MuchaZ pisze:Cześć,
Zakupiłem kilka dni temu Golfa 6 1.8 160 KM, od razu udałem się na krótki przeglądzik połączony z wymianą płynów i filtrów. Mechanik stwierdził, że trochę mi cieknie olej przez uszczelkę przy głowicy - no nic, naprawi się w najbliższym czasie.
Jednak po przejechaniu ok. 300 km dostałem info "Check oil level" - poniżej minimum na bagnecie... Możliwe, żeby było to przez tę uszczelkę? Mogę dopiero pojutrze udać się do mechanika, ale chciałbym już wiedzieć o co tu chodzi. Z góry dzięki!
Cześć MuchaZ,
również posiadam Golfa 6 z tym silnikiem (CDAA) i miałem takie problemy jak Ty. Pił bardzo dużo i jednocześnie gdzieś uciekało. Okazało się, że jakiś "fachowiec" rozbierał rozrząd tak nieudolnie, że układ był nieszczelny. Pomogło rozebranie i uszczelnienie.
Jakiś czas temu rozmawiałem z Muti'm na ten temat i oto co mi poradził:
Plukanka, penrite enviro + 5w40 I archoil 9100.
Spróbuj takiego zestawu i zużycie oleju powinno spaść. Dodatkowo jak masz duży przebieg to wymienił bym separator oleju na pokrywie zaworów na najnowszy stan. Koszt części około 350zl.Niestety musiałem na szybko wymienić olej, więc tego nie zrobiłem, ale może sprawdzisz czy u Ciebie pomoże?
Tak jak pisze EP09, silnik ma wadę, dlatego musisz być przygotowany, że CDAA wciągnie Ci około 0.5 l oleju na 1000 km. Remont to spory wydatek. Pilnuj też, żeby nie piłować na zimnym.
Jaki masz przebieg i który rok?