Dzisiaj jest 14 sie 2018, 12:23


Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Car audio, nawigacja, zestaw głośnomówiące, CB radia ...

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

buko

Nieśmiały

  • Posty: 37
  • Rejestracja: 15 lut 2017, 12:26
  • Online: 22h 48m 57s
  • Auto: Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105km

Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post24 sie 2017, 15:13

Witajcie moi mili , mnie osobiście już szlak trafia i nie daje sobie z tym rady , więc zaczynajmy.

Posiadam Radio RCD 330 , od sprzedającego dostałem dodatkowo kabelek czincz.
Z Racji tego , że oryginalnie mam już tam kostkę , wpadłem na genialny pomysł aby zrobić z 2 - 1 , udało się.
Zakupiłem kamerkę stąd

https://www.wasserman.eu/pl/p/Kamera-co ... tCEALw_wcB

Wiec aby nie przeciągać od razu kabli , podłączyłem na krótko, a tutaj niespodzianka nie działa , nic się nie dzieje na ekranie.
Kamerka przy wbiciu biegu wstecznego włącza się / diody się palą w koło/

Z Kamerki wychodzą 2 kable , jeden to Masa i PLUS , więc Plus do światła wstecznego , masę do śruby lampy , drugi kabel to czincz , więc do kabla czincz. Z Czincza przy radiu wystaje kabel czerwony , więc jemu też dałem zasilanie w postaci plusa od tylniej lampy , całość nie działa. Przy włączeniu wstecznego , nie wyskakuje nic totalnie związane z obrazem , pomoże mi ktoś ? Dzięki :)

PS: Z Kamerką nawet poszedłem do tej firmy Wasserman , akurat siedziba jest u mnie w mieście , podłączyli działa , na własne oczy widziałem , to ja nie wiem co mam za problem. Kombinowałem już na milion sposobów ale żaden nie działa
Offline

jason

Aktywny

  • Posty: 170
  • Rejestracja: 02 lip 2014, 19:35
  • Online: 27d 13h 44m 54s
  • Pochwały: 1
  • Auto: Golf 6
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Lokalizacja: KRK

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post24 sie 2017, 15:45

może w ustawieniach radia trzeba włączyć kamerę cofania?
Offline

buko

Nieśmiały

  • Posty: 37
  • Rejestracja: 15 lut 2017, 12:26
  • Online: 22h 48m 57s
  • Auto: Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105km

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post24 sie 2017, 15:50

Konkretnie w tym radiu , nie ma nic o kamerce , powinna sama się włączyć
Offline

wlado78

Aktywny

  • Posty: 173
  • Rejestracja: 03 maja 2014, 15:56
  • Online: 5d 21h 40m 4s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf 5
  • Silnik: BSE
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post24 sie 2017, 15:58

Ale zakodowane kamerę kompem?:-)
Offline
Awatar użytkownika

banny_2006

Aktywny

  • Posty: 199
  • Rejestracja: 21 lis 2015, 18:03
  • Online: 4d 15h 4m 55s
  • Auto: VW GOLF 6 GTI
  • Silnik: 1.6 TDI 120 KM CAYC
  • Lokalizacja: kostrzyn wlkp

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post24 sie 2017, 18:14

daj opis kabli od radia to ci pomoge ja u siebie podłączyłem bez problemu któreś kable trzeba połączyć razem od radia i najważnijsze to musisz mieć filtr przeciwzakłóceniowy masz? musi byc podłączony przed lampą wstecznego
Offline

buko

Nieśmiały

  • Posty: 37
  • Rejestracja: 15 lut 2017, 12:26
  • Online: 22h 48m 57s
  • Auto: Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105km

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post24 sie 2017, 18:38

Nic nie mam , pierwsze słyszę aby coś tam trzeba było dawać przed , tutaj jest kolega któremu działa wszystko. Może zobaczy tutaj , bo wydaje mi się , że jest to użytkownik forum :)

https://www.youtube.com/watch?v=YOBKk4_i4_Y&t=29s

-- 24 sie 2017, 17:54 --

Wpiąłem się w ostatni piny tak jak była wpięta oryginalna kostka co chinczyk dodał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

chabi87

Nieśmiały

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 27 maja 2017, 17:08
  • Online: 4d 1h 59m 21s
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Passat b6 Caddy III
  • Silnik: 1.9TDI 2.0TDI
  • Lokalizacja: Wrocław

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post29 sie 2017, 23:19

Właśnie zajrzałem ;), ale dzisiaj ledwo już na oczy widzę :( przypomnij się jutro np prz3z PW)

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Offline

chabi87

Nieśmiały

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 27 maja 2017, 17:08
  • Online: 4d 1h 59m 21s
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Passat b6 Caddy III
  • Silnik: 1.9TDI 2.0TDI
  • Lokalizacja: Wrocław

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post29 sie 2017, 23:39

I nie zasnę jak nie odpiszę....
Zakodować trzeba, czyli:

Kanał 56
Bajt 3
Zaznacz 6 bit

Jutro jeszcze temat opóźniacza poruszymy, bo samo kodowanie nie wystarczy aby poprawnie działała kamera....

Pozdrawiam i spokojnej nocki

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Offline

1 6 D

VIP

  • Posty: 508
  • Rejestracja: 25 lis 2012, 15:31
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Online: 31d 2h 20m 32s
  • Pochwały: 30
  • Auto: Scirocco+Golf
  • Silnik: SB+CBDB
  • Lokalizacja: Szczecin

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post31 sie 2017, 13:15

Ja mam te radio desay, kamerę oryginalną VW pod radio MQB i wszystko działa. Po kodowaniu bez kamery pojawiał się czarny ekran z komunikatem że kamera jest niedostępna, spróbuj zamianę pinów ze sobą.

Z kodowaniem jest tak, wchodzisz w sterownik 56, potem kodowanie, pomocnik kodowania i tam trzeba zaznaczyć bajt 3 bit 6, wartość tego bita po kodowaniu będzie 40.
Offline

buko

Nieśmiały

  • Posty: 37
  • Rejestracja: 15 lut 2017, 12:26
  • Online: 22h 48m 57s
  • Auto: Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105km

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post31 sie 2017, 14:19

Panowie , panowie powolutku hehe , po podłączeniu wszystkiego w całość , na ekranie nic mi się nie pojawia poza samochodzikiem z czujnikami , nie ma mowy z żadnych komunikatach tego typu. Chabi87 aby wykluczyć wszystko , to proszę powiedz mi , czy czincz jest prawidłowy wpięty w piny , bo jeśli tak , to pozostało tak jak wyżej koledzy piszą coś wymajstrować , ale zaraz , wydaje mi się , że chyba powinienem mieć chociaż ten komunikat , że kamerka jest niedostepna ??
Offline
Awatar użytkownika

greg2

Senior Moderator

  • Posty: 770
  • Rejestracja: 04 cze 2013, 16:45
  • Online: 80d 21h 36m 24s
  • Pochwały: 17
  • Auto: Golf VII GTI
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post31 sie 2017, 14:28

jezeli pojawia Ci sie tylko samochod z czujnikami to oznacza ze nie zakodowales ze radio ma obslugiwac kamere, musisz to zakodowac na poczatek tak jak napisal chabi87
Offline

wlado78

Aktywny

  • Posty: 173
  • Rejestracja: 03 maja 2014, 15:56
  • Online: 5d 21h 40m 4s
  • Pochwały: 1
  • Auto: golf 5
  • Silnik: BSE
  • Lokalizacja: dolnoslaskie

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post31 sie 2017, 16:04

kamera jest nie zakodowana!!!
Offline

buko

Nieśmiały

  • Posty: 37
  • Rejestracja: 15 lut 2017, 12:26
  • Online: 22h 48m 57s
  • Auto: Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105km

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post02 wrz 2017, 10:49

W takim razie , myśle , że dzisiaj się zmobilizuje i poprzeciągam kable tak jak powinno to być , a kodowanie muszę do kogoś zaprowadzić
Offline

buko

Nieśmiały

  • Posty: 37
  • Rejestracja: 15 lut 2017, 12:26
  • Online: 22h 48m 57s
  • Auto: Golf 6 Variant
  • Silnik: 1.6 TDI 105km

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post05 wrz 2017, 16:44

Gdyby ktoś szukał odpowiedzi. Radio znalazłem na aliexpress , wychodzi na złotówki / ~450 zł z przesyłką

https://pl.aliexpress.com/item/RCD330G- ... st=ae803_2
Offline

tom19821004

Nieśmiały

  • Posty: 23
  • Rejestracja: 04 wrz 2014, 21:31
  • Online: 1d 23h 10m 51s
  • Auto: GOLF 5
  • Silnik: AXX
  • Lokalizacja: RJA

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post17 wrz 2017, 19:53

Czy ktoś montował kamerkę w klamce bagażnika emblemacie uchylną do tego radyjka jest tego trochę na allegro i aliexpres?
Offline

chabi87

Nieśmiały

  • Posty: 47
  • Rejestracja: 27 maja 2017, 17:08
  • Online: 4d 1h 59m 21s
  • Ostrzeżenia: 1
  • Auto: Passat b6 Caddy III
  • Silnik: 1.9TDI 2.0TDI
  • Lokalizacja: Wrocław

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post17 wrz 2017, 23:13

Z tego co wiem to montowali ludzie ;)
U jednych działa po jakiś tam wygibasach,a u innych ...
Szczerze powiem,że już jakiś czast temu oduczyłem się robić sam sobie pod górkę - oszczędzać czy szukać lepszych wynalazków od tych które są przeznaczone pod daną markę czy dane urządzenie (to, że hajs podwójnie się traci mniej istotne od tego,że ku...ica po pewnym czasie strzela ;) )

/*

wzięło mnie na żale ;)
....
*/
wracając do tematu
ja mam dedykowany komplet z opóźniaczem zamontowany - już trochę czasu to jezdzi i (tfu, tfu...) nie narzekam.
Offline

tom19821004

Nieśmiały

  • Posty: 23
  • Rejestracja: 04 wrz 2014, 21:31
  • Online: 1d 23h 10m 51s
  • Auto: GOLF 5
  • Silnik: AXX
  • Lokalizacja: RJA

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post18 wrz 2017, 20:11

chabi87 pisze:Z tego co wiem to montowali ludzie ;)
U jednych działa po jakiś tam wygibasach,a u innych ...
Szczerze powiem,że już jakiś czast temu oduczyłem się robić sam sobie pod górkę - oszczędzać czy szukać lepszych wynalazków od tych które są przeznaczone pod daną markę czy dane urządzenie (to, że hajs podwójnie się traci mniej istotne od tego,że ku...ica po pewnym czasie strzela ;) )

/*

wzięło mnie na żale ;)
....
*/
wracając do tematu
ja mam dedykowany komplet z opóźniaczem zamontowany - już trochę czasu to jezdzi i (tfu, tfu...) nie narzekam.



Dzięki kolego za odpowiedz a możesz podać mi czego szukać dokładnie link do aliexpres z taką kamerką jak jest u ciebie
Wiem że są różne systemy przesyłania obrazu z kamery do radia.
A co do modów u siebie 2 lata walki z elektrycznie składanymi lusterkami, teraz zrobił bym to inaczej ale warto było sorry za offtopa..
Offline
Awatar użytkownika

lukasik69

Stały Bywalec

  • Posty: 306
  • Rejestracja: 15 mar 2014, 11:14
  • Online: 8d 4h 59m 55s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 tdi 110km
  • Lokalizacja: Slask

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post17 maja 2018, 15:53

Jaki powinien byc opóźniacz żeby kamera działała prawidłowo bo na ali są takie z dwoma kablami albo z trzema?

Taka kamera jak poniżej do rcd330 będzie ok ?

https://pl.aliexpress.com/item/CCD-Car- ... autifyAB=0
Offline
Awatar użytkownika

lukasik69

Stały Bywalec

  • Posty: 306
  • Rejestracja: 15 mar 2014, 11:14
  • Online: 8d 4h 59m 55s
  • Pochwały: 5
  • Auto: VW Golf 6
  • Silnik: 2.0 tdi 110km
  • Lokalizacja: Slask

Re: Montaż kamery cofania z RADIEM RCD 330

Post22 maja 2018, 10:36

Może ktoś wkleić link, foto opozniacza ktory stosowaliście?
Druga sprawa co jeśli nie montuje się tego opóźniacza? Gdzieś na ruskim forum widziałem, ze za kazdym razem trzeba wyłączyć widok poprzez X i działa bez przekaźnika...

Wróć do Multimedia

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości