Dzisiaj jest 22 lip 2019, 13:31


[ALL] Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Analiza logów, opis błędów, kodowanie sterowników ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

jarekgk

Stały Bywalec

  • Posty: 347
  • Rejestracja: 17 paź 2015, 05:28
  • Online: 36d 17h 34m 10s
  • Pochwały: 11
  • Auto: VW GOLF VII
  • Silnik: 2.0 TDI CRLB
  • Lokalizacja: lodzkie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post05 kwie 2019, 20:18

Ktoś coś podpowie?
Offline

Rockboys

Nowicjusz

  • Posty: 5
  • Rejestracja: 01 lut 2019, 13:17
  • Online: 6h 24m 25s
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC
  • Lokalizacja: Grudziądz

VCDS

Post19 kwie 2019, 18:38

Witam dziś zakupiłem sobie kabelek HEX-V2 jednak nie wykrywa mi interfejsu.
W instrukcji instalacji pisze cos takiego :
Install official VCDS version 18.9.0 and may be later of any language of your choice
2. copy ftd2xx.dll VCDSLoader.exe into installed directory
3. make a shortcut to Destop and start with it every time
instead of original shortcut to VCDS.exe. Internet connection can stay ON.

4. RUN VCDSLoader.exe

POMOŻE KTOŚ ROZWIĄZAĆ PROBLEM BO NIE WIEM KOMPLETNIE JAK TO UGRYŹĆ
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 889
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 38d 21h 24m 31s
  • Pochwały: 51
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: VCDS

Post20 kwie 2019, 07:22

Rockboys pisze:Witam dziś zakupiłem sobie kabelek HEX-V2 jednak nie wykrywa mi interfejsu.
W instrukcji instalacji pisze cos takiego :
Install official VCDS version 18.9.0 and may be later of any language of your choice
2. copy ftd2xx.dll VCDSLoader.exe into installed directory
3. make a shortcut to Destop and start with it every time
instead of original shortcut to VCDS.exe. Internet connection can stay ON.

4. RUN VCDSLoader.exe

POMOŻE KTOŚ ROZWIĄZAĆ PROBLEM BO NIE WIEM KOMPLETNIE JAK TO UGRYŹĆ

Wrzucając to do translatera wychodzi tak :
Zainstaluj oficjalną wersję VCDS 18.9.0 i może być późniejszym dowolnym wybranym językiem
2. skopiuj plik ftd2xx.dll VCDSLoader.exe do zainstalowanego katalogu
3. wykonaj skrót do Destop i zacznij za każdym razem
zamiast oryginalnego skrótu do VCDS.exe. Połączenie internetowe może pozostać włączone.

4. URUCHOM VCDSLoader.exe
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline
Awatar użytkownika

hoses

Gadatliwy

  • Posty: 212
  • Rejestracja: 29 sie 2017, 18:56
  • Online: 3d 9h 34m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM CAYC
  • Lokalizacja: mazowieckie

Re: VCDS

Post20 kwie 2019, 17:57

Ktoś się spotka z czymś takim?
Nagle nie wiem dlaczego mój VCDS nie chce wykonać skanowania. Wywala cały czas komunikat jak na zdjęciu. O co kaman?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1704
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 36d 16h 2m 7s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: VCDS

Post21 kwie 2019, 21:32

hoses pisze:Ktoś się spotka z czymś takim?
Nagle nie wiem dlaczego mój VCDS nie chce wykonać skanowania. Wywala cały czas komunikat jak na zdjęciu. O co kaman?
Zobacz co masz napisane w zakładce o licencji.
Pobrał aktualizacje albo zgubił licencje.
Jak atmega to da się bez problemu podbić kabel. .
Dla pewności zainstaluj na innym kompie to będziesz wiedział czy nadpisało się coś w kablu ....

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline
Awatar użytkownika

hoses

Gadatliwy

  • Posty: 212
  • Rejestracja: 29 sie 2017, 18:56
  • Online: 3d 9h 34m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM CAYC
  • Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post26 maja 2019, 15:46

Na innym kompie to samo. W zakładce licencji mam to:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline
Awatar użytkownika

vitay007

Nowicjusz

  • Posty: 16
  • Rejestracja: 27 lip 2017, 14:07
  • Online: 17h 29m 42s
  • Auto: VW Golf 6 kombi
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Opole

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post26 maja 2019, 16:32

Chińczyk i miałeś neta włączonego. Poszło na spacer
Offline
Awatar użytkownika

hoses

Gadatliwy

  • Posty: 212
  • Rejestracja: 29 sie 2017, 18:56
  • Online: 3d 9h 34m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM CAYC
  • Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post26 maja 2019, 17:06

Czyli nadaje się tylko na śmietnik :(
Offline

gregorian

Nieśmiały

  • Posty: 23
  • Rejestracja: 10 kwie 2016, 12:56
  • Online: 7d 16h 17m 46s
  • Pochwały: 1
  • Auto: VW Golf VII Variant
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Lokalizacja: PL

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post02 cze 2019, 20:35

Hej Kolego, jestem na świeżo bo kupiłem ponownie golfa 6'tkę (tym razem benzynę) i dziwnym trafem też miałem problemy z rozłączaniem się kabla, z brakiem plików rod o dziwnych nazwach itp. Bawię się na wirtualnej maszynie bez neta a jednak potrafiły się dziać dziwne rzeczy z moimi dwoma kablami (15.4 i 17.8). Szczęśliwie dotarłem do forum https://www.drive2.ru/l/513755880123007187/ gdzie po przeczytaniu różnych linków udało mi się wgrać (stety) tylko do jednego z moich kabli najnowszy firmware, dzięki czemu działa mi bezproblemowo wersja vcds 18.9 z odpowiednim loaderem. Polecam spróbować żeby nie czekać znów na transporty z 2 końca świata.
Offline
Awatar użytkownika

hoses

Gadatliwy

  • Posty: 212
  • Rejestracja: 29 sie 2017, 18:56
  • Online: 3d 9h 34m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM CAYC
  • Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post03 cze 2019, 19:57

Wszystko fajnie, ale ja nie mam takich zdolności. Za to znalazłem pewną firmę na pewnym popularnym krajowym portalu aukcyjnym, która oferuje naprawę kabli VCDS. Nie będę podawał linka, żeby nie robić jakiejś reklamy. Powiem tylko, że są ze stolicy. Czy ktoś korzystał z takich usług. Twierdzą że kabel po ich naprawie będzie jak młody bóg :D , a taki kupiony od Azjatów to nigdy nie wiadomo ile pochodzi.
Offline
Awatar użytkownika

looki8329

Gadatliwy

  • Posty: 214
  • Rejestracja: 27 lis 2014, 12:40
  • Online: 12d 1h 19m 42s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 1.4TSI 122PS
  • Lokalizacja: VWlkp

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post04 cze 2019, 10:23

Jak uwaliłem pierwszy kabel to też wysłałem do takich speców i nie podołali. Zamówiłem drugi i po prostu uważam żeby nie połączył się z Internetem i chodzi do dzisiaj.
Ile Ci wołają za naprawę?
Lepiej stracić sekundę z życia niż życie w ciągu sekundy...
Offline
Awatar użytkownika

hoses

Gadatliwy

  • Posty: 212
  • Rejestracja: 29 sie 2017, 18:56
  • Online: 3d 9h 34m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM CAYC
  • Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post04 cze 2019, 11:47

Koszt naprawy ma nie przekroczyć 150zł, w zależności co będą musieli wlutować.
Offline

A-R-T-U-R

Aktywny

  • Posty: 195
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 11d 7h 7m 42s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post04 cze 2019, 14:38

sporo sobie liczą
w podobnej cenie to już kabel w PL qpisz
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline

wred

Sympatyk

  • Posty: 55
  • Rejestracja: 14 maja 2016, 12:01
  • Online: 2d 9h 30m 56s
  • Auto: VW Golf 6 i 7
  • Silnik: 200KM
  • Lokalizacja: Europa

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post19 lip 2019, 11:49

Czy ktoś może przesłać mi plik z VCDS. EV_ECM16TDI02103L 003010 (VW36*)
Poprzednia

Wróć do Diagnostyka i kodowanie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości