Dzisiaj jest 18 lut 2020, 20:04


Nie działający modul AFS - Kodowanie

Moderatorzy: ryba113, BRUNO55

Regulamin forum Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

S-ky

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 24 kwie 2015, 20:18
  • Online: 3h 10m 50s

Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post16 lis 2016, 05:32

Dzień dobry,

Zgłaszam się do szanownych kolegów z forum z problemem który napotkałem po wymianie bixenonu skrętnego .
Zakupiłem wszystko zgodnie z numerami OE ( Reflektor, przetwornica oraz moduł skrętu ). Wszystko pięknie działa ( włącznie z poziomowaniem xenonów ) poza skręcaniem soczewek ( jeżeli dobrze to rozumiem )
Po podpięciu VCDS napotkałem następujące błędy( Komputer wewnątrz auta także sygnalizuje usterkę AFS ):
Sunday,13,November,2016,11:38:46:33490
VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator
VCDS Version: 12.12.3.0 (x64)
Data version: 20140905


VIN: XXXXXXXXXXXXXXXX License Plate:


Address 55: Xenon Range Labels: 5M0-907-357-V2.lbl
Control Module Part Number: 5M0 907 357 C HW: 5M0 907 357 C
Component and/or Version: AFS-Steuergeraet 0148
Software Coding: 1477724
Work Shop Code: WSC 01357 011 00200
Additional Info: 7L6941329B AFS-Lst.-Modul l 0004 7L6941329B AFS-Lst.-Modul r 0005
VCID: 34616A8B57B9BDBE4F5-8061
3 Faults Found:

01042 - Control Module; Not Coded
000 - - - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11100000
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 60
Time Indication: 0

Freeze Frame:
Invalid
Invalid
Invalid

02656 - Power Output Stage for Left Headlight (J667); Not Coded
000 - - - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11100000
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 1
Reset counter: 60
Time Indication: 0

Freeze Frame:
Invalid
Invalid
Invalid

01539 - Headlights Not Adjusted
005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11100101
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 60
Time Indication: 0

Freeze Frame:
Invalid
Invalid
Invalid


Moje pytanie brzmi następująco :
Czy mój moduł skrętu lewego reflektora jest uszkodzony i nalezy go wymienić? ( Został założony moduł używany więc nie wiem czy jest OK )
Być może trzeba go jakoś zakodować?

Za pomocne odpowiedzi z góry dziękuję!

Pozdrawiam,
Damian
Offline
Awatar użytkownika

jezutkp

Aktywny

  • Posty: 101
  • Rejestracja: 23 sty 2014, 22:09
  • Online: 4d 13h 35m 25s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW Touran
  • Silnik: 2.0 BKD+ TDI
  • Lokalizacja: Olkusz

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post17 lis 2016, 23:10

Miałeś coś kiedyś podobnego bodajże w pasku... Problem okazał się spalony bezpiecznik ;)
Obrazek
Offline

S-ky

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 24 kwie 2015, 20:18
  • Online: 3h 10m 50s

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post18 lis 2016, 20:51

Bezpieczniki sprawdzone na samym początku ( w komorze silnika ) - OK
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 904
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 99d 18h 20m 22s
  • Pochwały: 21
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post18 lis 2016, 21:36

zmien kodownie modulu AFS na 1442908 i zobacz czy to cos zmieni bo blad wskazuje na bledne kodowanie modulu
Offline

S-ky

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 24 kwie 2015, 20:18
  • Online: 3h 10m 50s

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post19 lis 2016, 12:03

Kodowanie przyjęło wyrzuciło dwa błędy :

Saturday,19,November,2016,11:56:40:33490
VCDS -- Windows Based VAG/VAS Emulator
VCDS Version: 12.12.3.0 (x64)
Data version: 20140905





