Dzisiaj jest 19 kwie 2019, 02:22


[ALL] Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Analiza logów, opis błędów, kodowanie sterowników ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post06 lut 2019, 21:16

Witajcie, mam problem z kodowaniem sterownika z tematu, otóż chciałem sobie zamontować oświetlenie przestrzeni nóg, zamówiłem potrzebne przewody, wtyczki, lampki itp. Podłączyłem się kabelkiem VCDS do auta (oczywiście chińczyk....), odpaliłem VCDS w wersji 18.2 po angielsku, wszedłem kolejno w select->09->07->lond coding helper, zaznaczyłem w bajcie 20 bit 0 i w bajcie 12 bit 5. Dalej kliknąłem "do it" i coś się zaczęło sypać z elektroniką, bo nagle oświeciła się lampka sygnalizująca przepalenie żarówki (oczywiście wszystkie świecą poprawnie), delikatnie oświeciło się podświetlenie przycisków z klimatyzacji (tu przy kodowaniu nie miałem włączonych świateł pozycyjnych/mijania), nie świeci się podświetlenie zegarów, przy zamykaniu samochodu z pilota jest sygnał dźwiękowy i otwiera się klapa bagażnika, zgasło podświetlenie wyłącznika czujnika przechyłu (jest on na słupku B obok oparcia kierowcy), czy coś więcej się posypało to nie wiem, pewnie tak.... Oczywiście mam oryginalne kodowanie, przy próbie powrotu do poprzednich wartości, czyli chciałem odznaczyć te bity w odpowiednich bajtach to niby przyjął kodowanie, ale dalej są te same problemy, do tego okazało się, że litery i cyfry w okienku "current coding" są takjakby przesunięte o kilka pozycji....

Oto moje kodowanie, które miałem do momentu ingerencji w wartości:
00000A3A882DE3C040080080000000E403000088708085605CC000000040

Oto kodowanie po adaptacji:
00200A3A882DE3C040080080000000E403000088708085605CC000000040

A takie kodowanie pojawiło się po odznaczeniu ptaszków przy bitach:
200A3A882DE3C040080080000000E403000088708085605CC00000004000

No i teraz gdy wklepuję te stare kodowanie, które było ok w miejsce na nowe kodowanie to niby przyjmuje, ale nie ma żadnej reakcji. Czy jest ktoś, kto może mi podesłać jakieś inne kodowanie, albo pomóc, czy też jest ktoś z okolicy Katowic, kto mógłby mi pomóc, oczywiście nie za darmo ;) (wiem, że kolega @marmi jest z Katowic, może chciałby sobie dorobić ;) )
Od jutra jestem na szkoleniu dwudniowym, wracam w piątek wieczorem, także w sobotę będe mógł coś zdziałać samemu ewentualnie.

__________
Aha, samochód to VW Jetta, ale to chyba nie ma jakiegoś większego znaczenia
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1626
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 35d 6h 1m 2s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post06 lut 2019, 21:21

Zrób porządek z kablem bo co się wykrzaczył.
Zakoduj i zapomnij

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post06 lut 2019, 21:28

Hmmm, nie wiem, czy coś to pomoże, raczej z kablem jest wszystko ok, bo nie dalej jak 2 tygodnie temu robiłem znajomemu staging itp w Golfie 6, ale postaram się załatwić inny kabel ewentualnie, lecz może to być trudne, mam nadzieję, że jak wrócę w sobotę to sobie poradzę z tym..... Dzięki za odpowiedź
Offline
Awatar użytkownika

marmi

Mieszkaniec

  • Posty: 2299
  • Rejestracja: 05 lis 2012, 23:35
  • Lokalizacja: Katowice
  • Online: 190d 4h 14m 15s
  • Pochwały: 63
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI CR CBDC
  • Lokalizacja: katowice

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post06 lut 2019, 22:13

Odinstaluj vcds, wyczyść kompa ze wszystkich plików z nim związanych i zainstaluj soft na nowo, może pomoże, jeśli nie to inny kabel

Ostatnio coraz częściej idą kable które robią głupoty co wcześniej nigdy się nie zdarzało...
Offline

Milek

Nowicjusz

  • Posty: 8
  • Rejestracja: 03 lut 2019, 11:59
  • Online: 23h 59m 39s
  • Auto: Golf 6 kombi
  • Silnik: 2.0 Tdi CFHC
  • Lokalizacja: De Hannover

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post06 lut 2019, 22:26

sam sie przekonalem ze chinole plataja figle.
Kolega oko_na_maroko chyba zle zrozumiał przywrócenie starego kodowania
A takie kodowanie pojawiło się po odznaczeniu ptaszków przy bitach:
200A3A882DE3C040080080000000E403000088708085605CC00000004000


zamiast wkleić stary kod odznaczal ptaszki co nie dało starego kodowania.
Sam to przetrenowałem na weekend i tylko dzieki pomocy kolegi tberent ogarnalem golfine.
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post06 lut 2019, 22:36

@marmi dzięki za odp, w sobotę usiądę do tego, mam nadzieję, że pomoże....
@Milek pozwól, że wyjaśnię: odznaczyłem te ptaszki, co powinno zmienić wartość bajtów, tak się stało, gdy kliknąłem "do it" to wyskoczyło okienko, że przyjął kodowanie, ale zachowanie auta nie zmieniło się, a gdy otworzyłem jeszcze raz okienko z kodowaniem, to dalej widniał tam stary kod, dziwne, że w jedną stronę przyjął kodowanie, ale poprzedniego stanu nie chce zaakceptować... ;)

________
Kabelek mam już ponad rok czasu, a na pewno kupiłem go w I-szej połowie zeszłego roku
@Milek, właśnie przeczytałem temat, który założyłeś niedawno, wygląda na to, że ja mam tak samo, spróbuję poszukać w starych logach jakieś wskazówki w sprawie tego kodowania, możliwe, że będzie jeszcze inne, nigdy nie wiadomo, może się różnić zerem, albo czym innym, pozdrawiam ;)
Offline

Milek

Nowicjusz

  • Posty: 8
  • Rejestracja: 03 lut 2019, 11:59
  • Online: 23h 59m 39s
  • Auto: Golf 6 kombi
  • Silnik: 2.0 Tdi CFHC
  • Lokalizacja: De Hannover

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post06 lut 2019, 22:42

tak tylko ze samo odznaczenie nie pomoglo bo cały kod przesunął sie o jeden byte w lewo.
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1626
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 35d 6h 1m 2s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post07 lut 2019, 02:23

Mówił dziad do obrazu a o raz swoje.

Ehhhhh

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post09 lut 2019, 17:18

Hej, przeinstalowałem Windowsa na nowo, wszystko zrobiłem wg instrukcji, i dalej jak wklejam bezpośrednio stare kodowanie (poprawne) to niby przyjmuje ale widać, że rozjeżdża się w daleszym ciągu... Spróbowałem w pomocniku kodowania wpisywać po kolei wartości do bajtów, ale nie mogę w bajcie 8 ustawić wartości "40", tylko mogę wybrać z listy, a tam nie mam takiej wartości... Co dalej z tym?

________________
Boję się, że jest uwalony moduł....
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 15:59

Panowie, podejrzewam, że udało mi się opanować sytuację, od chińczyka na płycie z vcds miałem jeszcze oprócz wersji angielskiej wersję po polsku, czesku i hiszpańsku. Zainstalowałem wersję polską, ale dalej bajt odpowiedzialny za światła był bajtem 8-mym, a jak zainstalowałem czeską wersję, to nagle okazało się, że ten bajt 8 z wersji polskiej i angielskiej ma swój odpowiednik w bajcie 18, czyli tak jak powinno być :)
Wkleiłem stare (dobre) kodowanie, przyjął, wyłączyłem vcds, odłączyłem kabel z obd, wyszedłem z auta, zablokowałem drzwi na 10 minut żeby bcm się uśpił, wszedłem z powrotem i okazało się, że jest ok, tzn. te wszystkie problemy, które opisałem w pierwszym poście zniknęły, jedyna rzecz po tym to chyba mam przepaloną żarówkę postojową z tyłu na klapie bagażnika :D
Jedynie co, to w bajcie 18 mam wartość 00, chyba taka powinna być, bo już trochę się naczytałem, mam nadzieję, że już będzie wszystko ok. Dam znać jeszcze w tym temacie za kilka dni czy coś się posypało, ale chyba jest spokój :)
Dziękuję za garść informacji, szczególnie za wymianę PW z kolegą @Milek :)
Jeżeli macie jakieś sugestie/porady żeby coś sprawdzić, czy o coś zapytać, to mogę odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Offline

A-R-T-U-R

Aktywny

  • Posty: 150
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 9d 5h 24m 22s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 16:12

Zmień kabel bo szkoda nerwów ;)
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline

Milek

Nowicjusz

  • Posty: 8
  • Rejestracja: 03 lut 2019, 11:59
  • Online: 23h 59m 39s
  • Auto: Golf 6 kombi
  • Silnik: 2.0 Tdi CFHC
  • Lokalizacja: De Hannover

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 19:38

Nie masz za co dziękować bo mimo chęci nie udało mi się pomóc.
Co do byte 18 to ja oryginalnie też miałem 00 jednak po tym zamieszaniu z kodowanie 00 i tak był problem z lampami z tyłu (światła hamulca świeciły lekko razem z postoje) dopiero ustawienie na 08(pewny nie jestem!!!) przywrócił w pełni działanie oświetlenia.
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 856
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 91d 17h 48m 25s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 20:35

Vcds pokazuje 00 w bajcie 18 jako maske jezeli nikt go wczesniej nie zmienial.
Opis bajtu 18 https://megawrzuta.pl/download/7392e492a0ea83e344d9e5ee80e219d6.html
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 21:05

Powiem tak, sprawdzałem, raczej wszystko jest ok, ale to było w ciągu dnia jak było jasno, teraz nie mam już jak zejść i sprawdzić... Dzięki za plik, widzę, że ciężka batalia może być w razie draki, nie mogę tego pojąć :shock: ... Mam nadzieję, że będzie dobrze, w końcu wpisałem takie kodowanie, jakie było wcześniej, swoją drogą, dziwne, że tylko na czeskim vcds bajty na ekranie odpowiadają temu jak są w rzeczywistości. Jeżeli będzie potrzeba, to chyba będę musiał zaopatrzyć się w nowy kabel, co będzie bardzo słabe po ostatnich informacjach z cłem itp, a na oryginalny mnie raczej nie stać
Offline

A-R-T-U-R

Aktywny

  • Posty: 150
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 9d 5h 24m 22s
  • Pochwały: 2
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 21:10

Napisz do Krzycho w sprawie kabla 😉
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 856
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 91d 17h 48m 25s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 21:21

Opisy brane sa z plikow tekstowych (clb) i jak tam cos jest namieszane to opisy beda zamienione miejscami. W takim przypadku sugerowanie sie opisami moze byc klopotliwe i niezle namieszac. Mozesz poszukac plikow clb z innych wersji i sprobuj ich uzyc, tylko zrob sobie kopie wlasnych przed nadpisaniem.
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post10 lut 2019, 21:25

A-R-T-U-R pisze:Napisz do Krzycho w sprawie kabla 😉

Raczej będzie problem, bo kolega Krzycho był dostępny w sierpniu 2018....

@greg2
Raczej nie będę się w to zagłębiał na razie, w przyszły weekend mogę spojrzeć do tego, ale dzięki za informację
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post11 lut 2019, 19:20

Już zauważyłem pewne zmiany:
1) Gdy zgaszę silnik i wyciągnę kluczyk ze stacyjki to nie otwierają się automatycznie wszystkie zamki w drzwiach i w tylnej klapie
2) Jak mam włączone pozycyjne/mijania i chcę otowrzyć klapę bagażnika to nie gasą automatycznie żarówki w klapie, a wcześniej gasły na 100%, tak samo jest ze wstecznymi - też nie gasną, a gasły.
Na razie tyle, dalej próbuję ogarnąć ten plik pdf wskazany wcześniej, ale coś mi nie idzie... :oops:
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1626
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 35d 6h 1m 2s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post11 lut 2019, 19:37

Jeżeli uważasz ze kabel jest ok i nie wychodzi ci kodowanie to walnij ten bcm w kąt bo to wersja bieda.
Zakładaj jakiegoś z końcówka 86 bo w tych samych pieniądzach co ten biedny 84.

Auto blokowanie i odblokowanie można ustawić na mfa jak masz mfa+

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

oko_na_maroko

Nowicjusz

  • Posty: 10
  • Rejestracja: 06 lut 2019, 19:51
  • Online: 13h 53m 55s
  • Auto: VW Jetta VI
  • Silnik: 1.6 TDI CAYC

Re: Kodowanie BCM 5K0 937 084 F

Post12 lut 2019, 19:14

Pytanie odnośnie bajtu 18. Mam zwykłe lampy żarówkowe, nie mam halogenów/bixenonów/ledów itp. Czy kodowanie w Bajcie 18 u mnie powinno być "8C"?

Wróć do Diagnostyka i kodowanie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron