Dzisiaj jest 22 wrz 2019, 09:05


Montaż Light Assist

Fotoporady, manuale, instrukcje "krok po kroku"

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Instrukcje, foto porady, manuale opisujące krok po kroku co należy wykonać, aby samemu naprawić, zmienić, wymienić, zakodować ...

Uwaga:
  1. Nie prowadzimy tutaj dyskusji, a jedynie prosimy o dodatkowe wyjaśnia lub zamieszczamy własne uwagi, spostrzeżenia o których warto wspomnieć.
  2. Zmiany w instrukcji autor wprowadza bezpośrednio w poście zawierającym instrukcję - nie piszmy postów z informacją co należy zrobić inaczej niż w instrukcji.
  3. Za pomocą nowego postu autor powinien poinformować o wprowadzeniu zmian w instrukcji.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 5m 3s
  • Pochwały: 21
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Montaż Light Assist

Post28 wrz 2013, 16:56

Jest to instrukcja montażu Asystenta Świateł - Light Assisst. Tego moda zacząłem montować około roku temu. Po tak długim czasie udało się rozwiązać problem niedziałającej opcji. Postaram się opisać krok po kroku montaż tego cudeńka:)

Czas montażu: około 3/4h

Narzędzia:
-zestaw kluczy torx
-plastikowy klin do podważania elementów plastikowych.

Akcesoria niezbędne do montazu:
1.Wiązka lusterka 8 Pinów:
do nabycia gotowa z firmy Kufatec, numer artykułu: 38052 Link do sklepu
wiazka kufatec.JPG

Uwaga!: kufatec przysyła wiązkę bez tej szarek kostki. Są same kabelki.

LUB

1.Przejściówka z 6ciu pinów na 8 pinów:
-Kostka 8 pinów/żeńska 1szt: 8K0 971 833
8K0 971 833 oprawa wtyczki 8 pinów.JPG

-Kabelki serwisowe z pinami 4szt. (Każdy kabelek ma dwa piny czyli razem 8sztuk pinów będzie): 000 979 034 E
000 979 034 E piny daskie 4szt kabelków 8 pinów.JPG

-Kabelki serwisowe z pinami 3szt. (Każdy kabelek ma dwa piny czyli razem 6sztuk pinów będzie): 000 979 017 E
000 979 017 E piny męskie 3szt kabelków 6 pinów.JPG

-Jakakolwiek kostka na dwa piny.
2.Lusterko:
5K0 857 511 B (tiguan/golf)
2538140924.jpg

1K8 857 511 B (sirocco)
sirroco la.jpg

5K0 858 546 A i 5K0 858 547 A (obudowa)
obudowa.JPG

Porównanie obu lusterek:
porównanie lusterek LA.jpg

3.Bordnetz / BCM z softwarem minimum: SW 0651.
4. VCDS do zakodowania.

MONTAŻ
1. Zdejmujemy stare lusterko. Instrukcja demontażu

2. Instalujemy wiązkę kufatec
Schemat kabelków wiązki Kufatec'a:
zdjęcie.JPG

STEADY PLUS - to jest bezpiecznik SC4
CAN HIGH złącze 20 stykowe Gateway pin 20
CAN LOW złącze 20 stykowe Gateway pin 6
PIN 33 - Bordnetz złącze B pin 33 (magistrala LIN)

2. Wykonujemy przejściówkę:
Z powyżej wymienionych części otrzymamy przejściówkę widoczną na foto poniżej + wczepiamy kostkę 6 pinów.
dscf1586-2184920086930127241.JPG


Kostka lusterka LA -----> Kostka przejściówki 8 pin

Pin1 (+) -------------------------------------------> Pin1

Pin2 (Masa) --------------------------------------> Pin2

Pin3 (Can High) ---------------------------------> Pin3

Pin4 (obsługa drzwi przednich)-----------------> Pin4

Pin5 (obsługa drzwi tylnych)--------------------> Pin5

Pin6 (lampka w podsufitce) --------------------> Pin6

Pin8 (Can Low) ----------------------------------> Pin8



Adapter 6 pinów -----> Stare lusterko.

Pin1 ---------------------> Pin1 (+)

Pin2 ---------------------> Pin2 (Masa)

wolny ---------------------> Pin3 (tylny impuls światła lusterka fotochrom.)

Pin4 ---------------------> Pin4 (obsługa drzwi tylnych)

Pin5 ---------------------> Pin5 (obsługa drzwi przednich)

Pin6 ---------------------> Pin6 (lampka w podsufitce)

Can Low i High ciągniemy do jakiegokolwiek Cana L i H. np:
Kolumna kierownicy: PIN 6 Can High / PIN 7 Can Low
Gateway: PIN 6 Can Low / PIN 16 Can High

Samego Cana lub całą wiązkę z kufatec'a prowadzimy przez podsufitkę do słupka A i schodzimy w duł do kolumny kierownicy i BCM.
wiazka.JPG


3.Kodowanie:

I) Gateway 19 -->Adaptacja--> zaznaczamy 20-HighBeamAssist
kodowanie 1.jpg


II) HighBeamAssist 20 -->LongCoding 07 ---> Ustawiamy Halogeny lub Bi-Xenony
kodowanie 2.jpg


III) Central Electric 09 -->LongCoding 07 --->Byte 11-Bit 3
kodowanie 3.jpg



PROBLEMY JAKIE UTRUDNIAŁY URUCHOMIENIE LA.
1. Po całej instalacji dobrze jest zapisać swoje dotychczasowe kodowanie BCM i zresetować centrale.
Do resetu centrali musimy ręcznie wprowadzić w każdym byte'cie wartość 00. Najlepiej nie wklejając samych zer tylko wejść w długie kodowanie. Następnie wpisywać 00 dla każdego byte'u przeskakując klawiszem TAB do następnego. Na koniec zamykamy okno i klikamy "ok".

2. Drugim problemem jaki wynik z ze sprawdzanie poszczególnych byte'ów jest byte 9 bit 6 (Driver information System (DIS) installed). Podobno auta po 16tyg.2010r nie maja tej funkcji zaznaczonej natomiast przed posiadają.
BCM Byte 9.JPG


Moje kodowanie BCM z LA: 46180A3AE830F3004008008874008FA447FD0488736D8D60328460200040


WSZELKIE PYTANIA ZWIĄZANE Z EDYCJĄ/MODERNIZACJĄ DANEGO TUTORIALA PROSZĘ KIEROWAĆ NA PW.


Pochwały przyznane za posta: 4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

arturk74

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 01 mar 2013, 19:44
  • Online: 8d 22h 19m 37s
  • Auto: Golf 7 Tiguan 5NA
  • Silnik: CBAB 103KW CRBC110KW
  • Lokalizacja: wloclawek

Re: Montaż Light Assist

Post31 paź 2014, 22:50

Witam czy trzeba zmieniac manetki jak tak to na jakie ??
Offline
Awatar użytkownika

antek

Aktywny

  • Posty: 112
  • Rejestracja: 28 lis 2013, 18:34
  • Online: 3d 11h 26m 31s
  • Auto: Golf 6 R
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Light Assist

Post31 paź 2014, 23:20

Nie trzeba zmieniać manetek, przynajmniej w moim AD 2012 nue było takiej koniecznisci. Jezeli we wszystkich jest tak ze poprzez popchnięcie jej do tylu ( manetka wraca na swoją pozycje ) włączasz na stałe długie to nie trzeba ich zmieniać.
Offline

arturk74

Nowicjusz

  • Posty: 14
  • Rejestracja: 01 mar 2013, 19:44
  • Online: 8d 22h 19m 37s
  • Auto: Golf 7 Tiguan 5NA
  • Silnik: CBAB 103KW CRBC110KW
  • Lokalizacja: wloclawek

Re: Montaż Light Assist

Post01 lis 2014, 22:20

Raczej mam starego typu bez napisu 1x czyli nie wraca
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Stały Bywalec

  • Posty: 426
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 7d 14h 23m 19s
  • Pochwały: 19
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: Montaż Light Assist

Post02 lis 2014, 16:51

nie trzeba wymieniac manetki, ale latwo mozna przerobic starego typu na Momentary Switch
Offline

Enriquez

Gadatliwy

  • Posty: 244
  • Rejestracja: 22 mar 2013, 11:08
  • Online: 16d 3h 3m 4s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Superb III
  • Silnik: CHHB 2.0 TSI 220KM
  • Lokalizacja: Lodz

Re: Montaż Light Assist

Post02 lis 2014, 20:14

hmm, pod warunkiem, że masz spawarkę do plastiku

edit.
cofam moje słowa - faktycznie trzeba tylko wyrzeźbić jeden rowek :D
Offline

MartyPL

Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 25 lis 2014, 22:11
  • Online: 16h 58m 55s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Caddy III
  • Silnik: 1.6TDI 102KM
  • Lokalizacja: Tychy

Re: Montaż Light Assist

Post01 gru 2014, 10:33

Czy próbował ktoś uruchamiać tego "High Beam Assista" z xenonami?
Ja mam Caddyego 2012, do którego dołożyłem to lusterko (symbol C zamiast B) z Tourana. Miałem oryginalną wiązkę z Tourana i po montażu wali mi na liczniku "fault: light assist". Moje kodowanie w ostatnim bajcie BCM to 48, a jak zmienię na 40 to tracę w ogóle długie, natomiast jak przełączę manetką na długie to "ikonka" light assist świeci mi się na liczniku (jakby wszystko było ok), ale nie działa, no bo nie ma długich;) VCDS nie sypie żadnymi błędami.

Wiem, że w konfiguratorach VW jest High Beam Assist do halogenów (lusterko z "kamerką" - moduł 20 w VCDSie), a do xenonów oferowany jest Dynamic Light Assist (kamerka, która w VCDSie jest modułem A5 i służy jeszcze od rozpoznawania znaków i kontroli pasa).

Zastanawia mnie czy jest jakieś obejście tematu;) Moja teoria jest taka, że Ci, którzy montują xenony z adapterami kufatec dostają dwa bonusowe kabelki z pinów 11 lamp do pinów w BCMie, właśnie aby długie działały (bez montażu modułu 55 zasięgu xenonów, który steruje długimi w kompletnej instalacji xenonów) i być może to, przy zmianie kodowania na 40 załatwia sprawę.
Offline
Awatar użytkownika

XenosagaII

VIP

  • Posty: 1575
  • Rejestracja: 02 sie 2012, 22:15
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Online: 16d 17h 5m 3s
  • Pochwały: 21
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI 160KM CAVD+
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Light Assist

Post02 gru 2014, 09:48

Montując LA miałem fabrycznie zamontowane xenony skrętne.
Z tego co wiem to tiguan miał dynamic Light Assist nie caddy.
Osobiście dokładałem tylko cana i wiązkę do sterowania fotochromami w lusterkach bocznych
Offline

MartyPL

Nowicjusz

  • Posty: 9
  • Rejestracja: 25 lis 2014, 22:11
  • Online: 16h 58m 55s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Caddy III
  • Silnik: 1.6TDI 102KM
  • Lokalizacja: Tychy

Re: Montaż Light Assist

Post02 gru 2014, 23:08

Dzięki. No to jest nadzieja:) ogólnie Caddy to zdecydowanie "biedniejszy" w wyposażeniu brat Tourana i w nim ani LA ani DLA nawet w opcjach nie ma. Poza tym na wiosnę chyba spróbuję jednak z kamerką 3AA980654D uzyskać DLA, znaki i asystenta pasa...Jak się bawić to na całego;)

Patrząc w ELSIE na schemat tej "kamerki" pod Touranem zastanowiła mnie gwiazdka * przy przewodach do lusterek zewnętrznych, która w legendzie schematu jest opisana jako "Only for Main Beam Assist" czy jakoś tak. W Caddym zewnętrzne lusterka fotochromowe może kiedyś będą jak producenci go jeszcze bardziej "uczłowieczą". Teraz te przewody u mnie gdzieś luzem czają się przy BCMie. Może to niekompletność całego połączenia na to wpływa (głośno myślę), ale z drugiej strony byłyby błędy w CANie czy samym module 20, że czegoś brak. Pozostaje mi na razie zabawa z kodowaniem i/lub szukanie drugiego Caddyego z LA, któremu się udało;)
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Gadatliwy

  • Posty: 210
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 10:19
  • Online: 18d 20h 17m 53s
  • Pochwały: 13
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Montaż Light Assist

Post06 mar 2015, 20:15

Witam.
Jak udało wam się przerobić tą manetkę ( mam starego typu ) macie jakie fotki ??
może jest zamiennik który go zastąpi
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1228
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 90d 13h 31m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: Montaż Light Assist

Post06 mar 2015, 20:53

Agolf6 pisze:Witam.
Jak udało wam się przerobić tą manetkę ( mam starego typu ) macie jakie fotki ??
może jest zamiennik który go zastąpi

Dasie przerobic latwo jak i latwo da sie spidolic sprawe.
Potrzebne precyzyjne nazedzie wiercaco szlifujace typu dremel.
Jak poczekasz dwa trzy dni to zrobie filmik :) :pub:
Baster
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Gadatliwy

  • Posty: 210
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 10:19
  • Online: 18d 20h 17m 53s
  • Pochwały: 13
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Montaż Light Assist

Post06 mar 2015, 23:11

Jasne ,że mile widziany film. Co to za cudo to urządzenie😊 zrób fote gdzie to dorwać albo kto to robi
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1228
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 90d 13h 31m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: Montaż Light Assist

Post06 mar 2015, 23:13

Agolf6 pisze:Jasne ,że mile widziany film. Co to za cudo to urządzenie😊 zrób fote gdzie to dorwać albo kto to robi


Takie coś warto mieć :D
Obrazek


Ja sam robiłem tą przeróbkę.
Baster
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1228
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 90d 13h 31m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: Montaż Light Assist

Post18 mar 2015, 20:08

Agolf6 pisze:Obrazek
Obrazek

Można je podmienić w manetce



Fajne informacje .
Bardzo przydatne.
Jednak dlaczego nie zamieszczasz tego w istniejącym temacie dotyczącym manetki ??
Wysłałem Tobie tego linka.
http://forum.golf6.pl/vw-instrukcje/przerobka-manetki-na-momentary-switch-t2652.html

Pozdrawiam
Baster
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Gadatliwy

  • Posty: 210
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 10:19
  • Online: 18d 20h 17m 53s
  • Pochwały: 13
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Montaż Light Assist

Post22 mar 2015, 16:22

Komu dokładnie działa asystent świateł przy przeróbce manetki z modułem pod kierownicą. W moim przypadku instalacja wykonana ale, nie działa
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline
Awatar użytkownika

Baster

VIP

  • Posty: 1228
  • Rejestracja: 07 kwie 2013, 14:15
  • Lokalizacja: RIMBO SZWECJA
  • Online: 90d 13h 31m 3s
  • Pochwały: 19
  • Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
  • Silnik: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
  • Lokalizacja: SZWECJA

Re: Montaż Light Assist

Post22 mar 2015, 21:40

U mnie dziala.
Sprawdz dokladnie kodowanie.
Baster
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Gadatliwy

  • Posty: 210
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 10:19
  • Online: 18d 20h 17m 53s
  • Pochwały: 13
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Montaż Light Assist

Post22 mar 2015, 23:21

Adres 19: CAN Gateway Plik etykiet: AKP\1K0-907-530-V4.clb
Oznaczenie elementu SW: 1K0 907 530 S HW: 1K0 907 951
Komponent: J533 Gateway H07 0071
Weryfikacja: H07 01 Numer seryjny: 210109F2000373
Kodowanie: E9A17F06000842000002
Kod serwisu: WSC 01357 011 00200
VCID: 3777504D4613F0A0D06

2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
01044 - Sterownik zakodowany nieprawidłowo
000 - -
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01100000
Priorytet błędu: 1
Częstość błędu: 254
Przebieg: 43827 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2002.14.06
Czas: 13:34:60

03395 - Sterownik asystenta świateł drogowych
004 - Brak sygnału / brak komunikacji - Sporadyczny
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00100100
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 12
Przebieg: 45033 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2004.14.19
Czas: 13:02:48


Adres 09: Centr.zesp.elektr. (J519) Plik etykiet: 1K0-937-08x-09.clb
Oznaczenie elementu SW: 1K0 937 087 AL HW: 1K0 937 087 AE
Komponent: BCM PQ35 H+ 111 0765
Weryfikacja: AB111709
Kodowanie: 40180A3A9825F3C040080088540089E445552088736D8D60E48000040000
Kod serwisu: WSC 73430 790 00064
VCID: 7BFF8C7DFABB14C074E

Podsystem 1 - Oznaczenie elementu: 1K1 955 119 E Plik etykiet: 1KX-955-119.CLB
Komponent: Wischer 26010 21 0501
Kodowanie: 009795

Podsystem 2 - Oznaczenie elementu: 1K0 955 559 AH Plik etykiet: 1K0-955-559-AG.CLB
Komponent: RLS 030209 05 54 0402
Kodowanie: 0330AD

Podsystem 3 - Oznaczenie elementu: 1K8 951 171
Komponent: DWA-Sensor 00 001 0104

Podsystem 4 - Oznaczenie elementu: 1K0 951 605 D
Komponent: LIN BACKUP HO H08 9001

3 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
02195 - Regulator jasności oświetlenia przełączników i wskaźników (E20)
002 - Dolna wartość skrajna przekroczona
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01100010
Priorytet błędu: 5
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 228
Przebieg: 45033 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2004.14.19
Czas: 15:29:58

Ramka zamrożona:
zacisk 15 ZAŁ
Napięcie: 11.95 V
ON
ON
zacisk 50 WYŁ
OFF
OFF

03395 - Sterownik asystenta świateł drogowych
004 - Brak sygnału / brak komunikacji
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01100100
Priorytet błędu: 6
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 228
Przebieg: 45033 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2004.14.19
Czas: 15:29:58

Ramka zamrożona:
zacisk 15 ZAŁ
Napięcie: 11.95 V
ON
ON
zacisk 50 WYŁ
OFF
OFF

00907 - Interwencja układu zarządzania obciążeniem
000 - -
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 01100000
Priorytet błędu: 6
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 228
Przebieg: 45033 km
Wskaźnik czasu: 0
Data: 2004.14.19
Czas: 15:30:33

Ramka zamrożona:
zacisk 15 ZAŁ
Napięcie: 11.95 V
ON
OFF
zacisk 50 WYŁ
OFF
OFF
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 520
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 14:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 34d 6h 52m 52s
  • Pochwały: 31
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Montaż Light Assist

Post24 mar 2015, 00:13

A masz w VCDSie widoczny sterownik 20?
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Gadatliwy

  • Posty: 210
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 10:19
  • Online: 18d 20h 17m 53s
  • Pochwały: 13
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Montaż Light Assist

Post24 mar 2015, 10:22

Nie wiem co jest grane: mam taką sytuacje
powróciłem z powrotem do ustawień w 19/20/09 jakie były przed kodowaniem asystenta.
usunąłem wszystkie błędy w sterownikach zrobiłem reset ustawień Gateway i powrót do fabrycznych. Sprawdziłem czy są zgodne z tymi jakie były przed kodowaniem asystenta i: .... okazuje się, że dalej widzi sterownik 20 mogę wejść w jego ustawienia ale na liście Gateway jest odznaczony ??
i w dalszym ciągu wyskakuje komunikat złe kodowanie Gateway bez względu czy jest przed ustawieniami asystenta czy po ustawieniu i zakodowaniu.
Nie przypominam sobie żeby to się pojawiało po ustawieniu webasto, nie wiem czy nie spowodowało to jego wymiana i włożenie innego na próbę
Ustawienia fabryczne Gateway są identyczne z moimi tylko w fabrycznych nie ma zaznaczonej 20 a i tak widzi ten sterownik i mogę wejść w jego ustawienia??
wszystko robie na kabelku 11.11.3 bo 11.11.5 mi uwaliło wyskakuje komunikat brak licencji :(

Jeśli chodzi o licznik owszem pojawia się w opcjach asystent zaznacz albo odznacz, ale na zegarach nic nie świeci jakie są minimalne wymagania Gateway
Może, ma możliwość wyboru tej opcji ale sam Gateway nie ma programu do obsługi

Takie mam wyniki testu po kodowaniu asystenta :
09/19


Wednesday,02,January,2013,12:00:54:32264
VCDS Version: Release 11.11.3
Data version: 20120401



--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------


Chassis Type: 1K0
Scan: 01 03 08 09 10 15 16 17 18 19 20 25 37 42 44 46 52 55 56 62
72

VIN: WVWZZZ1KZ9W496509

01-Engine -- Status: OK 0000
03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
04-Steering Angle -- Status: OK 0000
08-Auto HVAC -- Status: OK 0000
09-Cent. Elect. -- Status: Malfunction 0010
10-Park/Steer Assist -- Status: OK 0000
15-Airbags -- Status: Malfunction 0010
16-Steering wheel -- Status: OK 0000
17-Instruments -- Status: OK 0000
18-Aux. Heat -- Status: OK 0000
19-CAN Gateway -- Status: Malfunction 0010
20-High Beam Assist. -- Status: OK 0000
25-Immobilizer -- Status: OK 0000
37-Navigation -- Status: Not registered 0011
42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
44-Steering Assist -- Status: OK 0000
46-Central Conv. -- Status: OK 0000
52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
55-Xenon Range -- Status: Malfunction 0010
56-Radio -- Status: Not registered 0001
62-Door, Rear Left -- Status: OK 0000
72-Door, Rear Right -- Status: OK 0000

-------------------------------------------------------------------------------
Address 09: Cent. Elect. Labels: None
VCID: 55AB9F8DBC1A771

No Faults Found
or DTCs not supported by controller
or a communication error occurred

-------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------
Address 19: CAN Gateway Labels: 1K0-907-530.lbl
Part No SW: 1K0 907 530 S HW: 1K0 907 951
Component: J533 Gateway H07 0071
Revision: H07 01 Serial number: 210109F2000373
Coding: E9A17F06000842000002
Shop #: WSC 01357 011 00200
VCID: 377735054656A51

1 Fault Found:
01044 - Control Module Incorrectly Coded
000 - -
Freeze Frame:
Fault Status: 01100000
Fault Priority: 1
Fault Frequency: 1
Mileage: 45066 km
Time Indication: 0
Date: 2004.14.21
Time: 11:47:06


-------------------------------------------------------------------------------
Address 20: High Beam Assist. (J844) Labels: 8K0-857-511.clb
Part No SW: 5K0 857 511 B HW: 8P0 857 511 C
Component: FLA H04 0006
Revision: AA001002
Coding: 02018B6B74745D545420363E00
Shop #: WSC 33361 790 00001
VCID: 2D5B176D740A1F1

No fault code found.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2015, 01:10 przez Agolf6, łącznie zmieniany 1 raz
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline
Awatar użytkownika

Agolf6

Gadatliwy

  • Posty: 210
  • Rejestracja: 07 lip 2013, 10:19
  • Online: 18d 20h 17m 53s
  • Pochwały: 13
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Sanok

Re: Montaż Light Assist

Post25 mar 2015, 13:43

Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC :)
Offline

Henake

Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 15 lip 2014, 20:29
  • Online: 9h 54m 10s
  • Auto: Golf R
  • Silnik: 2.0
  • Lokalizacja: Pl

Re: Montaż Light Assist

Post20 lis 2015, 15:03

Czy ktos z Was ogarnie mi taka instalacje w VII?
Offline

Enriquez

Gadatliwy

  • Posty: 244
  • Rejestracja: 22 mar 2013, 11:08
  • Online: 16d 3h 3m 4s
  • Pochwały: 4
  • Auto: Superb III
  • Silnik: CHHB 2.0 TSI 220KM
  • Lokalizacja: Lodz

Montaż Light Assist

Post21 lis 2015, 22:22

Ja się do tego zbieram, jak dostane czarne lusterko. Niestety nawet jasnego nie idzie dostać. Namierzyłes gdzies jakies do kupienia? Potrzebne jest 5G0 857 511 D
Offline

Krzycho

Aktywny

  • Posty: 103
  • Rejestracja: 01 kwie 2013, 15:58
  • Lokalizacja: Krakow
  • Online: 7d 6h 55m 21s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Golf mkV
  • Silnik: 2.0 TDI 170KM BMN+
  • Lokalizacja: Krakow

Re: Montaż Light Assist

Post27 lis 2015, 23:26

XenosagaII pisze:3.Bordnetz / BCM z softwarem minimum: SW 0651.


taka informacja z mojej strony:

BCM: 1K0937087D z SW: 541
zaznaczone:
- bit 3 w byte 11
- bit 6 w byte 09
LA działa tylko w takiej konfiguracji

BCM: 1K0937087J z SW: 615
zaznaczone:
- bit 3 w byte 11
odznaczone:
- bit 6 w byte 09
LA działa tylko w takiej konfiguracji

a pacjent to Golf mkV z BCM...


Autor postu otrzymał pochwałę
Krzycho
MK5 '08 GT Sport ---> Kartoteka
Offline
Awatar użytkownika

ryba113

Junior Moderator

  • Posty: 792
  • Rejestracja: 11 lip 2014, 06:14
  • Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
  • Online: 68d 12h 57m 30s
  • Pochwały: 13
  • Auto: VW Golf 6 Bifuel
  • Silnik: BGU 1.6 74 kW
  • Lokalizacja: CT NO EL

Re: Montaż Light Assist

Post09 wrz 2016, 20:06

Okazuje się ze wcale nie jest wymagany aż tak wysoki bcm do montażu light assist. Mój o numerach 1K0937086C i soft 575 działa prawidłowo. Brak również informacji o wyzerowaniu 09. Czyli w całym długim kodowaniu wpisujemy zera dołączamy vcds czekamy około 10 minut i wpisujemy ponownie swoje kodowanie.


Pochwały przyznane za posta: 3
Offline
Awatar użytkownika

zbych_u

Aktywny

  • Posty: 192
  • Rejestracja: 22 maja 2012, 21:18
  • Online: 24d 7h 11m 19s
  • Auto: Passat B7
  • Silnik: CFFB 2.0 TDI 103kW
  • Lokalizacja: opolszczyzna

Re: Montaż Light Assist

Post13 wrz 2016, 21:14

zamierzam sam zrobić wiązkę do Light Assist i mam pytanie, jakiej długości potrzebne są mniej więcej przewody i jaki mają mieć przekrój? Czy 0,5 mm2 wystarczy ?
Następna

Wróć do MK6

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości