Dzisiaj jest 27 cze 2019, 13:57


[All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Doposażenie samochodu, wymiana na nowsze elementy/systemy, montaż asystentów (Park Assist, Light Assis, ACC, itp.) – czyli wszelkie modyfikacje wpływające na polepszenie funkcjonalności).

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 15h 51m 25s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

[All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 00:06

Bardzo fajny i efektowny mod :)
Do budowy potrzebne są:

1. Moduł czujnika ciśnienia w kołach - 3AA907273D
2. Wtyczka do modułu ciśnienia - 8E0971934A
3. Przewód serwisowy 000979009 ( 2sztuki _ do wtyczki.
4. Czujniki radiowe ciśnienia w kołach - 3AA907275B ( 4 sztuki)
5. Gateway obsługujący extended can, np. 7N0907530AN


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zakodowaniu efekt :)

Obrazek

Moduł czujnika powinien być zamontowany w tylnej prawej części samochodu poza karoserią - najlepiej pod zderzakiem.
Zasilanie modułu z bezpiecznika zasilanego po kluczyku.
Poniżej schemat z ELSY:

Obrazek

Interesuje nas jedynie część opisująca podłączenie modułu 3AA907275 (J502) do modułu gateway (J533) i zasilania.


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 864
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 93d 12h 44m 15s
  • Pochwały: 18
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 06:05

Fajne i jak zawsze dobry opis :) :lokej:
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 520
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 14:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 34d 5h 26m 35s
  • Pochwały: 31
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 09:37

U Xeno pamiętam że były problemy jakieś, ale nie pamiętam czy w końcu to zrobił.
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 15h 51m 25s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 09:59

Jedynym problemem, jaki może się pojawić jest znalezienie Gateway z obsługą ext. can. U mnie dopiero trzeci z kolei zadziałał, właśnie 7N0907530AN. Nie ma niestety żadnej listy sterowników z tą funkcjonalnością.
Można oczywiście zmienić oprogramowanie aktualnie posiadanego sterownika. Pliki są dostępne w sieci.
Offline
Awatar użytkownika

tberent

Mieszkaniec

  • Posty: 1691
  • Rejestracja: 20 sie 2015, 13:51
  • Online: 36d 11h 29m 59s
  • Pochwały: 27
  • Ostrzeżenia: 3
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: CBCD
  • Lokalizacja: Lodzkie

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 16:42

Arek fajnie to wygląda na zegara ch u Ciebie. Widziałeś jak wygląda to na białym mfa + . Bo chyba jakoś inaczej skoro jest tylko biały
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 864
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 93d 12h 44m 15s
  • Pochwały: 18
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 19:30

z googla
Obrazek
Obrazek
Offline
Awatar użytkownika

Pit

Stały Bywalec

  • Posty: 348
  • Rejestracja: 20 gru 2014, 22:26
  • Lokalizacja: Wlkp
  • Online: 11d 19h 35m
  • Pochwały: 2
  • Auto: GOLF VI
  • Silnik: 2.0 TDI+
  • Lokalizacja: Wlkp

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 22:03

Do ilu barów obsługują te czujniki? I co jesli wyswietla 0 bar?
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 15h 51m 25s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post09 paź 2015, 23:06

Nie mam pojęcia do ilu barów. Myślę, że odpowiednio do ciśnień występujących w samochodach osobowych ;)
Jeżeli ciśnienie spada poniżej progu 2.2 ( dla ustawienia: samochód częściowo obciążony) to zmienia się kolor koła na piktogramie w MFA i pojawia się komunikat "uszkodzone koło" - mi się pojawił, gdy miałem wartość ciśnienia 0.5 bar ( gwóźdź w oponie).
Najciekawsze, że czujników się w żaden sposób nie koduje. Sterownik "wie" z którego koła jest przekazywany sygnał i nie ma znaczenia, że koła czy czujniki są dowolnie przekładane.
Offline
Awatar użytkownika

Pit

Stały Bywalec

  • Posty: 348
  • Rejestracja: 20 gru 2014, 22:26
  • Lokalizacja: Wlkp
  • Online: 11d 19h 35m
  • Pochwały: 2
  • Auto: GOLF VI
  • Silnik: 2.0 TDI+
  • Lokalizacja: Wlkp

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post10 paź 2015, 19:12

Jestem ciekaw czy taki czujnik obsluzy cisnienie 7 bar,
Czy do biały zegarów potrzeby jest taki sam zestaw? Mozna zmieniac wyswietlane wartości z Bar na psi i odwrotnie?
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 15h 51m 25s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post10 paź 2015, 19:25

Nie mam pojęcia czy obłsuży takie ciśnienie. Musisz poszukać kart katalogowych. Do białych zegarów taki sam zestaw.
Dodatkowe ustawienia w MFA (PSI, bar) mogą być dostępne w innych modułach, np. bez indexu D. Nie mam dokładnej wiedzy.
Offline
Awatar użytkownika

kubajabko

Aktywny

  • Posty: 158
  • Rejestracja: 23 paź 2014, 09:53
  • Online: 9d 16h 27m 12s
  • Auto: Golf VI Variant
  • Silnik: 2.0 TDI CBDB
  • Lokalizacja: Krk Jaworzno

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post11 paź 2015, 12:01

Pit pisze:Jestem ciekaw czy taki czujnik obsluzy cisnienie 7 bar


Nie wiem jakie jest ciśnienie w instalacji Air'a ale coś czuję że z tymi 7 barami to o to chodzi, dobrze myślę :P ?
Offline
Awatar użytkownika

Pit

Stały Bywalec

  • Posty: 348
  • Rejestracja: 20 gru 2014, 22:26
  • Lokalizacja: Wlkp
  • Online: 11d 19h 35m
  • Pochwały: 2
  • Auto: GOLF VI
  • Silnik: 2.0 TDI+
  • Lokalizacja: Wlkp

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post11 paź 2015, 12:23

Dokładnie, Średnio napełniam od 3 do 4 bar ale czasami moze byc ponad 7, mam pomysł aby to na licznikach wyświetlić.
Chciałem kiedys zrobic wyświetlenie na RNSie 510 podlączyc pod wejscie kamery ale za duzo z tym roboty.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post15 paź 2015, 21:57

Jedna uwaga. Nie wszystkie zegary to obsluguja
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 864
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 93d 12h 44m 15s
  • Pochwały: 18
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post16 paź 2015, 05:48

dodatkowe utrudnienia ;)
Offline

lkgh

Stały Bywalec

  • Posty: 458
  • Rejestracja: 24 lis 2013, 17:15
  • Online: 12d 2h 36m 7s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf VI
  • Silnik: 2.0 TDI 175koni
  • Lokalizacja: Haarlem

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post16 paź 2015, 06:23

Jaki koszt moda?
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 864
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 15:45
  • Online: 93d 12h 44m 15s
  • Pochwały: 18
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post16 paź 2015, 07:16

Patrzac po cenach na allegro to ok 1000 trzeba wydac, ale trzeba pamietac ze czujniki maja w sobie baterie ktora wystarcza na kilka lat a nie wiem czy to jest rozbieralne. Takze moze sie okazac ze kupujac uzywane czujniki wiele sie nie zaoszczedzi :)
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 15h 51m 25s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post16 paź 2015, 08:45

Komplet nowych czujników można kupić za 500,00 zł. Moduł to 200-300 zł.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post25 sty 2016, 13:39

Arek_VI moglbys wrzucic zdjecie z zegarow z ustawieniami jakie masz dla tego TPMS.
Pytam bo gdzies widzialem w sieci ze ktos ma mozliwosc ustawienia wielkosc opon a u mnie tego nie ma wiec nie wiem czy to nie jest zalezne od wersji modulu
Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 15h 51m 25s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post25 sty 2016, 21:58

W MFA mam podmenu ciśnienie w kołach ale jest niefunkcjonalne. Służy do zapamiętania ciśnienia referencyjnego. Nie ma potrzeby ustawiania czegokolwiek bo czujniki pokazują ciśnienia we wszystkich kołach a różnice w nich wyświetlana są innym kolorem. Nie ma kodowania wielkości koła - tak było chyba w starych wersjach sterownika i modułów, gdzie kodowało się też punkt ich montażu w poszczególnych kołach.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post26 sty 2016, 22:35

Offline

Arek_VI

VIP

  • Posty: 1319
  • Rejestracja: 26 cze 2012, 19:54
  • Online: 10d 15h 51m 25s
  • Pochwały: 61
  • Auto: Golf VI
  • Silnik: TSI 122
  • Lokalizacja: Wroclaw

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post26 sty 2016, 23:10

Ustawianie średnicy kół jest w starych sterownikach. W najnowszych tego nie ma. Jest rzeczywiście tylko wybór ustawienia obciążenia samochodu: pełne lub częściowe.
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post26 sty 2016, 23:14

Hmm. Czyli u mnie wszystko ok hehe
Offline

R.T

Aktywny

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 08 maja 2016, 22:05
  • Online: 29d 11h 25m 38s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 77 kw
  • Lokalizacja: podkarpacie

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post23 sie 2016, 22:11

ghost_rider pisze:Jedna uwaga. Nie wszystkie zegary to obsluguja



Które zegary nie obsługują TPMS ?
Offline
Awatar użytkownika

ghost_rider

Gadatliwy

  • Posty: 255
  • Rejestracja: 13 lip 2014, 17:53
  • Online: 8d 12h 17m 4s
  • Pochwały: 6
  • Auto: VW Golf MK6
  • Silnik: 2.0TDI 110KM
  • Lokalizacja: UK

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post23 sie 2016, 22:13

SW06xx juz pojdzie. Testowalem na SW04xx i nic z tego


Autor postu otrzymał pochwałę
Offline

R.T

Aktywny

  • Posty: 196
  • Rejestracja: 08 maja 2016, 22:05
  • Online: 29d 11h 25m 38s
  • Pochwały: 12
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 1.6 TDI 77 kw
  • Lokalizacja: podkarpacie

Re: [All] TPMS HIGH (PR-7K3/K4/7K5)

Post23 sie 2016, 22:55

Dzięki o to mi chodziło mam SW 0607 czyli TPMS pójdzie
Następna

Wróć do Retrofitting

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot], orzeszko2 i 3 gości