--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------


Address 55: Xenon Range Labels: 5M0-907-357-V2.lbl
Control Module Part Number: 5M0 907 357 C HW: 5M0 907 357 C
Component and/or Version: AFS-Steuergeraet 0148
Software Coding: 1442908
Work Shop Code: WSC 01357 011 00200
Additional Info: 7L6941329B AFS-Lst.-Modul l 0004 7L6941329B AFS-Lst.-Modul r 0005
VCID: 34616A8B57B9BDBE4F5-8061
2 Faults Found:

00497 - Sensor for Vehicle Leveling; Rear
010 - Open or Short to Plus - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11101010
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 2
Reset counter: 61
Mileage: 44641 km
Time Indication: 0
Date: 2056.14.05
Time: 11:54:01

Freeze Frame:
Voltage: 14.20 V
Speed: 0.0 km/h
ABS 1

01539 - Headlights Not Adjusted
005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation - MIL ON
Freeze Frame:
Fault Status: 11100101
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 61
Time Indication: 0

Freeze Frame:
Invalid
Invalid
Invalid



Jeszcze przed zmiana kodowania zrobiłem scan i rzuciło mi się w oczy to:
Address 55: Xenon Range Labels: 5M0-907-357-V2.lbl
Part No SW: 5M0 907 357 C HW: 5M0 907 357 C
Component: AFS-Steuergeraet 0148
Revision: 00H04000 Serial number:
Coding: 1477724
Shop #: WSC 01357 011 00200
VCID: 34616A8B57B9BDBE4F5-8061

Subsystem 1 - Part No: 7L6 941 329 B
Component: AFS-Lst.-Modul l 0004
Coding: 00000023

Subsystem 2 - Part No: 7L6 941 329 B
Component: AFS-Lst.-Modul r 0005
Coding: 00000022
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 904
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 99d 18h 20m 22s
  • Pochwały: 21
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post19 lis 2016, 12:16

ja mam kodowanie w obydwu lampach 00000022
co do bledu to sprawdz czujnik poziomowania na tylnym wahaczu
Offline

S-ky

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 24 kwie 2015, 20:18
  • Online: 3h 10m 50s

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post19 lis 2016, 12:49

Sprawdzę, ale przy poprzednim kodowaniu nie było tego błędu.

Nie wiem, czy czasem nie będzie trzeba wymienić modułu AFS na taki z kodowaniem 00000022
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 904
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 99d 18h 20m 22s
  • Pochwały: 21
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post19 lis 2016, 13:36

nie wiem jaki miales powod do wymiany lampy, moze problem w kablach a nie lampie, przejzyj watek http://forum.golf6.pl/mk6-oswietlenie/wymiana-zwyklych-przednich-lamp-na-bi-xenon-t328.html i sprawdz wg schmatu kabelki i czy sa odpowiednie napiecia na wtyczce.
Offline

S-ky

Nowicjusz

  • Posty: 6
  • Rejestracja: 24 kwie 2015, 20:18
  • Online: 3h 10m 50s

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post21 lis 2016, 22:45

Problem został rozwiązany

Zmieniłem kodowanie na seryjne i wszystko wróciło do normy - Wygląda na to, ze wymieniony moduł AFS wkodował się poprawnie.

Pozdrawiam
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 904
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 99d 18h 20m 22s
  • Pochwały: 21
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post21 lis 2016, 23:09

no to super 😃
Offline

kuri114

Niemowa

  • Posty: 1
  • Rejestracja: 12 lut 2020, 21:36
  • Online: 1h 46m 24s
  • Auto: golf 5
  • Silnik: 2.0
  • Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nie działający modul AFS - Kodowanie

Post13 lut 2020, 16:43

Witam,

Powiedźcie mi jak zmienić kodowanie na seryjne ?

U mnie problem jest taki, że wszystko działało. Spalił się pod lampą moduł AFS który wymieniłem i teraz trzeba zakodować. Próbowałem ustawić taki jaki ma pierwsza lampa, ale jest bład w kodowaniu - "poza zakresem" proszę o pomoc w kodowaniu biksenonów skretnych.

Wróć do Oświetlenie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości