Dzisiaj jest 27 maja 2019, 12:56


[All] Monitorowanie ciśnia w kołach

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Shion

Nieśmiały

  • Posty: 20
  • Rejestracja: 18 maja 2014, 17:56
  • Online: 2d 10h 42m 2s
  • Pochwały: 1

[All] Monitorowanie ciśnia w kołach

Post12 mar 2019, 09:05

Tak jak w temacie mam problem ze swoim golfem, 2009rok 2.0 TDI 140 km DSG. Popsuty mam guzik SET ten w schowku cały czas jest wciśnięty mam do was kilka pytań.
1. W kołach powinny być czujniki? (nie mam żadnych, czy działa to na zasadzie ABS jak w niektórych samochodach?)
2. Czy można to wyłączyć za pomocą VCDS?
3. Nie działa mi tempomat wszystko inne sprawne więc raczej jest to realne że to może być przyczyną?
Sama kontrolka w zasadzie mi nie przeszkadza tylko chodzi o ten tempomat.
Offline
Awatar użytkownika

jarekgk

Stały Bywalec

  • Posty: 342
  • Rejestracja: 17 paź 2015, 05:28
  • Online: 36d 12h 53m 23s
  • Pochwały: 11
  • Auto: VW GOLF VII
  • Silnik: 2.0 TDI CRLB
  • Lokalizacja: lodzkie

Re: [All] Monitorowanie ciśnia w kołach

Post12 mar 2019, 09:39

Kup przycisk za kilkadziesiat złotych wymień i po kłopocie.
Tempomat nie będzie Tobie działał jak jakikolwiek system nie będzie sprawny.
Poprzez VCDS można to wyłączyć.
Jak na wyświetlaczu nie masz ikony z samochodem i wartościami ciśnienia w poszczególnych kołach to jest to system który działa na zasadzie zliczania obrotów kół z czujników ABS.
Offline
Awatar użytkownika

BRUNO55

Senior Moderator

  • Posty: 867
  • Rejestracja: 20 mar 2016, 08:15
  • Online: 37d 21h 33m 13s
  • Pochwały: 51
  • Auto: VW GOLF VI
  • Silnik: 1.4 16V CGGA
  • Lokalizacja: CRY

Re: [All] Monitorowanie ciśnia w kołach

Post12 mar 2019, 09:42

Podłącz VCDS i sprawdż błędy. Jak nie masz czujników w kolach to wszystko ustawisz za pomocą VCDS-a jednak przycisk musisz wymienić albo go rozebrać o zobaczyć co się dzieje. Co do tempomatu to myślę że sprawdż kodowanie. Wszystko co i jak opisane jest na forum zarówno co do SET jak i tempomatu. Jeżeli nic nie wyjdzie z kodowaniem to można pokusić się o rozebranie manetki tempomatu i sprawdzenia styków bo jest to dość częsta awaria.
ObrazekObrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1685
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 36d 8h 57m 34s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: [All] Monitorowanie ciśnia w kołach

Post12 mar 2019, 21:07

Shion pisze:Tak jak w temacie mam problem ze swoim golfem, 2009rok 2.0 TDI 140 km DSG. Popsuty mam guzik SET ten w schowku cały czas jest wciśnięty mam do was kilka pytań.
1. W kołach powinny być czujniki? (nie mam żadnych, czy działa to na zasadzie ABS jak w niektórych samochodach?)
2. Czy można to wyłączyć za pomocą VCDS?
3. Nie działa mi tempomat wszystko inne sprawne więc raczej jest to realne że to może być przyczyną?
Sama kontrolka w zasadzie mi nie przeszkadza tylko chodzi o ten tempomat.


Ad 1. Jeżeli sam nie założyłeś tpms bezpośredni to na 100 nie masz. W mk6 nie było nawet w opcji.
Ad 2. Wyłączyć czyli zmienić kodowanie w ABS
Ad 3. Sprawdź w blokach mierzonych jak reagują poszczególne przyciski w mametce. Ponadto vcds pokaże ci który czujnik trzyma możliwość zadziała nią tempomat na smyczy.....

Aczkolwiek domyślam się ze jeżeli masz zwarty tpms to będzie błąd w ABS a co za tym idzie może być ze to blokuje tempomat.

Ale Ty się nie domyślaj tylko sprawdź.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Wróć do Zawieszenie i podwozie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości