Dzisiaj jest 22 lip 2019, 12:34


[ALL] Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Analiza logów, opis błędów, kodowanie sterowników ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Fiat_9

Nieśmiały

  • Posty: 22
  • Rejestracja: 29 kwie 2018, 20:23
  • Online: 17h 22m 17s
  • Auto: vw golf mk6 s
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Coalisland Irlandia Płn

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post17 maja 2018, 01:58

Czyli pozostaje mi kupić nowy kabel?
Offline
Awatar użytkownika

looki8329

Gadatliwy

  • Posty: 214
  • Rejestracja: 27 lis 2014, 12:40
  • Online: 12d 1h 19m 42s
  • Pochwały: 2
  • Auto: VW Golf 7
  • Silnik: 1.4TSI 122PS
  • Lokalizacja: VWlkp

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post17 maja 2018, 05:45

W niektórych przypadkach można reanimować kabel ale z tego co się orientowałem to koszt praktycznie nowego kabla.
Lepiej stracić sekundę z życia niż życie w ciągu sekundy...
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1704
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 36d 16h 2m 7s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post17 maja 2018, 08:49

możesz pobawić się i go reanimować ale bez obrazy, chyba nic nie wiesz o wgraniu jeszcze raz wsadu do atmela więc może warto wydać 20$ i się pilnować na zaś
Offline

Fiat_9

Nieśmiały

  • Posty: 22
  • Rejestracja: 29 kwie 2018, 20:23
  • Online: 17h 22m 17s
  • Auto: vw golf mk6 s
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Coalisland Irlandia Płn

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post17 maja 2018, 14:37

Nie obrażam sie pewnwie ze nie wiem. Próbowałem cos tam zobaczyc na poradniku na ocyavia klub polska to machnalem ręką. Takze dzięki za pomoc. Tak swoja droga co trzeba zrobic jak dorwe nowy kabel żeby na windows 10 chodził bo ponoc one nie lubia chodzić na 10?
Offline

Fiat_9

Nieśmiały

  • Posty: 22
  • Rejestracja: 29 kwie 2018, 20:23
  • Online: 17h 22m 17s
  • Auto: vw golf mk6 s
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Coalisland Irlandia Płn

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post17 maja 2018, 19:43

Udało się uruchomić kabel. Nawet nie wiecie ile zabawy z tym było. :-k
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post17 maja 2018, 20:39

... jednego nie mogę zrozumieć... jak problem to 1000 pytań do... jak po problemie to... "udało się, nawet nie wiecie..."
... pewnie, że nie wiemy więc może napisz co był nie tak w przyszłości ktoś inny skorzysta...


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

Fiat_9

Nieśmiały

  • Posty: 22
  • Rejestracja: 29 kwie 2018, 20:23
  • Online: 17h 22m 17s
  • Auto: vw golf mk6 s
  • Silnik: 1.6 tdi
  • Lokalizacja: Coalisland Irlandia Płn

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post19 maja 2018, 03:59

Najmocniej przepraszam za to. Chodziło mi o to że problem leżał w kompie i jego gniazdach. Z jakiegoś powodu Nie potrafił wgrać sobie Oprogramowania kabla. I jak już wgrał to nagle go niewidział poprawnie. Jakby nazwa i wszystko się zgadzało ale musiałem wgrać starsze sterowniki i wtedy komp widział normalnie kabel. Lecz to było wczoraj, dzisiaj już niestety kabel umarł... Doszczętnie bo raz co jakiś czas go widzi normalnie a potem wali "connection error". I przy autoscanie wywala przy skanowaniu wszystkich modułów. Więc nie wiem czemu umarło wiem że działał tylko po wgraniu starszych sterowników. Wniosek czas kupić oryginała. :banghead:
Offline

vincente00

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 11 lip 2018, 07:53
  • Online: 1h 16m 59s
  • Silnik: CAYB
  • Lokalizacja: Koszalin

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post13 lip 2018, 07:47

Witajcie, mam problem z VCDS 17.8.1 PL, a mianowicie gubi plik ROD. Raz na 10 prób połączy się bez problemu do tego na przemian wskakuje connection error. Oczywiście wersja skośnooka. Żeby było śmieszniej przy podłączeniu kolejny raz woła o zupełnie nierealną poprzestawianą nazwę pliku ROD.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline
Awatar użytkownika

jezutkp

Sympatyk

  • Posty: 93
  • Rejestracja: 23 sty 2014, 22:09
  • Online: 4d 7h 27m 27s
  • Pochwały: 4
  • Auto: VW Touran
  • Silnik: 2.0 BKD+ TDI
  • Lokalizacja: Olkusz

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post14 lip 2018, 09:41

Zainstaluj sobie 17.1.3 PL i po problemie....
Offline

goses

Nieśmiały

  • Posty: 28
  • Rejestracja: 26 sie 2018, 14:48
  • Online: 2d 9h 52m 24s
  • Auto: Golf VI 2009
  • Silnik: CBAB
  • Lokalizacja: Podlaskie

Problem z VCDS Lite - kabel KKL

Post26 sie 2018, 15:49

Witam,

Mam problem z podłączeniem się do mojego Golfa 6, posiadam kabel KKL z Viaken (czarny nie chiński), do tego program VCDS Lite 1.2, ściągałem VCDS 11 oraz 17 ale nie działają z tym kablem.

Kabla używałem na Golfie IV, Polo, Skodzie i wszystko śmiga, u mnie nie chce się połączyć z żadnym ze sterowników, po teście OBD, wyskakuje takie coś:
ssssssss.png


O co chodzi? Kabel/VCDS nie obsługuje Golfa VI czy może coś z wejściem OBDII jest nie tak?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

Maciek

Forumowicz

  • Posty: 786
  • Rejestracja: 02 paź 2016, 09:35
  • Online: 19d 11h 30m 26s
  • Pochwały: 8
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAYC 1.6TDI
  • Lokalizacja: Mikolajki

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post26 sie 2018, 23:56

Kabel jest za stary vcds lite to przeżytek
Offline

goses

Nieśmiały

  • Posty: 28
  • Rejestracja: 26 sie 2018, 14:48
  • Online: 2d 9h 52m 24s
  • Auto: Golf VI 2009
  • Silnik: CBAB
  • Lokalizacja: Podlaskie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post27 sie 2018, 08:58

OK, dziękuje za odp, więc z tego co patrzę to nic ciekawego nie kupie w PL, tak do 100zł by obsługiwało golfa VI ? chodzi mi o proste sprawdzanie i kasowanie błędów.. raczej zostają tylko podróbki z aliexpress?
Offline

Maciek

Forumowicz

  • Posty: 786
  • Rejestracja: 02 paź 2016, 09:35
  • Online: 19d 11h 30m 26s
  • Pochwały: 8
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAYC 1.6TDI
  • Lokalizacja: Mikolajki

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post27 sie 2018, 09:12

Za Taja cenę tylko podróbki, poszukaj na forumowej giełdzie może ktoś sprzedaje akurat
Offline

azssms

Forumowicz

  • Posty: 501
  • Rejestracja: 16 sie 2014, 15:37
  • Online: 59d 13h 33m 19s
  • Pochwały: 3
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Bad Hersfeld

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post23 paź 2018, 16:43

Witam forumowiczów . Jestem w posiadaniu kilku kabli ryżowych dwa 17.1.3 i jeden 15.7 . Posiadam następujący problem kabelki przechodzą test w vcds klikam na zapisz wybieram autoskanowanie wybieram auto z listy wciskam star pokazuje mi wszystkie moduły i w tym momencie vcds się zawiesza. Czasem zadziałają po kilkukrotny odinstalowaniu i zainstalowaniu na nowo. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć o co chodzi? Myślałem ze to wina kabla ale dziś otrzymałem kabel i ta sama sytuacja. Internet oczywiście odłączony . System win 8.1 . Czy ktoś miał już doczynienia z czymś takim? I nie jest to zależne od auta próbowałem na innych i to samo
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 889
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 38d 21h 24m 30s
  • Pochwały: 51
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post23 paź 2018, 17:05

azssms pisze:Witam forumowiczów . Jestem w posiadaniu kilku kabli ryżowych dwa 17.1.3 i jeden 15.7 . Posiadam następujący problem kabelki przechodzą test w vcds klikam na zapisz wybieram autoskanowanie wybieram auto z listy wciskam star pokazuje mi wszystkie moduły i w tym momencie vcds się zawiesza. Czasem zadziałają po kilkukrotny odinstalowaniu i zainstalowaniu na nowo. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć o co chodzi? Myślałem ze to wina kabla ale dziś otrzymałem kabel i ta sama sytuacja. Internet oczywiście odłączony . System win 8.1 . Czy ktoś miał już doczynienia z czymś takim? I nie jest to zależne od auta próbowałem na innych i to samo

Wyłącz antywirusa na czas działania z VCDS-em.
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

azssms

Forumowicz

  • Posty: 501
  • Rejestracja: 16 sie 2014, 15:37
  • Online: 59d 13h 33m 19s
  • Pochwały: 3
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Bad Hersfeld

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post23 paź 2018, 17:14

Nie posiadam antywirusa
Offline

azssms

Forumowicz

  • Posty: 501
  • Rejestracja: 16 sie 2014, 15:37
  • Online: 59d 13h 33m 19s
  • Pochwały: 3
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Bad Hersfeld

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post23 paź 2018, 22:31

Nikt nic ?
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post24 paź 2018, 09:19

azssms pisze:.. wybieram auto z listy...


... jakie "wybieram auto z listy" ? przeciez masz "Autodetect"

https://www.youtube.com/watch?v=fKUTxGha8NE
Offline

azssms

Forumowicz

  • Posty: 501
  • Rejestracja: 16 sie 2014, 15:37
  • Online: 59d 13h 33m 19s
  • Pochwały: 3
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Bad Hersfeld

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post24 paź 2018, 10:58

No tak nie wybieram auta z listy tylko wyszukuje je vcds z automatu
Offline

azssms

Forumowicz

  • Posty: 501
  • Rejestracja: 16 sie 2014, 15:37
  • Online: 59d 13h 33m 19s
  • Pochwały: 3
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Bad Hersfeld

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post26 paź 2018, 20:22

Kabel działa ale tylko raz świeżo po instalacji mogę zrobić i skorzystać z każdej funkcji lecz gdy wyłącze i chce ponownie włączyć vcds się zawiesza. Zapora systemu wyłączona,internet wyłączony, antywirusa brak,uruchamianie jako administrator nic nie daje, uruchamianie ze zgodnością xp win7 itd nic nie daje, Windows defensywę wyłączony. Mam wrażenie ze coś blokuje ten program.
Offline
Awatar użytkownika

hoses

Gadatliwy

  • Posty: 212
  • Rejestracja: 29 sie 2017, 18:56
  • Online: 3d 9h 34m 32s
  • Pochwały: 3
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105KM CAYC
  • Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post26 paź 2018, 20:36

Może uruchom system w trybie bez podpisywania sterowników i odpal VCDS-a.
Offline

azssms

Forumowicz

  • Posty: 501
  • Rejestracja: 16 sie 2014, 15:37
  • Online: 59d 13h 33m 19s
  • Pochwały: 3
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Golf 6 GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Bad Hersfeld

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post28 paź 2018, 20:56

Jutro spróbuje
Offline

rich2009

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 30 paź 2018, 07:05
  • Online: 5h 37m 43s
  • Auto: VW GOLF 6
  • Silnik: 1.4 TSI CAXA
  • Lokalizacja: Śląsk

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post30 paź 2018, 07:44

Witam Mam problem z kodowaniem BCM w moim golfie. Kupiłem na All kabel VCDS 18,2 ang, 17,8,1 PL i zabrałem się do kodowania. Kabel działa w miarę stabilnie lecz nie pasują opisy kodów i nie mogę przywrócić do fabrycznego. Co może być na rzeczy? Czytałem coś o podmianie plików...

Problem rozwiązany. Złe sterowniki kabla. Po zainstalowaniu ręczne sterowników i odpaleniu starszej wersji VCDS-a 17.1.3 przywróciłem fabryczne kodowanie modułu 09. Był mały problem z bytem 18 i światłami DRL w H15. Bardzo pomógł mi post:

Problem rozwiązany!!!
usunąłem kody błędów potem w bycie 18 z listy wybrałem w bycie 02 - 5k GOLF RoW. Światła dzienne w żarówce H15 się zapaliły potem znów przekodowałem n a 00 - standard i wszystko chodzi żadnych błędów już nie wyświetla i są dzienne z H15.
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 520
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 14:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 34d 6h 34m 52s
  • Pochwały: 31
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post28 sty 2019, 09:12

Jak ktoś ma starszy VCDS to może sprawdzić stan kabla programem VAGCOM_HWType z paczki:
https://chomikuj.pl/lusob/VCDS/VCD5+k0l ... ip(archive)

Nie ma ryzyka uwalenia kabla przy tym teście. Kabel sprawdzamy jak jest podpięty pod 12v jak i pod USB. W przypadku wyniku "Bootloader Enabled" możemy uaktualnić kabel do wersji w języku angielskim czy polskim, do wyboru jest nawet niemiecki jak i wiele innych. Działa z wersją 18.9.0.
Offline
Awatar użytkownika

jarekgk

Stały Bywalec

  • Posty: 347
  • Rejestracja: 17 paź 2015, 05:28
  • Online: 36d 17h 34m 10s
  • Pochwały: 11
  • Auto: VW GOLF VII
  • Silnik: 2.0 TDI CRLB
  • Lokalizacja: lodzkie

Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS

Post02 kwie 2019, 09:06

Po instalacji VCDS 18.9.1 wersja PL i podłączeniu kabelka do kompa wyskakuje komunikat że wszystko jest ok, natomiast po podłączeniu kabelka do auta wyskakuje komunikat Interfejs: nie wykryto. Sprawdzałem to zarówno w golf VII jak i superb z 2011 roku.
Ktoś wie co może być problemem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
PoprzedniaNastępna

Wróć do Diagnostyka i kodowanie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości