Golf 7 czy Golf 8 pomoc w wyborze
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
berys
- Sympatyk
- Auto: VW golf 6
- Silnik: CAYC
Golf 7 czy Golf 8 pomoc w wyborze
Hej, kwota około 100 tys, ładne i dobrze wyposażone golfy 7 (2017r , przebiegi około 110tys km) kosztują około 80-90 tys ( GTD), golfy 8 , TDI lub TSI 150 KM ( tutaj nie wiem co wybrać, w sumie to przemierzam długie trasy) nieco więcej. Z tego co wyczytałem to vw przyoszczędził na golfach 8. Mam dylemat który model wybrać, w golfach 8 ponoć problemy z elektroniką, czy golf 8 jest gorzej wyciszony niż golf 7 - prędkości autostradowe + ?. Jak ktoś ma porównanie to proszę o radę. Dziękuje
Re: Golf 7 czy Golf 8 pomoc w wyborze
Jeździłem i 7, i 8, więc trochę porównania mam . Moim zdaniem wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od auta.
Golf 7/7.5 sprawia wrażenie bardziej „dopieszczonego” i solidniejszego. Wnętrze jest prostsze, ale ergonomia i jakość wykonania są naprawdę bardzo dobre. Fizyczne przyciski, mniej dotykologii, mniej problemów z elektroniką. Do tego po liftingu (7.5) auto jest już bardzo dobrze ogarnięte technicznie. Przy autostradowych prędkościach nadal jest bardzo przyjemnie i cicho.
Golf 8 jest nowocześniejszy, wygląda świeżej i ma lepsze multimedia, ale niestety VW trochę poszedł w oszczędności. Wiele osób narzeka na:
dotykowe panele,
obsługę klimatyzacji,
sporadyczne problemy z elektroniką/softem,
trochę gorsze materiały w niektórych miejscach.
Jeśli robisz długie trasy, to ja osobiście brałbym 2.0 TDI 150 KM - bardzo dobry kompromis spalania, dynamiki i komfortu na trasie. TSI jest fajne do miasta i krótszych dystansów, ale przy autostradach diesel nadal ma sens.
Przy budżecie około 100 tys. ja bym chyba bardziej szukał maksymalnie zadbanego Golfa 7.5 w bogatej wersji niż „gołej” albo średniej 8. Dobrze utrzymany 7.5 nadal robi świetne wrażenie i często daje więcej poczucia jakości niż 8.
No i najważniejsze - bardziej niż generacja liczy się konkretny egzemplarz, historia serwisowa i stan.
Golf 7/7.5 sprawia wrażenie bardziej „dopieszczonego” i solidniejszego. Wnętrze jest prostsze, ale ergonomia i jakość wykonania są naprawdę bardzo dobre. Fizyczne przyciski, mniej dotykologii, mniej problemów z elektroniką. Do tego po liftingu (7.5) auto jest już bardzo dobrze ogarnięte technicznie. Przy autostradowych prędkościach nadal jest bardzo przyjemnie i cicho.
Golf 8 jest nowocześniejszy, wygląda świeżej i ma lepsze multimedia, ale niestety VW trochę poszedł w oszczędności. Wiele osób narzeka na:
dotykowe panele,
obsługę klimatyzacji,
sporadyczne problemy z elektroniką/softem,
trochę gorsze materiały w niektórych miejscach.
Jeśli robisz długie trasy, to ja osobiście brałbym 2.0 TDI 150 KM - bardzo dobry kompromis spalania, dynamiki i komfortu na trasie. TSI jest fajne do miasta i krótszych dystansów, ale przy autostradach diesel nadal ma sens.
Przy budżecie około 100 tys. ja bym chyba bardziej szukał maksymalnie zadbanego Golfa 7.5 w bogatej wersji niż „gołej” albo średniej 8. Dobrze utrzymany 7.5 nadal robi świetne wrażenie i często daje więcej poczucia jakości niż 8.
No i najważniejsze - bardziej niż generacja liczy się konkretny egzemplarz, historia serwisowa i stan.