Dzisiaj jest 06 maja 2025, 12:27

[All] Skrzypiące zawieszenie

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość

mich

Stały Bywalec

• Online: 4d 18h 35m 38s
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: 1.4 122 TSI

Re: Skrzypiące zawieszenie

Post25 kwie 2012, 13:03

Czyli tego skrzypienia nie da się definitywnie wyeliminować? Trochę mnie to denerwuje, szczególnie w zimie :/

zewis

Aktywny

• Online: 9h 2m 43s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAXA

Post04 cze 2012, 22:42

zewis pisze:2. Tarcie, obcieranie po obu stronach auta gdzies na wysokosci bocznych slupkow. Jak jade przez nierownosci to brzmi to jak obcieranie o uszczelki, lub ugniatanie papieru. Strasznie mnie to zaczyna wkur***.

Problem rozwiazany :-)
Narzedzia: sylikon w spraju, sylikon w sztyfcie.
Czas: 15 minut.

1. Tak jak podejrzewalem problem byl z uszczelkami, tyle ze tych przy szybach, a nie drzwiach (chociaz dzis juz wszystko przesmarowalem ;-)).
2. Opuszczamy wszystkie szyby.
3. Bierzemy sylikon w sztyfcie i smarujemy wszystkie uszczelki, ktore sa pomiedzy szyba drzwi, a wnetrzem auta. Zwroccie uwage ze te uszczelki sa podwojne!
4. Nastepnie bierzemy sylikon w sprayu i psikamy do srodka uszczelek (mozna nawet na cala zew. tak aby nalot po sztyfcie sie rozmyl).
Gotowe :-) Od tej pory cisza i spokoj jak w aucie z salonu*.

*W moim przypaku prawie, bo akurat ze 2 dni temu zaczal mi sie ruszac ten plastik na koncu tylnej wycieraczki i mi brzeczy na dziurach. Jeszcze tylko niech ja wymienie.

Kozo

Stały Bywalec

• Online: 4d 14h 20m 3s
  • Pochwały: 4

Post05 cze 2012, 04:04

zewis pisze:
zewis pisze:2. Tarcie, obcieranie po obu stronach auta gdzies na wysokosci bocznych slupkow. Jak jade przez nierownosci to brzmi to jak obcieranie o uszczelki, lub ugniatanie papieru. Strasznie mnie to zaczyna wkur***.

1. Tak jak podejrzewalem problem byl z uszczelkami, tyle ze tych przy szybach, a nie drzwiach (chociaz dzis juz wszystko przesmarowalem ;-)).
3. Bierzemy sylikon w sztyfcie i smarujemy wszystkie uszczelki, ktore sa pomiedzy szyba drzwi, a wnetrzem auta. Zwroccie uwage ze te uszczelki sa podwojne!
4. Nastepnie bierzemy sylikon w sprayu i psikamy do srodka uszczelek (mozna nawet na cala zew. tak aby nalot po sztyfcie sie rozmyl).

*W moim przypaku prawie, bo akurat ze 2 dni temu zaczal mi sie ruszac ten plastik na koncu tylnej wycieraczki i mi brzeczy na dziurach. Jeszcze tylko niech ja wymienie.

mnie tak serwis załatwił w hondzie - zrobili to samo i od tej pory co otwarcie szyby to pozostawała cała szyba tłusta i nie pomagało jej setne mycie, dodatkowo zaczął się przyklejać pył i zaczeły się rysować - nie wiem jak się to skończyło gdyż sprzedałem samochód - już wolałem skrzypienie :)

zewis

Aktywny

Post05 cze 2012, 06:43

Dlatego na zew. stosowalem sztyft ;-)
Wowczas noe ma takiego problemu.
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 50s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post05 cze 2012, 07:10

zewis pisze:

Zewis mam ogromną prośbę do Ciebie - czy mógłbyś w wolnej chwili porobić foty i opatrzyć je zaznaczeniem w które miejsce co sztyft lub silikon pryskać, szczególnie jeżeli jest szansa że jak się źle zrobi to będzie mazać po szybie - z góry ogromne dzięki
Aha co prawda mi na razie nic nie skrzypi ale jak zacznie to będę miał temat jak znalazł dlatego jakbyś dał foto tego sztyftu i silikonu - pewnie jakieś standardowe ale ja na tym się kompletnie nie znam a jak mam foto to wiem czego szukać i jak to ma wyglądać, bo czasami podobnie lub tak samo się nazywa a jest czymś zupełnie innym, a szkoda czasu i zdrowa na eksperymenty - a skoro u Ciebie zadziałało ... :)
My TSI

zewis

Aktywny

Post05 cze 2012, 10:45

Na zamszowa czesc uszczelki sztyft (np. Sonaxa - kupisz na stacjach Orlenu :)).
Na reszte mozesz psikac sylikonem w sprayu.

Mi sie wydaje ze u mnie zjawisko zostalo spowodowane czestym myciem samochodu.
Awatar użytkownika

tomekb29

Stały Bywalec

• Online: 23h 21m 45s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf
  • Silnik: 1.4 TSI

Post05 cze 2012, 13:31

zewis pisze:Na zamszowa czesc uszczelki sztyft (np. Sonaxa - kupisz na stacjach Orlenu :)).
Na reszte mozesz psikac sylikonem w sprayu.

Mi sie wydaje ze u mnie zjawisko zostalo spowodowane czestym myciem samochodu.

Ja myje 2 razy w tygodniu i w/w zjawisko nie występuje. Lecz w poprzednim występowało, w ASO posmarowali i ucichło.

Pozdro

sebkoch

Stały Bywalec

• Online: 5d 12h 40m 27s

Post05 cze 2012, 14:30

tomekb29 pisze:
Ja myje 2 razy w tygodniu i w/w zjawisko nie występuje. Lecz w poprzednim występowało, w ASO posmarowali i ucichło.

Pozdro

2 razy w tygodniu??? Nie masz co robić? ;)
Ja nie myję częściej niż raz na miesiąc czasami dwa...

Kozo

Stały Bywalec

Post06 lip 2012, 13:45

u mnie przed wymianą silnika strasznie skrzypiało, po wymianie silnika cisza jak makiem zasiał. Wnioskuje z tego że jest to problem tylko i wyłącznie przesmarowania odpowiednich części gdyż w czasie wymiany silnika całe zawieszenie było rozebrane i ponownie złożone.

sebkoch

Stały Bywalec

Odp: Skrzypiące zawieszenie

Post06 lip 2012, 13:57

Teraz jest tak ciepło, że też mam ciszę jak makiem zasiał... Na jesień pewnie wszystko wróci.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Kozo

Stały Bywalec

Re: Odp: Skrzypiące zawieszenie

Post06 lip 2012, 16:21

sebkoch pisze:Teraz jest tak ciepło, że też mam ciszę jak makiem zasiał... Na jesień pewnie wszystko wróci.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

no ja miałem zawsze ciszę jak było mokro, a skrzypiało przy suszy...

Beskid

Aktywny

• Online: 16h 30m 15s
  • Auto: VW Golf 6 Highline
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI 122KM

Post18 sie 2012, 14:25

Też mam problem z "trzeszczeniem" podczas powolnego przejeżdżania przez nierówności (np. progi zwalniające). Według mnie problem nie jest związany z zawieszeniem (gumy stabilizatorów - okazało się że nie skrzypią) a z uszczelkami. Konkretnie chodzi o te "meszkowe" uszczelki znajdujące się na górze drzwi. Przy dociskaniu ręka tych uszczelek również słychać obcieranie/skrzypienie/trzeszczenie. Smarowałem te uszczelki silikonem w sprayu, smarowało ASO i ciągle to samo - trzeszczy. Nie wiem, czy nie skończy się na wymianie w ramach gwarancji uszczelek na nowe (sprawdzałem w nowym golfie w salonie i nic nie trzeszczało przy naciskaniu).

caxa

Nieśmiały

• Online: 1d 15h 59m 16s
  • Auto: VW Golf VII
  • Silnik: 1.4TSI

Post18 sie 2012, 16:06

Uszczeliki (meszek) wystarczy zmiękczyć środkiem do płukania tkanin "Lenor" i po sprawie. Zapach nieistotny. :D
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, 07:23 przez caxa, łącznie zmieniany 2 razy

hans5

Aktywny

• Online: 19d 23h 47m 31s
  • Auto: VW Golf VI
  • Silnik: CGGA 1.4 80 KM

Post22 sie 2012, 10:50

Beskid pisze:Też mam problem z "trzeszczeniem" podczas powolnego przejeżdżania przez nierówności (np. progi zwalniające). Według mnie problem nie jest związany z zawieszeniem (gumy stabilizatorów - okazało się że nie skrzypią) a z uszczelkami. Konkretnie chodzi o te "meszkowe" uszczelki znajdujące się na górze drzwi. Przy dociskaniu ręka tych uszczelek również słychać obcieranie/skrzypienie/trzeszczenie. Smarowałem te uszczelki silikonem w sprayu, smarowało ASO i ciągle to samo - trzeszczy. Nie wiem, czy nie skończy się na wymianie w ramach gwarancji uszczelek na nowe (sprawdzałem w nowym golfie w salonie i nic nie trzeszczało przy naciskaniu).

Mi zaczeły właśnie trzeszczeć uszczelki po ich namarowaniu silikonem w spreyu. Za cholere pózniej tego nie mogłem usunąć - dopiero po przeczytaniu na forum VW polo gdzie gościu polecił umyc wszystkie gumowe uszczelki Ludwikiem a te zamszowe spryskać czernidłem do opon Autoland - tak zrobiłem i jest zdecydowana poprawa.

caxa

Nieśmiały

• Online: 1d 15h 59m 16s
  • Auto: VW Golf VII
  • Silnik: 1.4TSI

Post23 sie 2012, 07:20

Juz wspominałem jak z tym sobie można poradzić: jeżeli nie smarowaliście uszczelek silikonem lub innym paskudztwem, należy przetrzec je szmotką/gąbką nasączoną w płynie do płukania Lenor - w moim przypadku, juz kilkanaście tygodni spokoju (patent sprawdzony przez kolegów zza wschodniej i zachodniej granicy). To dziala!

Beskid

Aktywny

Post11 paź 2012, 20:55

Przesmarowałem zamszowe uszczelki Lenorem i od kilku tygodni cisza.
Dzięki za pomoc.

Beskid

Aktywny

Post07 lis 2012, 12:25

Od kilku tygodni zauważyłem kolejny problem "dźwiękowy".
Kawałek drogi, którą jeżdże do pracy, jest w remoncie. W miejscu remontu wprowadzono kilkuset metrowy objazd po betonowych płytach. Przy jeździe, z małą predkością, po tym odcinku słychać skrzypienie z przedniego zawieszenia. Co ciekawsze, ten remontowany fragment jest pochylony i jadąc pod "górkę" słychać skrzypienie, a zjeżdżając z górki nie (słychać jedynie pracujące amortyzatory). Odgłosy pojawiają się praktycznie tylko przy zamkniętych oknach. Po otwarciu dzwięk nie jest słyszalny. Skrzypnięcie pojawia się też czasem przy przejeżdżaniu dużej nierówności na jezdni.
Może to gumy stabilzatora z przodu (tylny miałem sprawdzany, ale latem...) przy niższych temepraturach wydają takie dźwięki, a być może rozsypuje się już zawieszenie przednie (wersja pesymistyczna).

Kozo

Stały Bywalec

Post07 lis 2012, 12:29

Beskid pisze:Od kilku tygodni zauważyłem kolejny problem "dźwiękowy".
Kawałek drogi, którą jeżdże do pracy, jest w remoncie. W miejscu remontu wprowadzono kilkuset metrowy objazd po betonowych płytach. Przy jeździe, z małą predkością, po tym odcinku słychać skrzypienie z przedniego zawieszenia. Co ciekawsze, ten remontowany fragment jest pochylony i jadąc pod "górkę" słychać skrzypienie, a zjeżdżając z górki nie (słychać jedynie pracujące amortyzatory). Odgłosy pojawiają się praktycznie tylko przy zamkniętych oknach. Po otwarciu dzwięk nie jest słyszalny. Skrzypnięcie pojawia się też czasem przy przejeżdżaniu dużej nierówności na jezdni.
Może to gumy stabilzatora z przodu (tylny miałem sprawdzany, ale latem...) przy niższych temepraturach wydają takie dźwięki, a być może rozsypuje się już zawieszenie przednie (wersja pesymistyczna).

u mnie kilka dni temu znowu się pojawiło to skrzypienie - jest to ewidentnie temeperatura i warunki na drodze - przy okazji wymiany silnika miałem rozbierane zawieszenie i złożone z powrotem (nic tam nie było wymieniane) i była cisza, teraz znowu się zaczęło - wymiana gum nic nie pomoże - mam wrażenie że u mnie dźwięk ten wydają gumowe harmonijki od amortyzatorów - ale to tylko przypuszczenia.
Awatar użytkownika

Jimmy_PoP

Aktywny

• Online: 9d 17h 43m 24s

Post07 lis 2012, 19:13

Beskid pisze:Odgłosy pojawiają się praktycznie tylko przy zamkniętych oknach. Po otwarciu dźwięk nie jest słyszalny. Skrzypnięcie pojawia się też czasem przy przejeżdżaniu dużej nierówności na jezdni.

To właśnie chodzi o te zamszowe uszczelki. Jak masz okna otwarte to szyba nie obciera o uszczelkę dlatego nie słyszysz skrzypienia. Przesmaruj je szmatką nasączoną Lenorem tak jak radzą koledzy i problem powinien zniknąć. Powinno zadziałać :pub:

Beskid

Aktywny

Post20 lis 2012, 08:11

Kozo pisze:Jak masz okna otwarte to szyba nie obciera o uszczelkę dlatego nie słyszysz skrzypienia. Przesmaruj je szmatką nasączoną Lenorem tak jak radzą koledzy i problem powinien zniknąć.

Tak zrobiłem ponad miesiąc temu i faktycznie skrzypienie "zamszowych" uszczelek został rozwiązany.
Obecne skrzypienie jest związane z czymś innym. Z tego co zauważyłem występuje przy powolnej jeździe po nierównościach i przy dużym skoku amortyzatora. Może faktycznie ten dźwięk wydają gumowe osłony amortyzatora ("harmonijki").

sebkoch

Stały Bywalec

Post20 lis 2012, 08:17

Te harmonijki są tak delikatne i miękkie, że nie ma szans żeby wydawały słyszalny odgłos... Ja mam to skrzypienie od dawna i dalej szukam przyczyny.

Beskid

Aktywny

Post20 lis 2012, 08:50

Dźwięk jest podobny do ocieranie gumy/tworzywa o gumę. Ostanio w bagażniku przewoziłem dwie zgrzewki wody i ocierając o siebie wydawały podobne odgłosy.

sebkoch

Stały Bywalec

Post20 lis 2012, 09:27

Dokładnie tak samo to brzmi u mnie. Jak jest mokro albo podczas deszczu to tego nie słychać...
Awatar użytkownika

kakaruto

Mieszkaniec

• Online: 91d 17h 26m 50s
  • Pochwały: 6
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: CAVD

Post26 mar 2013, 19:08

Chłopaki u mnie to samo, doradca mi powiedział że to prawidłowe działania, potem wziął auto na podnośnik i pokazał
tuleje wahacza przedniego (tak mi się wydaje że to to) i powiedział że to one tak krzyczą na wybojach i leżących policjantach. Zważywszy że do tej pory każdą zgłoszoną usterkę musiałem na 2-3 razy u niego robić jakoś mu nie wieże że to prawidłowe zachowanie

A tu fotki o jakie gumy mi chodzi

Fotka Tulejki
Obrazek

Tuleja na allegro
http://moto.allegro.pl/tuleja-wahacza-p ... 56719.html

Myślę że to o czym Tomek pisał w pierwszym poście powinno rozwiązać problem ze skrzypieniem ale pytanko - na jak długo :D
My TSI

sebkoch

Stały Bywalec

Post26 mar 2013, 19:13

Gumy od tulei wahaczy miałem wymienione na nowe. Od stabilizatora też...
Następna

Wróć do Zawieszenie i podwozie