Dzisiaj jest 17 lip 2019, 21:57


Montaż Tire Pressure I - TPMS

Fotoporady, manuale, instrukcje "krok po kroku"

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Instrukcje, foto porady, manuale opisujące krok po kroku co należy wykonać, aby samemu naprawić, zmienić, wymienić, zakodować ...

Uwaga:
  1. Nie prowadzimy tutaj dyskusji, a jedynie prosimy o dodatkowe wyjaśnia lub zamieszczamy własne uwagi, spostrzeżenia o których warto wspomnieć.
  2. Zmiany w instrukcji autor wprowadza bezpośrednio w poście zawierającym instrukcję - nie piszmy postów z informacją co należy zrobić inaczej niż w instrukcji.
  3. Za pomocą nowego postu autor powinien poinformować o wprowadzeniu zmian w instrukcji.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 06:48

1. ABS kodowanie: Byte 16 bit 1, Byte 17 Bit 2
2. Liczni kodowanie: Byte 2 Bit 0 lub zmiana wartość w ostatnim byte z "00" na "01"
3. Gateway----->Installation.list: zaznaczyć adres "4C"
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1703
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 36d 15h 34m 12s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 06:52

yox pisze:1. ABS kodowanie: Byte 16 bit 1, Byte 17 Bit 2
2. Liczni kodowanie: Byte 2 Bit 0 lub zmiana wartość w ostatnim byte z "00" na "01"
3. Gateway----->Installation.list: zaznaczyć adres "4C"
I chyba musi być jeszcze Byte 16 bit 1 załączony jak mnie pamięć nie myli ........

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 07:06

tberent pisze:
yox pisze:1. ABS kodowanie: Byte 16 bit 1, Byte 17 Bit 2
2. Liczni kodowanie: Byte 2 Bit 0 lub zmiana wartość w ostatnim byte z "00" na "01"
3. Gateway----->Installation.list: zaznaczyć adres "4C"
I chyba musi być jeszcze Byte 16 bit 1 załączony jak mnie pamięć nie myli ........

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka


... nie chyba tylko musi o czym zresztą napisałem :D
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 07:24

Nie trzeba nic przerabiać? Żadnej wiązki? Tylko kwestia kodowania?
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 889
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 38d 20h 52m 48s
  • Pochwały: 51
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 07:34

romek83m pisze:Nie trzeba nic przerabiać? Żadnej wiązki? Tylko kwestia kodowania?

Dokładnie tak. Mk6 mają już całą potrzebną instalację. Oczywiście jeżeli posiadane sterowniki na to pozwolą bo jak nie to trzeba zamontować przycisk. TPMS bez przycisku SET tylko z pozycji Maxi-Dot nie w każdym aucie zadziała. A może masz ten przycisk w schowku tylko o tym nie wiesz ?
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

Maciek

Forumowicz

  • Posty: 786
  • Rejestracja: 02 paź 2016, 09:35
  • Online: 19d 11h 11m 12s
  • Pochwały: 8
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAYC 1.6TDI
  • Lokalizacja: Mikolajki

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 07:56

Ktoś moze się wypowiedzieć o realizacji tej funkcji bez przycisku? Jakieś kodowanie jak zmienić?
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 08:39

Nie mam przycisku w schowku.
Offline

Maciek

Forumowicz

  • Posty: 786
  • Rejestracja: 02 paź 2016, 09:35
  • Online: 19d 11h 11m 12s
  • Pochwały: 8
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAYC 1.6TDI
  • Lokalizacja: Mikolajki

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 08:42

Również tego przycisku nie posiadam, ale jak dobrze pamietam to w pomocniku kodowania licznika bylo coś wspomniane o tpms


Ps. Ok już wiem miałem coś nie tak z kablem ze nic nie było widać w pomocniku kodowania
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 889
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 38d 20h 52m 48s
  • Pochwały: 51
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 09:45

Szybka instrukcja kodowania TPMS bez przycisku SET- obsługa z zegarów.
-w gateway -> installation list -> zaznaczamy moduł 4C Tire Pressure II
-w Instruments musimy mieć Byte 2 bit 0 ustawiony na 1
-w module ABS Byte 16 bit 1 i bit 2 ustawione na 1 (uwaga, bit 1 nie ma na vcds 15.7.0 wiec można wpisać wartość 37 z ręki, bit 2 to standardowe włączenie tpms)
- w module ABS Byte 17 bit 2 - włączenie TPMS via instrument cluster
Na forum o tym już było a to jest z kartoteki kol. ryba
Obrazek
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 10:06

A jeżeli zegary nie są w wersji premium, też się da?
Offline

Maciek

Forumowicz

  • Posty: 786
  • Rejestracja: 02 paź 2016, 09:35
  • Online: 19d 11h 11m 12s
  • Pochwały: 8
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CAYC 1.6TDI
  • Lokalizacja: Mikolajki

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 10:26

Licznik 5K0920872A ogarnie? Kierownica bez multifuncji niestety
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 15:01

Zakodowalem zgodnie z instrukcją i na filie informacja, że nie można zapisać ciśnienia w oponach. Trzeba mieć czujniki w oponach?
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 15:02

romek83m pisze:A jeżeli zegary nie są w wersji premium, też się da?

... ile pytań jeszcze zadasz ? dostałeś 2 instrukcje więc zakoduj i sprawdź przecież nic nie wybuchnie
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 15:03

romek83m pisze:Zakodowalem zgodnie z instrukcją i na filie informacja, że nie można zapisać ciśnienia w oponach. Trzeba mieć czujniki w oponach?

.... nie zakodowales w ABS byte 16 bit 1...
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 15:05

Zakodowalem. ..
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 15:10

A nie ma tego bitu, ale wartość jest 35.
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1703
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 36d 15h 34m 12s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 15:22

romek83m pisze:A nie ma tego bitu, ale wartość jest 35.
Wejdź w kodowanie 2 zaznacz i otrzyj łzy.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 15:29

tberent pisze:
romek83m pisze:A nie ma tego bitu, ale wartość jest 35.
Wejdź w kodowanie 2 zaznacz i otrzyj łzy.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Tak zrobiłem, nie jestem jakimś laikiem!
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 16:22

Jest ktoś w stanie pomóc? Bo z kolegą tberent nie mogę się dogadać.
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 17:22

romek83m pisze:A nie ma tego bitu, ale wartość jest 35.

... jak zakodowałes skoro wartość jest 35 ?
hex 35 = bin 00110101
zkoduj "37" ;)
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 17:56

No teraz rozumiem, tam ktoś napisał że wartość ma być 35 i tak zrobiłem. Przekoduje i dam znać. Dzięki.
Offline

romek83m

Nieśmiały

  • Posty: 33
  • Rejestracja: 08 lis 2016, 22:32
  • Online: 13h 58m 34s
  • Auto: VW Golf 6 Variant
  • Silnik: CAY
  • Lokalizacja: Zielona Gora

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post10 kwie 2018, 20:40

Wszystko działa. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
Offline
Awatar użytkownika

yox

Stały Bywalec

  • Posty: 404
  • Rejestracja: 28 sty 2016, 23:11
  • Online: 8d 10h 53m 18s
  • Pochwały: 15
  • Ostrzeżenia: 2
  • Auto: VW Touran 1T2
  • Silnik: BXE 1.9 TDI
  • Lokalizacja: UK

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post11 kwie 2018, 11:07

... spoko w polu odrobisz, jak sobie kupię :lol:
Pozdr.
Offline

A-R-T-U-R

Aktywny

  • Posty: 193
  • Rejestracja: 14 kwie 2014, 08:50
  • Online: 11d 5h 23m 25s
  • Pochwały: 3
  • Auto: Golf VI Match
  • Silnik: CAXA 1.4 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post14 lut 2019, 10:54

szybkie pytanie do osób które przenosiły przycisk SET ze schowka pasażera w miejsce koło lewarka zmiany biegów - długość ori kabli jest wystarczająca czy trzeba przedłużać?
był mk5, jest mk6 1.4 TSI

Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1703
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 36d 15h 34m 12s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: Montaż Tire Pressure I - TPMS

Post14 lut 2019, 11:02

Robiłem to kiedyś w mk6 kombi i musiałem przedłużać.
Ja się zastanawiam czy nie przenieść do schowka bo mi miejsca brakuje ;)

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka


Autor postu otrzymał pochwałę
PoprzedniaNastępna

Wróć do MK6

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość