Ostatnio był poruszony temat podświetlonych klamek w naszych golfikach.
Zagłębiając się w temat podjąłem się wykonania.
Przedstawię montaż lewych przednich drzwi, pozostałe wykonamy podobnie.
Najważniejszym elementem jest podświetlenie, ja wybrałem z klamki AUDI A4 8K0839019, podświetlenie 4D0919063. Prawa strona 8K0839020
Dla zainteresowanych: klamka z podświetleniem koszt allegro 30 zł. Samo podświetlenie 45-50 zł. Przy zamówieniu proszę zwrócić uwagę czy faktycznie klamka ma podświetlenie kody w wielu przypadkach dla klamek z podświetleniem i bez są identyczne.
Potrzebne narzędzia:Klucz nasadkowy do odkręcenia tapicerki,
Zestaw do ściągania tapicerki,
Zestaw dremel: wraz z tarczą do plastiku,
Pistolet do kleju,
Oraz: nożyczki, papier, taśma dwustronna, długopis, linijka, obcinaczki, kombinerki, lutownica do łączenia plastików.
Montaż:Wymaga cierpliwości i dokładności. Proszę przeznaczyć na montaż od 3 do 4 godzin na jedne drzwi.
Proszę się sugerować zdjęciami, które wykonałem.
I efekt końcowy
Instalacje przewodów oświetlenia:można wykonać podłączając się do oświetlenia przełączników szyby lub do kostki silniczka szyby i kodowanie w VCDS
Ale to dopiero przede mną. Postaram się przy okazji wykonać parę zdjęć.
Jestem po montażu tapicerkiPrzewody wpinamy do kostki oznaczenia
Pin 21 ( - ) łączymy już z wpiętym przewodem
Pin 26 ( + )
Napięcie 8,5 Volta
Po podłączeniu, oświetlenie działa razem z oświetleniem przycisków drzwi.
Nie wymaga kodowania
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC