Dzisiaj jest 25 lut 2024, 12:27


Dołożenie tempomatu w Mk7

Moderator: flo

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

Bansuj

Aktywny

  • Posty: 184
  • Rejestracja: 11 gru 2018, 15:34
  • Online: 15d 5h 24m 40s
  • Pochwały: 7
  • Auto: Golf VI + Golf VII
  • Silnik: CAXA + CXSA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Brunszwik

Dołożenie tempomatu w Mk7

Post24 sty 2024, 14:13

Witam, zabieram się do kupna Golfa 7 dla mej lubej i wpadła nam w oko sztuka która niestety nie posiada tempomatu. Wie ktoś jakie dokładnie części potrzebuję oraz co muszę zakodować aby dołożyć zwykły tempomat bez ACC do tego autka? HB rocznik 2014, manual z multifunkcją.

Obrazek

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam :)
Offline
Awatar użytkownika

flo

Senior Moderator

  • Posty: 379
  • Rejestracja: 07 sie 2013, 13:21
  • Online: 6d 35m 43s
  • Pochwały: 37
  • Auto: Golf 7 2016
  • Silnik: CZCA
  • Lokalizacja: Wrocław

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post24 sty 2024, 15:21

przerabiałem temat w polo z roku 2016, więc platforma ta sama. Oprócz gratów czeka cię wycieczka do ASO aby to zakodować jakimś kodem SVM czy jakoś tak (mogłem przekręcić). Chyba, że od tamtego czasu coś się zmieniło. Ja tym etapie zrezygnowałem, bo taka usługa to raz, że aso marudzi i nie chcą tego robić, a dwa, kosztuje więcej niż te graty.
Offline

Tomasz_W-wa

Forumowicz

  • Posty: 715
  • Rejestracja: 04 cze 2019, 16:42
  • Online: 15d 17h 33m 21s
  • Pochwały: 101
  • Auto: VW Golf 7 Variant
  • Silnik: CLHA
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post24 sty 2024, 21:21

Bansuj szukaj autka, które ma multifunkcję, panel climatronic i najlepiej xenon, nawet w wersji Basic, ponieważ jeżeli ma xenon to Gateway i BCM jest w wersji High, a to przekłada się później w łatwiejsze modyfikacje jak byś coś chciał dołożyć do takiego auta.
Wiem bo sam takiego szukałem ;)

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Offline
Awatar użytkownika

Bansuj

Aktywny

  • Posty: 184
  • Rejestracja: 11 gru 2018, 15:34
  • Online: 15d 5h 24m 40s
  • Pochwały: 7
  • Auto: Golf VI + Golf VII
  • Silnik: CAXA + CXSA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Brunszwik

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post24 sty 2024, 21:48

Tomasz_W-wa pisze:Bansuj szukaj autka, które ma multifunkcję, panel climatronic i najlepiej xenon, nawet w wersji Basic, ponieważ jeżeli ma xenon to Gateway i BCM jest w wersji High, a to przekłada się później w łatwiejsze modyfikacje jak byś coś chciał dołożyć do takiego auta.
Wiem bo sam takiego szukałem ;)

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Dziękuję za wskazówkę. Ta sztuka właśnie to wszystko ma, tylko właśnie mocno brakuje mi w nim tempomatu.
Offline
Awatar użytkownika

Bansuj

Aktywny

  • Posty: 184
  • Rejestracja: 11 gru 2018, 15:34
  • Online: 15d 5h 24m 40s
  • Pochwały: 7
  • Auto: Golf VI + Golf VII
  • Silnik: CAXA + CXSA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Brunszwik

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post28 sty 2024, 08:54

No i stało się, autko nam się spodobało a pieniążki wysypały się z portfela wprost w ręce sprzedającego :oops: :mrgreen:

Mimo braku tego tempomatu cena była naprawdę dobra patrząc na pozostałe ficzery jakie ma samochód.

No to teraz można lecieć dalej z tym wątkiem: Powie mi ktoś jakie graty potrzebuję do takiego retrofita? Na niemieckich stronkach znalazłem gotowe ori zestawy (przyciski, blenda, kabel, dokument aktywacyjny SVM) w okolicach 500€. Dużo taniej wyjdzie to pewnie jeśli kupię używaną kierownicę, do tego ew. kabel i aktywacja w ASO (o ile nie będzie trzeba przeprowadzić u nich montażu). Generalnie z tego co wyczytałem, aktywacja SVM jest możliwa za pomocą ODISa, więc może nawet nie trzeba koniecznie jechać z tym do ASO?

Kierownica na którą się czaję ma numer 5G0419091BHE74 i wygląda tak. Czy może muszę szukać koniecznie takiej z przyciskiem CNL (Cancel)? Na tej w tym miejscu jest przycisk od ustawienia odległości ACC :(
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 558
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 10h 3m 28s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post28 sty 2024, 17:29

jak auto nie ma ACC to i kiera nie moze byc z ACC
chyba ze idz sobie juz w ACC bo robota podbna
Offline
Awatar użytkownika

amargro

VIP

  • Posty: 477
  • Rejestracja: 09 sie 2016, 06:48
  • Online: 18d 21h 27m 41s
  • Pochwały: 58
  • Auto: VW Golf 7 DSG
  • Silnik: CZDA 1.4TSI 150KM
  • Lokalizacja: mazowieckie - WWL

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post29 sty 2024, 11:14

Do ACC trzeba dołożyć radar, skalibrować go. A że to auto przed FL, to jeszcze zmienić kratkę w zderzaku (bądź cały zderzak), no i samo mocowanie do radaru.
Jednak roboty więcej, choć faktycznie aktywny tempomat lepszy.
Offline
Awatar użytkownika

Bansuj

Aktywny

  • Posty: 184
  • Rejestracja: 11 gru 2018, 15:34
  • Online: 15d 5h 24m 40s
  • Pochwały: 7
  • Auto: Golf VI + Golf VII
  • Silnik: CAXA + CXSA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Brunszwik

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post29 sty 2024, 13:19

Mi absolutnie będzie wystarczyć tempomat bez ACC, nie ma potrzeby poświęcania na to aż tyle czasu i środków.

Dostałem właśnie wycenę z niemieckiego ASO, za części i montaż zwykłego tempomatu zażyczyli sobie 775€ (3400 zł) :lol:

W międzyczasie znalazłem numer gotowego zestawu, i nie zawiera on wyłącznie przycisków i blendy - jest też kabel który trzeba przeciągnąć z kierownicy do sterownika oraz.. pedał gazu 🤨

Obrazek

Zestaw taki, wraz z kodem SVM do aktywacji znalazłem nowy za niecałe 300€. Nie wiem tylko gdzie mogę to aktywować po uprzedniej samodzielnej instalacji - ASO odmówiło mi takiej aktywacji bez horrendalnie drogiego montażu przeprowadzonego przez nich. Zastanawiam się czy musi to być ASO, czy może są jakieś opcje aby aktywować to gdzieś indziej :-k
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 558
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 10h 3m 28s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: Dołożenie tempomatu w Mk7

Post29 sty 2024, 18:07

Bansuj pisze:
Zestaw taki, wraz z kodem SVM do aktywacji znalazłem nowy za niecałe 300€. Nie wiem tylko gdzie mogę to aktywować po uprzedniej samodzielnej instalacji - ASO odmówiło mi takiej aktywacji bez horrendalnie drogiego montażu przeprowadzonego przez nich. Zastanawiam się czy musi to być ASO, czy może są jakieś opcje aby aktywować to gdzieś indziej :-k

odis online

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość