwisu, który specjalizuje się w głowicach i gość stwierdził, że te wycieki to może 20% - resztę po prostu silnik wcina. No nic, spróbuję jeszcze u innych.

Wróć do Problemy / Usterki