Dzisiaj jest 03 maja 2025, 05:22

[2.0 TSI 210KM] PDC przód - niepoprawne działanie po 'zalaniu'

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!

Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

zoniiic

Aktywny

• Online: 10d 11h 25m 28s
  • Auto: Mk6 GTI Drivers ED
  • Silnik: 2.0TSI CBFA

PDC przód - niepoprawne działanie po 'zalaniu'

Post06 sty 2015, 21:35

Witam,
Z góry uprzedzam, że temat mocno rozwinięty. Na samym dole wersja skrócona, ale po szczegóły zapraszam do głównego tekstu ;)

To już nie pierwsza przygoda moja z przednimi czujnikami parkowania. Zderzak przedni do mojego GTI zakupiony z używki europejczyk z oryginalnymi czujnikami oraz wiązką. Pierwszy raz problem pokazał się w wakacje, gdy po którymś już z kolei myciu na myjni ręcznej przestały działać. Tydzień jeździłem, błąd ciągle występował. Podjechałem do elektronika (wtedy jeszcze nie miałem VCDS), podpiął komputer i powiedział, że 2 z 4 pokazuje jako uszkodzone. Po resecie błędów działały, więc temat poszedł w odstawkę.

W piątek przed świętami była straszna ulewa i możliwe, że czujniki znów się zalały (aczkolwiek nie jeździłem po kałużach wyższych niż 5-7cm głębokości, i to dość spokojna jazda). Tym razem jestem już zaopatrzony w VCDSa od jakiegoś czasu i sprawdziłem co się dzieje. Tym razem wszystkie 4 czujniki pokazane były jako uszkodzone. Wklejam kod poniżej w celach weryfikacji.
Kod: Zaznacz cały
Saturday,20,December,2014,18:59:29:30570
VCDS Version: Release 12.12.3 (x64)

Address 10: Park/Steer Assist       Labels: 3C8-919-475.clb
Control Module Part Number: 5K0 919 475 E    HW: 5K0 919 475 E
  Component and/or Version: PARKHILFE 8K  H01 0012
           Software Coding: 108001
            Work Shop Code: WSC 00028 028 00001
                      VCID: 387958A28B24E1DE63D-806D
4 Faults Found:

01629 - Sensor for Parking-Aid; Front Left (G255)
            014 - Defective
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 01101110
                    Fault Priority: 3
                    Fault Frequency: 1
                    Reset counter: 58
                    Mileage: 22029 km
                    Time Indication: 0
                    Date: 2018.14.07
                    Time: 18:43:48

Freeze Frame:
                    Temperature: 8.0°C

01626 - Sensor for Parking-Aid; Front Right (G252)
            014 - Defective
             Freeze Frame:
                    Reset counter: 59
                    Mileage: 22034 km
                    Time: 18:52:50

Freeze Frame:
                    Temperature: 7.0°C

01628 - Sensor for Parking-Aid; Front Mid-Left (G254)
            014 - Defective
             Freeze Frame:
                    Time: 18:43:49

Freeze Frame:

01627 - Sensor for Parking-Aid; Front Mid-Right (G253)
            014 - Defective
             Freeze Frame:
                    Time: 18:43:48

Freeze Frame:

Jednego dnia reset błędów nic nie dał, kolejnego zresetowałem, pojeździłem 1-2h i znów się błąd pokazał - tym razem nie diagnozowałem. Parę dni później przyszedł mróz, a mianowicie -4 do -5 stopni i czujniki zaczęły magicznie działać. Długo nie działały, bo przy pierwszej odwilży znów szlag je trafił. Dzisiaj na dworzu ponownie, mróz -5*C. Odpaliłem samochód, wrzuciłem wsteczny, sygnał dźwiękowy od błędu i po sekundzie zaczęły działać.

Dobra, historia opisana. Wygląda mi to, że w obu przypadkach (w lato i teraz) uległy zalaniu, tyle że w lato ta woda wyschła a teraz ciągle tam siedzi bo jest wilgotno? Czy jakiś inny problem może z nimi być? Co do autoscanu, to albo pokazywało brak komunikacji z czujnikami albo ich uszkodzenie (jak w kodzie powyżej). Nic innego nie zaobserwowałem. Ktoś miał podobne problemy? Może to jakaś kwestia uszczelnienia wiązki/czujników czy coś w tym stylu? Chciałbym uniknąć szukania nowych czujników a może i nawet wiązki, bo tak naprawdę nie wiem co jest przyczyną problemu.

TL;DR: W lato na myjni czujniki zalane = błąd. Po tygodniu VCDS pokazał 2 uszkodzone -> reset -> działa. W piątek przed świętami ulewa = bardzo możliwe zalanie. VCDS pokazuje 4 uszkodzone. Przy temperaturze dodatniej nie działają, przy mrozie rzędu -4 do -5*C działają. Przyczyna? Pomysły? Rozwiązanie? Kod autoscanu. wklejony w wersji długiej.

leonarest

Gadatliwy

• Online: 8d 21h 4m 57s
  • Pochwały: 1

Re: PDC przód - niepoprawne działanie po 'zalaniu'

Post07 sty 2015, 16:37

Podobnie u mnie jest tylko z jednym czujnikiem w tylnym zderzaku teraz na razie się uspokoiło a występowało to jak pogoda była deszczowa mam nadzieje że to może jakaś nie szczelność w wiązce przewodu zadałem pytanie na tym forum ale konkretnej przyczyny na razie nie znalazłem,czekam aż się ociepli bo mam do malowania tylny zderzak to przy okazji zobaczą czy to wina wiązki i spróbuję to naprawić być może u mnie padł jeden czujnik bo reszta reaguje prawidłowo.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:27 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

• Online: 190d 15h 44m 38s
  • Pochwały: 70
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC

Post07 sty 2015, 17:21

Proponuję zdjąć przedni zderzak i dokładnie obejrzeć cała wiązkę od wtyczki głównej czy są wszystkie uszczelki do czujników czy wiązka nie jest gdzieś przetarta/uszkodzona bo jak komp wywala raz błąd 2 a raz 3.4 czujników to problem będzie leżał w wiązce...

Jeśli nie znajdziesz nic to wysusz w domu wiązkę obklej cała drugą warstwą tasmy izolacyjnej i zobacz czy problem nie ustąpi, sprawdź też główną wtyczkę łączącą wiązke zderzaka z wiązka nadwozia...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Awatar użytkownika

zoniiic

Aktywny

• Online: 10d 11h 25m 28s
  • Auto: Mk6 GTI Drivers ED
  • Silnik: 2.0TSI CBFA

Post07 sty 2015, 19:54

Dzięki Panowie za rady. Właśnie mi to wygląda na problem z wiązką jak jej przetarcie albo nieszczelność, bo jeżeli przy suchym albo przy mrozie czujniki działają, to nie może być ich problem (ale mogę się mylić). Ciekawy pomysł z taśmą izolacyjną, pewnie zostanie zastosowany prędzej czy później ;)

Wróć do Problemy / Usterki