Dzisiaj jest 21 wrz 2021, 07:00


Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Moderatorzy: BRUNO55, ryba113

Regulamin forum Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

przemojek

Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 28 cze 2021, 18:13
  • Online: 11h 10m 58s
  • Auto: Vw golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Trzcianka

Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post29 sie 2021, 17:53

Witam, jestem po montażu BI-XENONOW led zgodnie z instrukcją na forum, ale mam problem z AFSem...
Wiązkę podłączyłem zgodnie ze schematem
https://naforum.zapodaj.net/de50944d7d81.png.html
oraz
https://naforum.zapodaj.net/b9b5539ecba6.jpg.html

Czyli do wtyczki do pinu 4 w obu kostkach podłączone jest gniazdo bezpieczników 5 i 6, gniazdo 1 podłączone jest do wtyczki AFS pin 23
I teraz problem polega na tym że od razu po włączeniu zapłonu przepala oba bezpieczniki w gniazdach 5 i 6 jakbym dotknął bezpośrednio do masy, kiedy odepnę wtyczkę od lampy to nie przepala bezpiecznika czyli sama wiązka do wtyczki jest ok... Lampy można powiedzieć przelazaly rok czasu w dość średnich warunkach - czy winą takiej sytuacji mogą być uszkodzone moduły AFS przy lampach czy może coś z wiązka nie halo?

Jest też taki schemat, gdzie pin 23 z moduły AFS jest podlaczony do 5 i 6 gniazda bezpieczników
https://l0calhost.pl/foto/Bi_Xenon_DIA.jpg

Zgłupiałem trochę, może jest ktoś w stanie podpowiedzieć, jak to posprawdzac? Rozumiem że Ground na schematach to masa? Wiązkę sprawdzałem kilka razy i jest tak jak na tych dwóch pierwszych schematach

Dziś odkrecilem masę która idzie do wtyczki do pinu 7, nie przepala mi wtedy bezpieczników od AFS w gnieździe 5 i 6 ale też nie działają ledy oraz nie włączają się długie
Na tej masie z pinu 7 jest napięcie 11,4V... Możliwe że przyczyną będzie błędne kodowanie moduły 5M0 907 357 C? Kodowania również nie mogę w nim zmienic, jest 2556933 a gdy wpisuje 1442908 w vcds wyskakuje błąd 22 'wymagane warunki nie zostały spełnione lub błąd sekwencji polecen'
Soft modulu SO148
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 978
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 116d 19h 56m 38s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post29 sie 2021, 18:58

Elektronike w lampach masz dobrze zakodowana? Moze sterowniki nie pochodza z golfa 6? Z tego co pamietam to powinny miec kodowanie 00000022. AFS z tego co piszesz to masz dobra wersje. A co do palenia bezpieczenikow to musisz szukac zwarcia. Poczytaj ten watek https://forum.golf6.pl/mk6-oswietlenie/wymiana-zwyklych-przednich-lamp-na-bi-xenon-t328.html
Offline

przemojek

Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 28 cze 2021, 18:13
  • Online: 11h 10m 58s
  • Auto: Vw golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Trzcianka

Re: Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post29 sie 2021, 20:43

Przeczytałem cały ten wątek i nie znalazłem tam pomocy dlatego założyłem ten temat... Moduły pod lampami były w komplecie z lampami zdjętymi z golfa i przed demontażem wszystko dzialalo, w kodowaniu mają 0255 co jak wyczytałem w innych tematach sugeruje o braku komunikacji z modułami i kodowania też nie da się zmienić

Kiedy odkrece moduł pod lampą to nie pali bezpiecznika... Czyli wychodzi na to że moduł pod lampą powoduje ze idzie napięcie na pin 7 który jest masowy i robi zwarcie... Wiązka jest zrobiona zgodnie ze schematem...
Jedyne co nie jest od kompletu to sterownik AFS pod deską rozdzielczą, ale znowu kodowanie 0255 sugeruje brak komunikacji więc trochę się gubię w tym :(
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 978
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 116d 19h 56m 38s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post29 sie 2021, 21:29

Dobrze sprawdz wiazki i poszukaj tego zwarcia bo inaczej wiele nie zdzialasz. Jak masz gdzies problem z kablami i wrzucisz inny modul to moze sie okazac ze go uszkodzisz takze dobrze przejzyj jeszcze raz te wiazki.
Offline

przemojek

Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 28 cze 2021, 18:13
  • Online: 11h 10m 58s
  • Auto: Vw golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Trzcianka

Re: Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post31 sie 2021, 16:32

Wszystko posprawdzalem, ewidentnie zwarcie robi się gdy podepne moduł pod lampę, wtedy idzie napięcie na pin 7 który jest masowy
Wiesz może jakie powinno być oznaczenie modułów AFS pod lampę do golfa i czy ewentualnie są zamienne z jakimiś innymi?
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 978
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 116d 19h 56m 38s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post31 sie 2021, 22:20

Modul AFS jest jeden 5M0 907 357 C a moduly w lampach z tego co pamietam to 7L6 941 329 B. Moze zrob test tylko z jedna lampa.
Offline

przemojek

Nowicjusz

  • Posty: 7
  • Rejestracja: 28 cze 2021, 18:13
  • Online: 11h 10m 58s
  • Auto: Vw golf 6
  • Silnik: 2.0 tsi
  • Lokalizacja: Trzcianka

Re: Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post03 wrz 2021, 10:31

Założyłem moduły pod lampę od golfa i lampy ożyły, sprzedawca trochę minął się z prawdą mówiąc że to komplet i wszystko działało...
Mam jeszcze problem z zakodowanie BCM bajt 18
Jakie powinno być kodowanie dla sytuacji gdzie z przodu mam bixenon led a z tyłu zwykle lampuy? Przy kodowaniu 04 wywala błąd tylnych żarówek
Probowalem kodowania 20 ale w BCM 087AE jest to przypisane dla golfa US i też sypie błędami
Da się to ogarnąć?
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 978
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 116d 19h 56m 38s
  • Pochwały: 23
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z podłączeniem AFS po montażu bixenonów

Post03 wrz 2021, 16:28

04 to GTI dla LED przod i tyl, tutaj masz https://megawrzuta.pl/download/7392e492a0ea83e344d9e5ee80e219d6.html opis tego bajtu albo poszukaj na forum. Trzeba tez brac pod uwage czy ma sie przelacznik z automatyczna zmiana drogowe/mijania

Wróć do Oświetlenie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości