Dzisiaj jest 10 sie 2022, 00:38


Akumulator do wymiany, ładowanie a może jakiś sterownik?

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę

Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Adamski13

Nowicjusz

  • Posty: 3
  • Rejestracja: 04 lip 2022, 07:35
  • Online: 4h 2m 40s
  • Auto: Vw Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 105km CAYC
  • Lokalizacja: Pomorskie

Akumulator do wymiany, ładowanie a może jakiś sterownik?

Post30 lip 2022, 23:21

Czołem, od jakiegoś czasu mam problem z akumulatorem albo ładowaniem, albo jeszcze czymś innym.
Zacznę od tego że od ponad pół roku już albo i dłużej nie uruchamia się system start/stóp.
Teraz od miesiąca auto zaczęło nie odpalać. Po odpaleniu na kable albo z jump startera wszystko gra.
Robię codziennie długie trasy bo w jedną stronę ok 70 km, więc powinien się naładować, a co dziwne po przyjeździe i zgaszeniu już nie odpala sam. Wczoraj przejechałem 1400km bez gaszenia auta, i też dziwna sytuacja bo o dziwo po zgaszeniu odpalił ale potem po kolejnych 40 km już nie odpalił. A więc raz odpala a raz nie i za bardzo nie wiem z czym to ma związek. Dodam że zdarza się że system start/stop zadziała i auto zgaśnie na postoju ale już nie odpali.
Sprawdziłem miernikiem ładowanie i w danym momencie pokazało 14.34, więc niby ok ale wiem że ma to inteligentne ładowanie i różnie pokazuje.
Z 3 tygodnie temu podłączałem ctek mxs 5 w trybie recond i sytuacja się poprawiła na kilka dni.
Akumulator oryginalny czyli 10 letni, 1.6tdi bluemotion 105km.
Pytanie, czy to ewidentnie wina akumulatora? Czy może ładowania albo jakiegoś sterownika?
Ps. Nie chcę kupować w ślepo akumulatora, jeśli ma się okazać, że wina leży gdzieś indziej
Offline

seba

Stały Bywalec

  • Posty: 366
  • Rejestracja: 20 kwie 2012, 11:49
  • Online: 42d 13h 2m 29s
  • Pochwały: 16
  • Auto: VW Golf 7 FL
  • Silnik: 1.4 TSI 150KM CZDA
  • Lokalizacja: Wielkopolskie

Re: Akumulator do wymiany, ładowanie a może jakiś sterownik?

Post31 lip 2022, 16:02

Akumulator? Nieee, przecież 10 letni akumulator to prawie nówka jeszcze. [WINKING FACE]


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Offline
Awatar użytkownika

maartinj

Forumowicz

  • Posty: 518
  • Rejestracja: 06 kwie 2013, 10:42
  • Online: 9d 50m 47s
  • Pochwały: 20
  • Auto: VW
  • Silnik: 2.0 TDI CFGC
  • Lokalizacja: PL

Re: Akumulator do wymiany, ładowanie a może jakiś sterownik?

Post01 sie 2022, 05:05

Adamski13 pisze:Ps. Nie chcę kupować w ślepo akumulatora, jeśli ma się okazać, że wina leży gdzieś indziej

....no ale w ślepo chcesz szukać problemu głebiej ?
sam sobie zaprzeczasz

Wróć do Elektryka i Elektronika

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość